Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το εξής παράδοξο: ενώ επί τρία χρόνια, με βάση τουλάχιστον τα δημοσκοπικά δεδομένα, τείνουμε να πειστούμε ότι θα ήταν έκπληξη να μην κερδίσει η ΝΔ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, καθώς πλησιάζουμε στο τέρμα της προεκλογικής περιόδου, τείνουμε να πειστούμε ότι έκπληξη θα αποτελούσε, τελικά, αν η ΝΔ κέρδιζε αυτή την αναμέτρηση.
Δεν είναι μόνο η επίμονη επιβεβαίωση της τάσης να μικραίνει διαρκώς η δημοσκοπική απόσταση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναπτερώνει ελπίδες, από τη μια, και προκαλεί ανησυχία, από την άλλη. Είναι και η κίνηση των υποψηφίων των κομμάτων και κυρίως της ηγεσίας τους μέσα στον κόσμο, η άμεση επαφή με το εκλογικό σώμα, που ενισχύει την ένδειξη που φέρνουν τα δημοσκοπικά δεδομένα, για να μην πούμε ότι την επικυρώνει στην πράξη. Είναι διά γυμνού οφθαλμού ορατό ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνουν κάθε προσδοκία, αφού έχουν υπερβεί κατά πολύ τις πραγματικές δυνατότητες κινητοποίησης των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος. Την ίδια στιγμή, είτε λόγω κακού σχεδιασμού είτε λόγω αντικειμενικής πολιτικής αδυναμίας, η ΝΔ δεν έχει φροντίσει να δώσει ικανοποιητική απάντηση σ’ αυτόν το στίβο και, όταν το επιχειρεί την τελευταία ώρα, δεν φαίνεται να βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση. Οι λίγες σχετικά συγκεντρώσεις της είναι μικρές και όχι και τόσο θερμές, ιδίως αν τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες ενός κόμματος, το οποίο κινητοποιεί μόνο για την εκλογή του προέδρου του μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μελών.

Σκίτσο του Χ. Πικριδά


Κάτι δεν έγινε σωστά

Προφανώς, κάτι δεν έγινε σωστά, από τη μια, και κάτι διορθώθηκε, από την άλλη. Ας αρχίσουμε από την όχθη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου κατάλαβαν, τελικά, ότι το ευνοϊκό πεδίο γι’ αυτούς είναι το πεδίο της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, και άρχισαν να προσαρμόζουν σ’ αυτή την επιλογή την τακτική τους. Επίσης, έγκαιρα προχώρησαν στη σύναψη συμμαχιών, που τους έφεραν σε άμεση επαφή με ευρύτερο κύκλο πολιτών, κυρίως αλλά όχι μόνο προς την πλευρά του κέντρου του πολιτικού φάσματος. Τους καρπούς αυτών των δύο κυρίως επιλογών δρέπουν σήμερα. Η Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε, βέβαια, σημαντικότατο ρόλο, όμως το τελικό ισοζύγιο στην κάλπη δεν μπορεί ακόμα να προβλεφτεί ποιο θα είναι, χωρίς αυτό να μειώνει την πολιτική και ιδεολογική σημασία της.
Η ΝΔ, αντίθετα, φαίνεται πως είχε επαναπαυθεί στην εικόνα της μεγάλης δημοσκοπικής απόστασης, την οποία μάλλον εσφαλμένα απέδωσε στην αναμενόμενη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου και στη φημολογούμενη πειστικότητα του επιχειρήματος «ο Τσίπρας σάς είπε ψέμματα». Αυτές οι δύο βεβαιότητες δεν την άφησαν να δει πόσο κοντά πόδια είχε η καταστροφολογική ρητορική της, καθώς και η ρητορική τής απαίτησης για πρόωρες εκλογές κάθε τρεις και λίγο, η οποία στηριζόταν στο γεγονός ότι, αντί η καταστροφολογία να πείσει τους ψηφοφόρους, έπεισε την ίδια την ηγεσία της. Και την τύφλωσε σε τέτοιο βαθμό, που δεν διέκρινε την ουσιαστική και θεμελιώδη αδυναμία αυτής της ρητορικής: η καταστροφολογία οφείλει να επαληθευτεί, αν δεν το κάνει, καταστρέφει αυτόν που την ασκεί.

Αδύνατο σημείο η οικονομία

Όλα αυτά που ένας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε να τα αντιληφθεί έγκαιρα, ο πολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ άργησε πολύ να τα καταλάβει. Και όταν τα κατάλαβε, αποδείχτηκε πολύ δυσκίνητος για να αναπροσαρμόσει την τακτική του. Γι’ αυτό είδαμε να απαντά στη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία-κοινωνία, αφενός, με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που φάνταζαν ακόμα πιο εκτυφλωτικά χάρη στις καλές υπηρεσίες των μιντιαρχών, αλλά κατέληξαν να τυφλώνουν και τον ίδιο τον πολιτικό σχεδιασμό τής Πειραιώς για μια ακόμη φορά. Αφετέρου, είδαμε τη ΝΔ να αναγκάζεται να μιλήσει για το οικονομικό-κοινωνικό πρόγραμμά της, το οποίο, όμως, δεν μπορούσε τελευταία στιγμή να πάψει να είναι νεοφιλελεύθερο, καθώς ήταν προσαρμοσμένο στην αποτυχία της κυβερνητικής «ιδεοληψίας», συνεπώς υποδείκνυε την ανάγκη επικράτησης «νέων» αντιλήψεων. Με αποτέλεσμα, είτε να μπερδεύει τα στελέχη της που αναφέρονταν σ’ αυτό, είτε να τρομάζει τον κόσμο που τους άκουγε, είτε να προκαλεί αμηχανία ακόμα και στον ίδιο τον αρχηγό της, ο οποίος πότε μπερδεύει το ωράριο εργασίας με το ωράριο λειτουργίας, πότε ταυτίζει τα ΣΔΙΤ με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, πότε προσπαθεί μάταια να συνδυάσει την υποστήριξη της καταγγελίας Στουρνάρα για δημοσιονομικό «εκτροχιασμό» με την υπερψήφιση των μέτρων που σωρηδόν φέρνει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή…

Ένα παλιό γνωστό λάθος

Ετσι, καταλήγει να επαναλάβει το τακτικό λάθος που διέπραξε στις προηγούμενες αναμετρήσεις, δηλαδή να επιλέξει την πλευρά του φόβου, του εκφοβισμού, την ώρα που ο κόσμος χρειάζεται, ακόμη περισσότερο τώρα, μια ελπίδα. Δείτε τα τηλεοπτικά σποτάκια τής ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φορτώσει με δώρα όποιους τα εμπνεύστηκαν και τα επέλεξαν. Σκοτεινά, σχεδόν καταθλιπτικά, απεικονίζουν ανθρώπους που φοβούνται ακόμη και κλειδωμένοι στο σπίτι τους, με μοναδική απάντηση στα προβλήματά τους την εν λευκώ ανάθεση του μέλλοντός τους στη ΝΔ. Με το φόβο, όμως, ποτέ δεν κερδήθηκαν εκλογές, εκτός αν συνοδεύονταν από πραγματική τρομοκρατία.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και ο γραμματέας τού κόμματος, ο ανεξερεύνητος κ. Αυγενάκης, να μιλήσει παραμονές εκλογών για υπόνοιες εκλογικής νοθείας, που απεργάζεται η κυβέρνηση. Χωρίς ούτε για μια στιγμή να διανοηθεί, προφανώς, ότι μια τέτοια «καταγγελία», εν έτει 2019, σε συνθήκες πολιτικές, πνευματικές και τεχνικές επιπέδου ευρωπαϊκής χώρας, μπορεί να ακουστεί περισσότερο σαν προαναγγελία πιθανής ήττας ή, τουλάχιστον, ηττοπάθεια στην πιο κρίσιμη στιγμή τής προεκλογικής αναμέτρησης.
Μετά από όλα αυτά, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα αποτελούσε έκπληξη ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τις μεγάλες προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ένα τέτοιο, μη ικανοποιητικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα, θα ήταν οπωσδήποτε ικανοποιητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί σε λίγες μέρες. Την ώρα αυτή, οι παροιμίες λένε πιο πολλά από τις προφητείες: Κυριακή κοντή γιορτή.

Χ.Γεωργούλας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet