Δεν θέλουμε μία πόλη ελίτ και πολίτες διαφορετικών ταχυτήτωνΤης Αγγελικής Παπάζογλου

Στο δήμο Κηφισιάς η Αριστερά και οι προοδευτικοί πολίτες θα βρουν έκφραση σε αυτές τις εκλογές. Η νέα δημοτική μας παράταξη «Κοινωνία Παρούσα» εκφράζει το νέο και το διαφορετικό, με αυξημένη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο νέων ανθρώπων και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.
Στόχος μας είναι να εκφράσουμε ένα σύγχρονο, προοδευτικό ριζοσπαστικό σχέδιο, με σαφείς κοινωνικές αναφορές που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Εμείς που ζούμε σε αυτές τις γειτονιές, γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε σαφώς και την Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία και την Εκάλη, αλλά προφανώς διαφορετικά σε σχέση με τα κοινωνικά στρώματα που συναποτελούν τον πληθυσμό της. Είμαστε ένας δήμος με μεγάλες ανισότητες οικονομικές, κοινωνικές, ακόμη και χωρικές. Εμείς, όμως, που συναποτελούμε το συνδυασμό «Κοινωνία Παρούσα» πιστεύουμε ότι στην πόλη αυτή χωράνε όλοι και όλες. Δεν θέλουμε μία πόλη ελίτ και πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν και τα δικαιώματα που έχουν. Δεν θέλουμε ένα δήμο στον οποίο οι κάτοικοι των εργατικών πολυκατοικιών θα αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και ανασφαλείς. Θα σηκώσουμε μέτωπο εκεί που θα ελλοχεύει η δήθεν αντισυστηματικότητα της ακροδεξιάς και οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές, ομοφοβικές, μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Εργαζόμαστε στο πεδίο της αυτοδιοίκησης για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων, όσων έχει πλήξει η κρίση, της καθημαγμένης μεσαίας τάξης, της νέας γενιάς. Με πρόταγμα την αλληλεγγύη και δύναμή μας τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Με την «κοινωνία παρούσα».

Ουσιαστική ισότητα

Είμαστε μία δημοτική παράταξη με φεμινιστικό στίγμα. Το ψηφοδέλτιο μας απαρτίζεται κατά 54% από γυναίκες υποψήφιες. Δίνουμε ταυτόχρονα και έμπρακτα τον αγώνα για την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Βασικός πυλώνας του προγράμματός μας, αλλά και της ιδρυτικής διακήρυξης της παράταξης, είναι η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στις τοπικές πολιτικές, το οποίο ως στόχος θεωρούμε ότι αφορά και στα δύο φύλα, δεδομένου ότι αποτελεί παράγοντα που ενισχύει την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η τοπική αυτοδιοίκηση εξάλλου ως ένα πεδίο ενασχόλησης με τις τοπικές πολιτικές και την καθημερινότητα των πολιτών είναι πιο ελκτικό και πιο προσβάσιμο για τις γυναίκες εκείνες που επιλέγουν να εκτεθούν ως δημοτικές σύμβουλοι, αλλά και να προσφέρουν στα κοινά της πόλης. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι μία γυναικεία υποψηφιότητα για τη θέση της δημάρχου καταφέρνει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ως υποψήφιες με το συνδυασμό. Ενώ, παράλληλα, δημιουργείται μία δυναμική σε νέους και νέες που συνδράμουν στο συνδυασμό.
Μέχρι σήμερα ο δήμος Κηφισιάς δεν έχει εκλέξει γυναίκα δήμαρχο, εν αντιθέσει με την Ν. Ερυθραία και την Εκάλη, στις οποίες είχαν διατελέσει γυναίκες δήμαρχοι. Στις φετινές εκλογές στο δήμο Κηφισιάς, στους 14 υποψήφιους δημάρχους Κηφισιάς, υπάρχουν μόνο δύο γυναικείες υποψηφιότητες για το αξίωμα του δημάρχου. Η εμπειρία δείχνει ότι και στην αυτοδιοίκηση, όπως και αλλού, υπάρχει μία «γυάλινη οροφή» για τις γυναίκες που διεκδικούν το δημαρχιακό ή περιφερειακό θώκο. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι μόλις το 5% είναι γυναίκες δήμαρχοι σήμερα και μόνο 2 γυναίκες περιφερειάρχες στους 13. Ο νόμος του Κλεισθένη Ι και ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων που ενισχύουν την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και κίνητρα, όπως η αύξηση της ποσόστωσης φύλου στο 40% για τις υποψηφιότητες, ώστε περισσότερες γυναίκες να εμπλακούν ενεργά στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα όσον αφορά στην εμπέδωση των διαπαραταξιακών συγκλίσεων, των συνθέσεων και του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Για εμάς, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στην ισόρροπη συμμετοχή και θέλουμε και οι πολίτες με την ψήφο τους να αναδείξουν στο δημοτικό συμβούλιο και στα κοινοτικά συμβούλια εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι στις 26 Μαΐου οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, μπορούν να δώσουν το μήνυμα αλλαγής στη διοίκηση του δήμου Κηφισιάς δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους σε μία νέα γυναίκα υποψήφια δήμαρχο.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet