Συνέντευξη με τον Χρήστο Γιαννούλη, υποψήφιο περιφερειάρχη κεντρικής ΜακεδονίαςΟ Χρήστος Γιαννούλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοιτάμε μπροστά» στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, αναλύει για λογαριασμό της «Εποχής» πτυχές του προγράμματός του και τοποθετείται για το αποτύπωμα που άφησε στην περιοχή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Γιαννόπουλος

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφηκε μία «πτώση» του ποσοστού δυσαρέσκειας του κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βλέπετε κάτι τέτοιο στις επαφές με τους πολίτες;
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ακολούθησαν οι κραυγές πατριδοκάπηλων, που θέλησαν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες. Θέλησαν να μετατρέψουν τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μέσα για τη δημοσκοπική άνοδο των δυνάμεων που εκπροσωπούν, απευθυνόμενοι στο θυμικό των κατοίκων της Μακεδονίας. Άλλωστε, έτσι πολιτεύτηκαν για περισσότερες από δύο δεκαετίες και τώρα έντρομοι διαπίστωσαν ότι μένουν χωρίς αφήγημα. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι πολίτες διαπιστώνουν την πραγματικότητα που σκόπιμα θέλησαν να τους αποκρύψουν.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες, και κυρίως οι Μακεδόνες, αντιλαμβάνονται ότι με τη Συμφωνία κατοχυρώνονται οι δύο βασικές θέσεις της χώρας, για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις και ρητή κατοχύρωση της ελληνικής κληρονομιάς της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας. Η σωστή ενημέρωση για τις δύο βασικές κατακτήσεις, σε συνάρτηση με την εμπεδωμένη διάθεση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας για ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, αλλάζουν το κλίμα, που κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμη, αλλά μάταια πια, να δυναμιτίσουν.

Αποτελεί η εν λόγω Συμφωνία μία βάση για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας; Πώς ακριβώς θα την εκμεταλλευτείτε αν εκλεγείτε;
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είχαν κουραστεί τα προηγούμενα χρόνια, να ακούν εξαγγελίες με συνθήματα, όπως «πρωτεύουσα», ή «μητρόπολη» των Βαλκανίων. Πεποίθηση δική μου, αλλά και του εμπορικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγει πλέον το δρόμο για να παίξει η Κεντρική Μακεδονία και η πρωτεύουσά της η Θεσσαλονίκη το ρόλο που προσφέρει η γεωπολιτική τους θέση: της «γέφυρας» της Ευρώπης με τα Βαλκάνια. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στο σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, οι προοπτικές που ανοίγονται για την Κεντρική Μακεδονία είναι πραγματικά σημαντικές.
Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της περιοχής και τη χώρας, όπως επίσης με τους γείτονες μας, που έχουν μπει πλέον στον ευρωπαϊκό δρόμο, για να κατοχυρώσουμε για την περιοχή μας τη θέση που της αξίζει στο διεθνές περιβάλλον. Και είμαι βέβαιος ότι με τη στήριξη των πολιτών θα το πετύχουμε.

Οι προτεραιότητες

Ποια είναι τα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια και πώς θα εργαστείτε για την επίλυσή τους;
Δυστυχώς τα εννέα χρόνια της διοίκησης Ψωμιάδη-Τζιτζικώστα είχαν ως αποτέλεσμα να καταστήσουν την Κεντρική Μακεδονία πρωταθλήτρια στην ανεργία και τη φτώχεια. Την ίδια ώρα, και ενώ ο νυν Περιφερειάρχης διαφημίζει την πρώτη θέση της Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν εδώ και πέντε χρόνια, από τον προϋπολογισμό των 4,6 δισ. που προορίζονται για την περιφέρεια από το ΕΣΠΑ 2014-2020, που ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο και κινδυνεύουν να χαθούν.
Προτεραιότητά μας λοιπόν, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν για τη διοίκηση της Περιφέρειας, θα είναι η υλοποίηση με fast track διαδικασίες, των έργων των 3,2 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη του τόπου με κοινωνικό όμως πρόσημο και έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης και την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Πολύς κόσμος έλεγε ότι όποιος οριζόταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια θα αναλάμβανε ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο. Ασπάζεστε αυτήν την άποψη;
Όπως γνωρίζετε εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε φιλοδοξώ να αναρριχηθώ στην προεδρία κάποιου κόμματος. Δηλώνω υπηρέτης της κοινωνίας των πολιτών και συστρατεύομαι στο κάλεσμα του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκω, για την προοδευτική αλλαγή της χώρας και για μία Ελλάδα των πολλών. Τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» για την Κεντρική Μακεδονία, έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία και άλλες δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, όπως το Κίνημα Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και οι Σοσιαλιστές Για Την Πρόοδο.

Σε μία περιοχή στην οποία ο ακροδεξιός λόγος διαχύθηκε λόγω και της Συμφωνίας, ποιες πρωτοβουλίες σκέπτεστε να πάρετε, εφόσον εκλεγείτε, για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού κινδύνου;
Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και εντονότερα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Συντάσσομαι με όσους αποδίδουν την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στον λαϊκισμό, που ήρθε ως συνέπεια των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις δυνάμεις της δεξιάς που κυριάρχησαν στην Ευρώπη και απομόνωσαν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.
Θεωρώ λοιπόν ότι η αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της χώρας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας ειδικότερα, με μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη που αναδιανέμει τον πλούτο στους πολλούς, μπορεί να εξαλείψει τον ακροδεξιό κίνδυνο. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα συμβάλλουν και όλες οι προγραμματικές μας θέσεις για μία πιο δημοκρατική λειτουργία της περιφέρειας που στέκεται δίπλα στους πολίτες και απλώνει ένα δίχτυ για τους κοινωνικά αδύναμους.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Πρέπει να αλλάξουν πράγματα, σε επίπεδο περιφέρειας, σε ότ,ι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος;
Στο μεγαλύτερο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κλήθηκε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος και μάλιστα σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα, παράλληλα με την ανθρωπιά με την οποία αντιμετώπισαν οι Έλληνες τους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η αλληλεγγύη της Ευρώπης σε αυτό το ζήτημα, με την κατάρτιση προγράμματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, το οποίο θα εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η Βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι προβληματικές. Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στις δομές της κοινωνίας, στις αρχές και το αξιακό πλαίσιο της εκάστοτε χώρας, είναι αυτά που θα κληθεί να διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη και ειδικότερα η περιοχή μας και τη διαχείρισή αυτών των κρίσιμων ζητημάτων για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, δεν μπορούν να αναλάβουν δυνάμεις που δεν επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία.

Είχατε δηλώσει ότι δεν θα θέλατε ο γιος σας, που είναι 15 ετών, να μεγαλώσει σ’ αυτή τη χώρα. Πως οραματίζεστε την Ελλάδα στην οποία θα μεγαλώσουν τα σημερινά παιδιά αλλά και αυτά που θα έρθουν;
Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να διορθώσω την εντύπωση που κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν σχετικά με τη δήλωσή μου. Εγώ είπα ότι δεν θέλω ο γιος μου, τα παιδιά μας, να μεγαλώσουν σε μία χώρα στην οποία θα υπάρχει το στοιχείο της βίας. Για να απαντήσω όμως στην ουσία του ερωτήματος σας, θέλω να σας πω ότι εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μία περιφέρεια με τους νέους, για τους νέους, που υποστηρίζει τους άνεργους στην εξεύρεση θέσης εργασίας, που αγκαλιάζει την έρευνα και δικτυώνει τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις. Βασικός στόχος είναι μία Περιφέρεια με κοινωνικό πρόσημο, με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών υγείας, με αναβάθμιση των υποδομών της τυπικής και μη τυπικής δημόσιας εκπαίδευσης, με δομές προστασίας για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και τις γυναίκες θύματα βίας, με προγράμματα κοινωνικής ένταξης προσφύγων και Ρομά και δομές αυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ, παιδιά με σύνδρομο Down και αυτιστικά παιδιά. Για να πάψουμε επιτέλους να ανησυχούμε τι θα απογίνουν τα παιδιά μας όταν κλείσουμε τα μάτια μας. Για να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet