Συνέντευξη με τον Μανώλη Στάθη, υποψήφιο Δήμαρχο ΧίουΤο σύνθημά σας είναι «να κάνουμε τη Χίο ανθρώπινη», τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα από άποψη πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει ο δήμος;
Θέλουμε μια Χίο πιο ανθρώπινη, μια Χίο στην οποία η ζωή και η παραμονή για όλες τις ηλικίες θα είναι συνειδητή επιλογή, γιατί θα είναι τέτοιες οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που δεν θα αποτελούν μειονέκτημα για τους κατοίκους της. Υπάρχουν ευρωπαϊκά νησιά, υπάρχουν επαρχιακές πόλεις στη στεριανή Ελλάδα, όπως τα Τρίκαλα, που έχουν καταφέρει να κάνουν το μειονέκτημα της θέσης τους, συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτός είναι ο στόχος για μας, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο και τα χρήματα που θα δοθούν στο νησί μας, να φτιάξουμε τα έργα εκείνα που θα αποδώσουν για τους κατοίκους του νησιού και δεν θα μετατραπούν σε ημιτελή φαραωνικά κουφάρια έργων.
Το να έχει ο δημότης καλής ποιότητα νερό, αγαθό για όλους κι όχι προϊόν που θα χρυσοπληρώνει, το να έχει συγκοινωνία, να μπορεί να κυκλοφορεί στην πόλη με άνεση και ασφάλεια ένας συνάνθρωπος μας ΑμεΑ ή μια μητέρα με καροτσάκι, το να υπάρχουν χώροι στάθμευσης, το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενεργοποιώντας του νέους επιστήμονες και κρατώντας τους στο νησί τους, δεν είναι πυρηνική φυσική, είναι απλά πράγματα τα οποία το «Δίκτυο» έχει βάλει ως στόχο και αυτά θα παλέψει για μια πόλη ανθρώπινη.

Η Χίος είναι ένα από τα νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες. Ποιος ο ρόλος που θα πρέπει να έχει ο δήμος στο ζήτημα, κατά τη γνώμη σας;
Η προσφυγική κρίση την οποία βιώνουν τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρη. Οι επιπτώσεις της είχαν αντίκτυπο στις ζωές και των μόνιμων κατοίκων του νησιού, αλλά και των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Χίο και συγκεκριμένα στη ΒΙΑΛ κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι ακραίες ρατσιστικές φωνές δυσφήμισαν τη Χίο διεθνώς, με αρνητικές επιπτώσεις πέρα από τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και στην τουριστική κίνηση του νησιού. Ο δήμος οφείλει να έχει ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση του προσφυγικού με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Να μπορεί να διασφαλίσει τους τρόπους που θα κάνουν τους δημότες να νιώθουν ασφάλεια και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες παραμονής, σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, για τους πρόσφυγες και μετανάστες.Τι μέτρα μπορεί να πάρει ο δήμος όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και των ανθρώπων του;
Η Χίος είναι από τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτούς τους νέους επιστήμονες που, όπως καταλαβαίνετε συμπερασματικά, με το τέλος των σπουδών τους θα μπορούσαμε να έχουμε στο νησί, τους χάνουμε προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό. Αυτό το κεφάλαιο καμιά δημοτική αρχή ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να το εκμεταλλευτεί, να επενδύσει πάνω του. Η συνεργατική επιχειρηματικότητα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, με έμφαση στους παραγωγικούς τομείς, στις νέες τεχνολογίες, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον.
Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έργα τέτοιου μεγέθους και μορφής που συνάδουν με τη φυσιογνωμία της Χίου, είναι ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο ως σήμερα κανείς δεν δείχνει την πρόθεση να το ακουμπήσει. Σημαντικό είναι να προχωρήσουμε και σε επίπεδο υποδομών. Το λιμάνι της Χίου, το λιμάνι των Μεστών και το αεροδρόμιο, πρέπει πλέον να ολοκληρωθούν, δίνοντας με τη σειρά τους δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη μαστίχα, τη ναυτιλία, τον Όμηρο, το Πανεπιστήμιο, την ΑΕΝ, τη βιβλιοθήκη «Κοραής», έχουμε τα υλικά έχουμε το όραμα, εκείνο που μένει, είναι τη μιζέρια στην οποία για χρόνια μάς καταδίκασαν κάποιοι, να την αποτινάξουμε και να προχωρήσουμε με διαφορετική μεθοδολογία στην επίτευξη του επιθυμητού.

Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας για κάθε νησί. Ποιες οι δικές σας προτάσεις για το θέμα;
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η Χίος είναι πολλά χρόνια πίσω στην τουριστική αγορά σε σχέση με άλλες περιοχές. Έχουμε ανάγκη την τουριστική ανάπτυξη, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε μαζί τον τρόπο, πρέπει να ορίσουμε την τουριστική ταυτότητα του νησιού μας. Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει πρώτα να οργανωθεί και να λάβει σάρκα και οστά μέσα στο νησί και μετά να αναζητήσουμε για αυτό, αγορές. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, ούτε είναι και ουτοπικά αυτά που λέμε. Όπως λέει και ο Μπρεχτ:«Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:/οργή κι επιμονή. Γνώση κ’ αγανάκτηση./Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά/ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία./Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου./Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς/την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε».

Επιμέλεια: Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet