Η Λένα Κουγέα* είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή ΠόληΟταν εκκενώθηκε η Ειδομένη τον Μάιο του 2016, ο δήμος Αθηναίων είχε αναλάβει αρχικά τη φιλοξενία περίπου 800 προσφύγων και ανέθεσε την περίθαλψη σε ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου. Από τότε, οι πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας είναι πολλές χιλιάδες, οι δομές περίθαλψης και τα κοινωνικά φαρμακεία δεν επαρκούν πια, οι περισσότεροι έχουν ΑΜΚΑ, αλλά οι συνταγές δεν είναι πάντα ηλεκτρονικές, η επικοινωνία είναι αδύνατη λόγω γλώσσας, η δε συμμετοχή τους είναι στο υψηλότερο ποσοστό για γραφειοκρατικούς λόγους.
Η πολιτική του δήμου της Αθήνας σχετικά με την περίθαλψη των ευάλωτων ομάδων δεν είναι η καλύτερη. Αν και την τελευταία διετία από τον Αύγουστο του 2016 έχουν ψηφιστεί νόμοι και έχουν γίνει ρυθμίσεις, ώστε το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί στη χώρα να απολαμβάνει δωρεάν περίθαλψη και να έχει μειωμένη συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων ανάλογα με το εισόδημα, υπάρχει ένας πληθυσμός που δεν έχει πρόσβαση σ΄ αυτό το στοιχειώδες κοινωνικό αγαθό. Πρόκειται για μερίδα μεταναστών που κατοικούν στη χώρα μας, μερικοί από αυτούς για αρκετά χρόνια, και για αστέγους που δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση. Δεν γνωρίζουν ότι ΑΜΚΑ έχουν όλοι όσοι έχουν δουλέψει στη ζωή τους έστω και για λίγα ένσημα και ότι είναι απλό να τον ανακτήσουν.
Από την εξάχρονη εμπειρία μας στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης της Αθήνας, όπου γίνεται συστηματικά η σχετική ενημέρωση, ξέρουμε καλά ότι δεν γίνεται η αντίστοιχη από τις υπηρεσίες του δήμου και τις μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοπούνται στο κέντρο.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, να στραφούν οι υπηρεσίες του δήμου με υπηρεσία ενημέρωσης και διαμεσολαβητές, που θα καθοδηγεί τους αστέγους και τις άλλες ευάλωτες ομάδες στην απόκτηση ΑΜΚΑ.
Τα δημοτικά ιατρεία έχουν πια το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν -ή με μικρή συμμετοχή- παροχή φαρμάκων. Σε όσους πολίτες, όμως, δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους εξυπηρετούμενους να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους στο Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου στον Κόμβο. Αν το κοινωνικό φαρμακείο του Κόμβου προσανατολίσει την προσφορά του σε άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση ΑΜΚΑ, θα έχει περισσότερη επάρκεια στο να εξυπηρετεί όσους τον στερούνται και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στη φαρμακευτική δαπάνη.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει σοβαρές προτάσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως προσφορά ζεστού γεύματος στις Λέσχες Φιλίας των ηλικιωμένων, δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες και ειδικές διευκολύνσεις στους δικαιούχους του ΚΕΑ και γενικά ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.

* Η Λένα Κουγέα είναι πρώην διοργανώτρια εκθέσεων έργων τέχνης και εθελόντρια στο κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet