«Θα βαδίσουμε το δρόμο του ρεαλισμού και του οράματος»Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη καθώς και οι προτεραιότητες της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων μπροστά σε αυτό το πολιτικό τοπίο ήταν το στοιχείο το οποίο αναδείχτηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε «Η εποχή» το Σάββατο 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Για την Ευρώπη των πολλών - Για την Ευρώπη των λαών», μίλησαν ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, η Κυριακή Μάλαμα, ο Νίκος Γραικός, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Γιονούς Μουχαμμαντί και ο Πάνος Λάμπρου, υποψήφια και υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Εκ μέρους της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καλωσόρισε τους ομιλητές το μέλος της γραμματείας, Μίλτος Οικονόμου, ο οποίος και τους παρουσίασε στο κοινό. Ο κύκλος των ομιλιών ξεκίνησε με τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη, ο οποίος αναφερόμενος στις συμμαχίες είπε πως είναι απαραίτητες, όμως πρέπει να γίνονται με προοδευτικές δυνάμεις που θα έχουν αναστοχαστεί τις επιλογές τους τα τελευταία χρόνια και όχι με παρακολουθήματα της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας. Συνέχισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η συνεχιζόμενη λιτότητα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δομικό και όχι το συγκυριακό έλλειμμα της δημοκρατίας. Αυτά τα δύο γενούν από τη μια πλευρά πολλές και νέες ανισότητες και από την άλλη αποξενώνουν τους πολίτες από τη διαδικασία, την έκφρασή τους σε πολιτικό επίπεδο. Τροφοδοτούν την ακροδεξιά που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης, απειλεί το κοινωνικό της περιεχόμενο και την προοπτική της, απειλεί τη δημοκρατία. «Η Ευρώπη αν μείνει έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, μίλησε η Κυριακή Μάλαμα, η οποία μεταξύ των άλλων υπογράμμισε πως ο αγώνας που δίνεται για την Ευρώπη των λαών - Για την Ευρώπη των πολλών έχει ένα σημαντικό σύμμαχο που είναι η τέχνη και ο πολιτισμός τονίζοντας πως ο πολιτισμός και η δημιουργία είναι οι κινητήριες δυνάμεις. Η τέχνη είναι το άρμα για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας. «Θέλουμε μια ήπειρο της δυσανεξίας και της μισαλλοδοξίας;», αναρωτήθηκε. «Όχι, για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για την Ευρώπη και την Ελλάδα των πολλών, αλλά και για τον πολιτισμό των πολλών», συμπλήρωσε.
Τρίτος μίλησε ο Νίκος Γραικός, ο οποίος αναφερόμενος στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις και προτάσεις. Ότι ο αγώνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται για να μην οδηγηθούμε προς μια εθνική περιχαράκωση αλλά για να επανιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφοντας στις ιδέες με τις οποίες ιδρύθηκε, οι οποίες είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αναφερόμενος στο συλλογικό αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η προσωπική αξία του καθενός βγαίνει μέσα από τη συλλογική δράση και η συλλογική δράση αναδεικνύει τη προσωπική αξία του καθενός και της καθεμιάς. Όσο για την Ευρώπη είπε πως ενώ φτιάχτηκε με όραμα και προοπτική κοινωνικής ανόδου, τελικά επικράτησε η τεχνοκρατική άποψη και μετατράπηκε σε ιμπεριαλιστικό και νεοφιλελεύθερο σχήμα. «Η απάντηση είναι τα κίτρινα γιλέκα της εξέγερσης, τα κόκκινα γιλέκα του εργατικού κινήματος, τα πράσινα γιλέκα της οικολογίας και τα μοβ γιλέκα και ροζ γιλέκα του φεμινισμού και του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος να συναντηθούν μαζί».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Να κοιτάξουμε τι έχει συμβεί στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια και ποιοι είναι αυτοί που ζητούν να τους ξαναδώσουμε το τιμόνι της Ευρώπης». Αναφέρθηκε σε παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπου κυριαρχεί ο ακροδεξιός λόγος και μάλιστα ακροδεξιά κόμματα έχουν μπει σε κυβερνήσεις. «Η ακροδεξιά είναι η εμπροσθοφυλακή του νεοφιλελευθερισμού» είπε, θυμίζοντας τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν πάρει κυβερνήσεις όπως στην Ουγγαρία και την Αυστρία ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ψήφισε αντιλαϊκά μέτρα στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την ακροδεξιά.
Από την μεριά του, ο Γιονούς Μοχαμμαντί, υποστήριξε τον ισχυρό συμβολισμό της υποψηφιότητάς του λέγοντας πως είναι σημαντική αφού προέρχεται και ο ίδιος από το μεταναστευτικό χώρο. Υπογράμμισε πως δεν εκπροσωπεί μόνο αυτόν το χώρο αλλά κατεβαίνει ως έλληνας πολίτης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τα αντιμετωπίζουμε όλοι σαν κοινωνία. Χαρακτηριστικά είπε: «Θέλω να γίνω η φωνή των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή». Μίλησε για το βάθεμα των ανισοτήτων στην Ευρώπη που έχει ως αποτέλεσμα την ανησυχητική άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Πρέπει να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή και πρέπει να τα καταφέρουμε», είπε. Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε τη σημασία τους θυμίζοντάς πως το 70% των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά μας προέρχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τελευταίος μίλησε ο Πάνος Λάμπρου, ο οποίος αναφερόμενος στην ακροδεξιά και τις νεοφασιστικές δυνάμεις τόνισε: «Επιχειρούν να επαναφέρουν το παρελθόν και να το κάνουν παρόν». Είπε πως οι δυνάμεις αυτές ενισχύονται από πολιτικές λιτότητας και ανισοτήτων της νεοφιλελεύθερης δεξιάς αλλά και από την υιοθέτηση από μέρους της, της ακροδεξιάς ατζέντας. Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε πως η απάντηση δεν μπορεί παρά είναι μόνο μια, η συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αυτών των δυνάμεων που έχουν αποστασιοποιηθεί και έχουν διαχωρίσει με σαφήνεια τη θέση τους από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Μίλησε για το πολύχρωμο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών συμμαχιών. Γιατί, όπως είπε, «οι συνεργασίες δεν γίνονται με τον εαυτό μας, γίνονται με άλλους». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως δεν πασοκοποιείται, με τις συνεργασίες, γιατί όσοι έρχονται είναι απλοί άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ήθελαν το παλιό. Και επίσης σε μια χώρα με τόσο μεγάλες αντιθέσεις δεν είναι δυνατόν να αναζητούνται κεντρώες λύσεις. «Θα βαδίσουμε το δρόμο του ρεαλισμού και του οράματος. Γιατί το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατίας», κατέληξε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Ελευθερία Αγγέλου και Μάριος Θεοφιλάτος, όπως και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Δημήτρης Αρκούδης.

Στρα. Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet