Συνέντευξη με τον Θωμά Δημητρίου, υποψήφιο δήμαρχο ΗγουμενίτσαςΈχετε πει πως στόχος σας είναι η παράλληλη ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης, πώς σχεδιάζετε να γίνει αυτό;
Πράγματι, το λιμάνι αναπτύσσεται και επεκτείνεται, η κίνησή του σταθερά αυξάνεται και νέες δραστηριότητες υλοποιούνται. Πρέπει και η πόλη παράλληλα να αναπτυχθεί και να γίνει μια σύγχρονη, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, πόλη. Αυτό σχεδιάζουμε να το πετύχουμε με την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη την έκταση του δήμου και σε κάθε της μορφή. Αυτό θα επιτευχθεί προτρέποντας τους παραγωγούς να συνεταιριστούν και να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα στήριξης, στο να δημιουργήσουν εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης, να μπορούν να παράγουν με μικρότερο κόστος και να διαθέτουν υπό ευνοϊκότερους όρους και με προστιθεμένη αξία τα παραγόμενα προϊόντα τους. Με την κατασκευή της περιφερειακής οδού που θα αποσυμφορήσει την πόλη από την κίνηση των βαρέων οχημάτων, που προέρχονται από το λιμάνι ή κατευθύνονται προς αυτό. Με την επέκταση του Σχεδίου Πόλης και των σχεδίων οικισμών, που θα επιτρέψει στους δημότες να κτίσουν σπίτι στα «μπλοκαρισμένα» οικόπεδά τους, που θα ζωντανέψει την οικοδομική δραστηριότητα, θα δώσει εργασία στου άνεργους συμπολίτες μας και θα συντελέσει στη βελτίωση της οικονομίας του τόπου. Με την κατασκευή, επιτέλους, του κλειστού κολυμβητηρίου. Έργο το οποίο είχε εγκριθεί, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα «ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ 2004» και εγκαταλείφθηκε. Με τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας του δήμου μας, που θα την πετύχουμε με την υπογειοποίηση του καλωδιακού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τον καλύτερο ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και των πλατειών, με την κατασκευή και πλακόστρωση πεζοδρομίων, με πεζοδρομήσεις οδών, με την αναβάθμιση των πλατειών και των παιδικών χαρών και την κατασκευή νέων. Με την απόσυρση από τους δρόμους των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων, την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με παρεμβάσεις στη στάθμευση, στη διπλοστάθμευση, στο παράνομο παρκάρισμα και στην κυκλοφοριακή ροή. Με την επέκταση και τη διαμόρφωση νέων χώρων στάθμευσης. Με την κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων, ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο εξ αυτών, που θα επιτρέψει στο δημότη να στραφεί στο ποδήλατο για τις μετακινήσεις και την άθλησή του.

Σε ποια άλλα ζητήματα του δήμου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, κατά τη γνώμη σας;
Στην ίδρυση νέων παιδικών σταθμών, ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις εγγραφών και να μην κατευθύνονται τα παιδάκια σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Στην κατασκευή νέου κτιρίου για το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, καθώς και την κατασκευή νέων αιθουσών στο 2ο Λύκειο της πόλης. Τη διάθεση καθημερινών γευμάτων στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων του δήμου μας. Στην εξεύρεση κτιρίων για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλο το δήμο. Στην κατασκευή και λειτουργία ανοιχτού θεάτρου στο δασάκι της πόλης, με ταυτόχρονη ανάδειξη του εκεί ενετικού κάστρου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτό. Στην επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου.

Συνεργασίες δημόσιων φορέων για τον τουρισμό

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη του τουρισμού στο δήμο;
Να κινηθούμε ως δήμος συντονισμένα με τον Οργανισμό Λιμένα (ΟΛΗΓ) για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την άμεση κατασκευή της μαρίνας στο κόλπο της Ηγουμενίτσας. Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης από το Δημόσιο στο δήμο της Χερσαίας Ζώνης να διαμορφώσουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα τις αποδώσουμε για κολύμβηση, άθληση και αναψυχή στους κατοίκους του δήμου και στην εξυπηρέτηση του τουρισμού. Να λειτουργήσουμε Υπηρεσία Τουρισμού στο δήμο και τοπικά γραφεία για πληροφορίες και ενημέρωση σε κάθε τουριστικό προορισμό. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να αναδείξουμε και να καταστήσουμε επισκέψιμα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Να κάνουμε προσβάσιμες στους πεζοπόρους, τις μοναδικού φυσικού κάλλους παρόχθιες διαδρομές του ποταμού Καλαμά και τα ορεινά μονοπάτια της περιοχής μας.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων είναι μείζον ζήτημα για κάθε δήμο πια, εσείς πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;
Στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον θα μεριμνήσουμε, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα περιαστικά δάση του δήμου μας, που θα περιλαμβάνει εγκατάσταση δεξαμενών νερού και πυροσβεστικών κρουνών. Θα φροντίζουμε για τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων και την διαπλάτυνση αυτών, όπου απαιτείται, για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή μας. Τέλος, θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης αυτών και συγκεκριμένα το διαχωρισμό τους στην πηγή, την ανάκτηση μέρους αυτών, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet