Ο Χρήστος Αρδίζογλου* είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη

 

Όταν αναφερόμαστε στην πολιτική για τον αθλητισμό που εφαρμόζεται στο δήμο Αθηναίων, τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον, εννοούμε συνήθως τις επετειακές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα που αφορούν το τρέξιμο και το ποδήλατο, γνωστές με την επωνυμία «γύρος της Αθήνας», με πραγματικά μεγάλη συμμετοχή. Από εκεί και πέρα, ο δήμος Αθηναίων παρέχει υπηρεσίες άθλησης μέσω 10 γυμναστηρίων και εκμεταλλεύεται, με εμπορικούς όρους, τα 4 κολυμβητήρια και τους αθλητικούς χώρους. Πρόκειται, στην ουσία, για μια διαχείριση μιας κατάστασης που δημιουργήθηκε σε άλλες εποχές και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης χώρων, με αποτέλεσμα τα 4 γηπεδάκια ποδοσφαίρου να μην επαρκούν για τις ανάγκες των ποδοσφαιρικών σωματείων.
Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι η τιμολογιακή πολιτική του δήμου Αθηναίων στην παραχώρηση των αθλητικών χώρων στα σωματεία πρέπει να καταργηθεί και η χρήση να είναι δωρεάν. Έτσι κι αλλιώς, το Σύνταγμα προβλέπει ότι η αθλητική πολιτική του κράτους ασκείται μέσα από τα σωματεία, ζωτικό χώρο των οποίων αποτελούν οι αθλητικοί χώροι.
Οι αθλητικοί χώροι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αφού η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με τη συντήρησή τους. Σε αυτό συνέβαλε και η συγκρότηση της διοικητικής δομής του ΟΠΑΝΔΑ, όπου η συνένωση Αθλητισμού και Πολιτισμού έβλαψε και τα δύο. Και γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να διαχωριστούν τα νομικά πρόσωπα και, φυσικά, να αυξηθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, κατά 15% τουλάχιστον.
Στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε:
• Τη συντήρηση και ανακατασκευή των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων με 4ετές συνολικό πρόγραμμα 80 εκατομμυρίων ευρώ, με 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
• Τη συντήρηση και βελτίωση των ανοικτών γηπέδων ποδοσφαίρου Αλεπότρυπας - Ακαδημίας Πλάτωνα.
• Τη συντήρηση των κλειστών γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων.
• Την ανέγερση 7 κλειστών γυμναστηρίων - προπονητηρίων τύπου μπαλόνι, σύμφωνα με τη μελέτη της περιφέρειας Αττικής, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα και συγκεκριμένα: 1η ΔΚ στο Κουκάκι, 2η ΔΚ στο Ν. Κόσμο, 3η ΔΚ στο Ρουφ, 4η ΔΚ στον ΑΤΛΑ, 5η ΔΚ στη Γκράβα, 6η ΔΚ στην Ευελπίδων, 7η ΔΚ στους Ελληνορώσους.
• Ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου Κ12 στον Κολωνό, σε βάθος 4ετίας.
Η μεγάλη αλλαγή που φιλοδοξούμε να φέρουμε, αφορά στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος φυσικής δραστηριότητας -σε αντικατάσταση του παλαιού συστήματος μαζικού αθλητισμού- ενός συστήματος σύγχρονου και σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές τάσεις που αναπτύσσονται παγκοσμίως, που θέλουν τη σύνδεση της άθλησης με την υγεία, τη χρήση της φυσικής δραστηριότητας για την αντιμετώπιση σύγχρονων μαζικών ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, ψυχοσωματικά προβλήματα. Ακόμα, η αλλαγή αυτή αφορά στη χρήση της άθλησης ως συνταγής αποκατάστασης από ασθένειες, αλλά και για την πρόληψη από αυτές , προτάσεις που μετουσιώνονται στο τρίπτυχο υγεία - ευεξία - αναζωογόνηση.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα γίνει μέσα από τη δημιουργία σταθμών άσκησης (base running) ποδήλατου - βαδίσματος - χορού - αθλοπαιδιών κ.ο.κ. και θα περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, όπου, με την καθοδήγηση ειδικών γυμναστών, θα λειτουργούν οργανωμένα προγράμματα, αρχής γενομένης από το Παναθηναϊκό στάδιο και το Πεδίον του Άρεως.

*Ο Χρήστος Αρδίζογλου είναι παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet