Η Τζένη Αρσένη είναι υποψήφια ευρωβουλέυτρια με τον ΣΥΡΙΖΑΣυναντήσαμε την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τζένη Αρσένη σε εκδήλωση στην παλιά της γειτονιά το Παγκράτι. Έχοντας παρακολουθήσει από πολύ νωρίς την πορεία της στα απαιτητικά μονοπάτια της οπερετικής τέχνης, γνωρίζω καλά ότι είναι ταλαντούχα και ξέρει να αναμετράται στα δύσκολα. Γνωρίζω πως τίποτα από όλα όσα έχει καταφέρει –και δεν είναι λίγα– δεν της χαρίστηκε: Η Τζένη Αρσένη είναι καταξιωμένη σκηνοθέτις όπερας, με ιδιαίτερα επιτυχημένες συνεργασίες στις μεγαλύτερες σκηνές του εξωτερικού.
«Η τέχνη για εμένα είναι πηγή έμπνευσης για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό το όραμα προσπαθώ να μεταφέρω μέσα από το έργο μου. Το θέατρο είναι η αφορμή. Μέσα από τη δουλειά μου, τόσο στο χώρο της τέχνης όσο και στα πανεπιστήμια, προσπαθώ να επικοινωνήσω την ανάγκη ενός πιο ανθρώπινου κόσμου, να επισημάνω τις αδικίες –που είναι τόσες πολλές γύρω μας– και να ενθαρρύνω φοιτητές, συνεργάτες, φίλους να παλέψουμε για δικαιοσύνη. Η θεσμική πολιτική όμως δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει κανείς το όραμά του σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας και, κυρίως, να συμβάλλει στη λήψη δικαιότερων αποφάσεων», επισημαίνει η Τζένη Αρσένη.
Η δραστηριοποίηση της δεν είναι ευκαιριακή ή συγκυριακή, αφού είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς φορέας Artivism Drives Democracy για την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή. «Ο γερμανός εκπαιδευτικός με σπουδαία πολιτική-οικολογική δράση Κlaus Windolph και εγώ, δημιουργήσαμε πριν κάποια χρόνια την κίνηση Artivism Drives Democracy», εξηγεί η υποψήφια ευρωβουλευτής, «με σκοπό να κινητοποιήσουμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και να εμπνεύσουμε τους συνανθρώπους μας σε σχέση με τον ενεργό ρόλο κάθε πολίτη στην κοινωνική αλλαγή. Στο πλευρό μας είχαμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όλων των ηλικιών με πάθος, διάθεση και δοτικότητα. Συνεχίζουμε, έχοντας δημιουργήσει την ομάδα ParticipARTs: Aesthetic Activists, ως την ελληνική ομάδα για αυτή την κίνηση.»
Παράλληλα, η Τζένη Αρσένη υπήρξε υπεύθυνη συντονισμού και δραματολογίου της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής από την αρχή της δημιουργίας της. «Ο Θόδωρος Αντωνίου, που έφυγε πρόσφατα και είναι τεράστια απώλεια για εμένα, με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και το 2004 δημιουργήσαμε την Πειραματική Λυρική Σκηνή, όπου εκείνος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και εγώ υπεύθυνη συντονισμού και δραματολογίου. Κοντά μας, σπουδαίοι καλλιτέχνες, παθιασμένοι τεχνικοί και άνθρωποι που μας πίστεψαν και μας αγάπησαν. Η Πειραματική έκλεισε τον κύκλο της για διάφορους λόγους, που πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή να κουβεντιάσουμε, το 2011, έχοντας κινητοποιήσει Έλληνες συνθέτες να γράψουν νέες όπερες, οι οποίες παιζόντουσαν μαζί με έργα ξένα, κυρίως πολιτικά (ήταν και μια προσωπική μου επιθυμία, την οποία αγκάλιασε ο Μαέστρος) και με τη βασική φιλοσοφία του ότι η όπερα είναι θέατρο –μοιάζει αυτονόητο αλλά για πολλούς δεν ήταν. Στην πορεία των χρόνων δημιουργήθηκε η Εναλλακτική Σκηνή, και ασφαλώς είμαστε χαρούμενοι για τη λειτουργία της και την εξέλιξή της, είναι όμως τόσο άδικο που ένα κομμάτι αυτού του χώρου κάνει σαν να μην υπήρξε η Πειραματική. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν την προϊστορία της και κυρίως τους ανθρώπους που την δημιούργησαν.»
Όντας από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, εξειδικευμένη σκηνοθέτις όπερας και μουσικού θεάτρου με βαθειά γνώση και εμπειρία στη μουσική πιστεύει πως αυτά τα προσόντα θα βοηθήσουν να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις του ευρωκοινοβουλίου; «Ως σκηνοθέτις στην όπερα καλούμαι να μελετήσω με προσοχή τη μουσική, το κείμενο, την εποχή, την πολιτική και την αισθητική της και να πάρω τις σωστές αποφάσεις με σεβασμό στα παραπάνω στοιχεία» επισημαίνει η Τζένη Αρσένη. «Στη ζωή μου έμαθα να μελετάω, αυτό θα κάνω με σοβαρότητα σε περίπτωση που εκλεγώ, ώστε να πάρω με υπευθυνότητα τις πιο δίκαιες αποφάσεις. Είμαι εδώ και χρόνια εκπρόσωπος σε σωματεία και διοικητικά συμβούλια και παλεύω για τα εργασιακά, με πιο πρόσφατη την επανεκλογή μου στην Ένωση Σκηνοθετών Ευρώπης, όπου έχω την τιμή να εκπροσωπώ, μαζί με τον κ. Φέρρη, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.»

Λ. Μαλανδρενιώτη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet