Το Διαπολιτισμικό Κέντρο Τεχνών (ΔΚΤ) με ιδρυτή / διευθυντή τον ανθρωπολόγο του πολιτισμού και σκηνοθέτη Θάνο Μιχαλά, μετά από πεντάμηνη προετοιμασία (έρευνα, οργάνωση, πρόβες) παρουσίασε, την Πέμπτη 2 Μαΐου, ένα αυτοτελές μέρος του Χορικού ποίησης/δραματολογίας, στην κινεζική και ελληνική γλώσσα, σε συνεργασία με την Ένωση Συγγραφέων – της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Χουλιάρας – στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης με θέμα «Αρχαίοι πολιτισμοί και σύγχρονες γλώσσες». Οι συντελεστές της παράστασης λόγου ήταν, αντιστοίχως από τις δύο χώρες και συμμετείχαν σε ισοδύναμη βάση.Η συγκεκριμένη ενέργεια που έχει τη δυναμική να ενταχθεί στο αξιοποιήσιμο κεφάλαιο της διαπολιτισμικής διπλωματίας, έλαβε χώρα κατά την επίσημη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους της κινεζικής λογοτεχνίας και τους υπεύθυνους των οργανώσεων της που συνοδεύτηκε από συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά. Η συνάντηση με την υπουργό, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως έμπρακτος βηματισμός του οράματος της για την πολιτισμική δημοκρατία, ήταν καρποφόρα και για τις δύο αντιπροσωπείες συγγραφέων.
Το ΔΚΤ έχει ξεκινήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες από το 1994, όταν ίδρυσε το Διεθνές Δίκτυο Πολιτισμού με βάση την ομηρική «Οδύσσεια», με επάλληλες δράσεις γύρω από το «σκληρό πνευματικό πυρήνα» των ομηρικών επών και την απόδοσή τους επί σκηνής, ως άσμα κυρίως. Η ομώνυμη παραγωγή και ο σκηνοθέτης -ανθρωπολόγος Θάνος Μιχαλάς έλαβαν το πρώτο Διεθνές Βραβείο το 1995 μεταξύ 36 χωρών στην Ολυμπιάδα Θεάτρου της Ανατολής (Ινδία, Οντίσσα). Ανάλογες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν από το ΔΚΤ δημιουργώντας Πολιτιστικά Δίκτυα στη Ν. Ιταλία, την Αφρική (Μάλι κ.α.), την Ινδία και την Ελλάδα.
Στην παρούσα πρωτοβουλία που αποτελεί ένα work in progress συνεργάζονται: Χρήστος Μηλιώνης, Ευτύχης Δημητρίου, Έλλη Στεργίου, Αντώνης Μουλάς, Miao Bin (ηθοποιός / μουσικός), Zeng Zheng, (ποιητής / ηθοποιός), Su Xuan, ηθοποιός, Neiliza Farias Lins (sindicato dos artistas do Brazil), Fernando F. Campanille κ.ά.
Στους συνοδοιπόρους της παρούσας δράσης λογίζονται επίσης η Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και ο Θεατρικός Οργανισμός ΕΚΣΤΑΝ του Γιάννη Σταματίου, με τον οποίο ο Θάνος Μιχαλάς συνυπήρξε σε διαφορετικές παραστασιακές περιόδους στο «Bouffes du nord» του Πίτερ Μπρουκ (Παρίσι), ενώ ήταν ο μοναδικός έλληνας μαθητής του Βιτόριο Γκασμαν (Μιλάνο - Νάπολη), πριν την εκπαίδευση του στην Ανθρωπολογία του Θεάτρου (Nicola Savarese/ Eugenio Barba).
Οι διεθνείς συνεργασίες του ΔΚΤ θα αναπτυχθούν, στη συνέχεια, καταρχάς, με άλλη χώρα της Ανατολής, κοιτίδα εξ ίσου μεγάλου πολιτισμού – και θεατρικού – όπως αυτού της Κίνας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet