Ο Ρος Ντέιλι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑΤην πεποίθηση ότι η Ευρώπη έχει μέλλον μόνο αν εξελιχθεί σε μια ανοιχτή πολυπολιτισμική κοινωνία, ίσως ευκαιριών, εκφράζει ο καταξιωμένος μουσικός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρος Ντέιλι λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Παράλληλα, μιλώντας στην «Εποχή» εξήγησε ότι αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «οι προτάσεις του είναι αυτές που, από τη μία, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και από την άλλη, βρίσκονται εντός του πλαισίου της πραγματικότητας».
Για το προσφυγικό και το απάνθρωπο πρόσωπο που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν χώες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι «εάν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι οφείλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Οφείλουμε να είμαστε γενναιόδωροι, αλλά πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι. Το να δεχθούμε τον πρόσφυγα και να του προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζεται είναι πάνω από όλα μια ανθρώπινη υποχρέωση, είναι το δίκαιο, δεν είναι απλώς μια επιλογή φιλανθρωπίας. Κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν δείξει ευαισθησία, αλλά αρκετές άλλες έχουν κρατήσει μια στάση έως και απάνθρωπη. Λείπει δυστυχώς μια πανευρωπαϊκή πολιτική με ξεκάθαρα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες θα αναλάβουν ένα τμήμα του προβλήματος που τους αναλογεί. Το κριτήριο ένταξης και παραμονής μιας χώρας στην ΕΕ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την κοινή αποδοχή ανθρωπιστικών πολιτικών και πρακτικών απέναντι σε πρόσφυγες απ’ όπου και αν προέρχονται», προσθέτει ο Ρος Ντέιλι.
Στην παρατήρησή μας ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται έντονα και έχουν αναπτυχθεί φυγόκεντρες δυνάμεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Βρετανία, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε την ανάγκη που γέννησε την ΕΕ και τη μακρά περίοδο ειρήνης που εξασφάλισε στη γηραιά ήπειρο. Τόνισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει ουσιαστικά μια ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει η συζήτηση να μην περιορίζεται στην οικονομία. «Η ΕΕ όντως έχει προβλήματα, αδυναμίες και κενά, αλλά δεν παύει να είναι ίσως η σημαντικότερη κατάκτηση του δυτικού κόσμου στον 20ό αιώνα», σημειώνει και συμπληρώνει: «Η Ευρώπη πέρασε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα δυο πολέμους που υπήρξαν οι πιο καταστροφικοί στην ανθρώπινη ιστορία. Μετά από τα γεγονότα αυτά η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης ήρθε ως επιτακτική ανάγκη. Πιστεύω, όμως, ότι, προκειμένου να πετύχουμε το όραμα μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης, χρειάζεται πια μια μετατόπιση από τη βάση οικονομικού τύπου σε μια νέα βάση που να τονίζει τα πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά όλων των λαών της Ευρώπης. Είναι κατά την άποψή μου μονόδρομος για την Ευρώπη να εξελιχθεί σε μια ανοικτή κοινωνία πολυπολιτισμική, σε μια κοινωνία ισότητας στην οποία όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες»
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας τον ρωτήσαμε για ποια θέματα θα αγωνιστεί αν οι εκλογές τον φέρουν από το φημισμένο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι Ηρακλείου, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, στις Βρυξέλλες: «Τα θέματα που με ενδιαφέρουν κυρίως είναι αυτά του πολιτισμού, της παιδείας και του περιβάλλοντος. Ο πολιτισμός δίνει ποιότητα στη ζωή μας, η παιδεία τη νοηματική δομή καθώς και την κατεύθυνση, και ο σεβασμός και η προσοχή στο περιβάλλον είναι που καθιστά τη ζωή μας εφικτή. Σε αυτά τα τρία, αν το καλοσκεφτεί κανείς, εμπεριέχονται εντέλει όλα όσα πραγματικά αξίζουν σε αυτή τη ζωή!»

Δ. Βλαχάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet