Ασθενής η αντεπίθεση της ΝΔ

 

Σε μια οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, λίγο πριν τις εκλογές, που ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έθετε θέμα σχεδίου νόθευσης των εκλογών, θα άλλαζε δραματικά το πολιτικό κλίμα και οι εισαγγελείς θα παρενέβαιναν. Όμως τη δήλωση του κ. Αυγενάκη ακολούθησε απλά χλευασμός και έντονη ανησυχία ή και δυσαρέσκεια στον κόσμο του κόμματός του. Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -αν και πριν στελέχη του κόμματος το υποστήριξαν(!)- ότι «δεν υπάρχει θέμα», μάζεψε μεν το ζήτημα, αλλά συγχρόνως αποκάλυψε ότι σε κάποιους κύκλους της ηγεσίας της ΝΔ ανησυχούν και δρουν υπό πανικό και αυτό δεν το άφησε ασχολίαστο και ο πρωθυπουργός.
Προφανώς, το πρόχειρο σενάριο για την Κυριακή το βράδυ, με τίτλο «χάνουμε λόγω νοθείας» απορρίφθηκε εν τη γενέση του. Όμως, αποκάλυψε τη μεγάλη ανησυχία που διαπερνά την ηγεσία της ΝΔ από τις τελευταίες εξελίξεις, που ως φαίνεται διαμορφώνουν, βαθμιαία, και τις τελικές τάσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, που ανατρέπουν τον κορμό της προπαγάνδας της ΝΔ. Πλέον, οι ισχυρισμοί για διαφορά 10 και 15 μονάδων έχουν αποσυρθεί και ο πήχης έχει πέσει κάτω από το 5, που διολισθαίνει επιπλέον. Το βλέπει κανείς και στους πιο σκληρούς αντικυβερνητικούς αρθρογράφους, οι οποίοι χάνουν την ψυχραιμία τους εξαπολύοντας χαμηλού επιπέδου, όχι πολιτικές, επιθέσεις. Η υποδοχή, για παράδειγμα, των 417 υπογραφών παλιών μελών της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ήταν χαρακτηριστική.
Αυτό που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη, βλέποντας την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να κινητοποιεί λαό σε κάθε συγκέντρωσή του, να αντεπιτεθεί. Η αντεπίθεση, όμως, δεν απέδωσε. Ούτε η συγκέντρωση στη Λάρισα δικαίωσε τις προσδοκίες του, ούτε και η στροφή που επιχείρησε στον πολιτικό του λόγο έπεισε. Δηλώνοντας, στο STAR στη συνάδελφο Μάρα Ζαχαρέα ότι «η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και όχι σε διχαστικό λόγο για τον Εμφύλιο ή τι είπε το ΄44 ο Βελουχιώτης» έδειξε να επιθυμεί να απομακρυνθεί από την τακτική των προσωπικών –και συκοφαντικών– επιθέσεων. Όμως είναι και αργά και δύσκολο να τηρηθούν. Λίγο πριν, σε φανερή άμυνα μετά τη διατύπωση της θέσης του για τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, το γραφείο Τύπου της ΝΔ επιτέθηκε εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη με χοντρά ψεύδη.

Το κλίμα αλλάζει

Τι είναι, λοιπόν, η βαθύτερη αιτία που άλλαξε το κλίμα, που δεν μπορεί να προσποιούνται ούτε και οι πολιτικοί σχολιαστές του SKΑΙ ότι δεν το βλέπουν, αν κρίνουμε από το σχόλιο το κ. Β. Χιώτη ότι «η διαφορά δεν έχει ακόμη καθοριστεί». Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα Τρίκαλα υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο ένα ρεύμα νίκης, είναι ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα, δημοκρατικό ξέσπασμα, ένα ξέσπασμα αξιοπρέπειας». Και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύει ότι ζούμε τις μέρες εκείνης της εβδομάδας του Ιουλίου του 2015 (σ.σ. το δημοψήφισμα), που όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε και κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά».
Αυτό που είναι σαφές, πλέον, είναι ότι όντως, όπως το 2014 και το 2015, ευρύτατα λαϊκά στρώματα, παρακάμπτοντας ακόμη και λανθασμένες πλευρές της τακτικής τής κυβέρνησης, παρεμβαίνουν δυναμικά και φέρνουν αυτά τον ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να μιλάει για ντέρμπι και για πιθανή νίκη. Η απαίτηση των λαϊκών τάξεων να γίνει η αντιπαράθεση επί της ουσίας των θέσεων τής κάθε πλευράς και όχι σε κατασκευές που κυριαρχούσαν για μεγάλο διάστημα στις ανακοινώσεις του Μαξίμου, είναι παρούσα και στις ομιλίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που πραγματικά ο λόγος του ξεσηκώνει ένα πλήθος, πλειοψηφικό, που ως λίγο καιρό πριν δίσταζε.
Με βάση τις θέσεις της κάθε πλευράς, φανερές στην κοινωνία όσο και αν η ΝΔ αποφεύγει να τις προβάλει, διαγράφεται καθαρά το δίπολο «αριστερά – δεξιά»! Η ΝΔ, και ιδίως ο Κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι ο λαός έζησε οκτώ χρόνια με λιτότητα, εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά με θέσεις που στη συνείδηση της κοινωνίας την συνεχίζουν! Πολύ περισσότερο όταν προχωρά πιο πέρα και εμφανίζει πλευρές του νεοφιλελεύθερου προγράμματός του, με κορυφαίο παράδειγμα την άποψη του για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας. Ποιος και ποια θα αποφάσιζε να στηρίξει μια τέτοια προοπτική ψηφίζοντας; Αυτό είναι ο κύριος λόγος που κάνει το κλίμα να αλλάζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Το οποίο όχι μόνο δεν μπόρεσε να κρύψει η ΝΔ, αλλά με την περίπτωση των τελευταίων μέτρων το μεγέθυνε. Πραγματικά η ΝΔ ακόμη έπαιξε και με τις αντοχές των ψηφοφόρων της. Και τι δεν έσυρε εναντίον των μέτρων, τα στόλισε με πολλά υποτιμητικά επίθετα και στο τέλος τα ψήφισε! Ένα μεγάλο κόμμα, με ευρεία λαϊκή βάση που επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία και εμφάνισε αυτή την εικόνα, δεν κερδίζει.

Μέτρα κι όχι παροχές

Φυσικά, τα πρόσφατα μέτρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος. Αυτό είναι φανερό. Όμως, η αξία τους πολλαπλασιάζεται, διότι υπάρχει πλούσιος απολογισμός που πείθει για τη μονιμότητά τους. Αυτό το συμπληρώνει και η θετική πορεία της οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, η προπαγάνδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, η διαβολή της ΝΔ ότι τα μέτρα είναι παροχές, πρόσκαιρα και προεκλογικά δεν έπειθε. Και ο μπαμπούλας των θεσμών –η ΝΔ δεν μπορεί χωρίς κόστος να τον προβάλει– επίσης δεν είναι φόβητρο, πλέον. Πάλι διότι τα δεδομένα της οικονομίας επιτρέπουν τα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν την οικονομία και βελτιώνουν τα θεμελιώδη δεδομένα της.
Να περιμένουμε την Κυριακή, αυτό είναι σοφό όχι μόνο γιατί η κάλπη είναι κάλπη. Όμως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα έχουμε ανατροπή του σκηνικού που είχε φιλοτεχνηθεί και στρίμωχνε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η έκταση της ανατροπής μπορεί ακόμη και να αλλάξει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ όπως τους γνωρίζουμε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ισχύει αυτό και το χρόνο των εκλογών.

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet