Του Στάθη Κουτρουβίδη

Με ανάμεικτα συναισθήματα αντιμετώπισαν τα κόμματα της εκτός βουλής αριστεράς τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

ΛΑΕ: ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής κατεύθυνσης

Ο μεγάλος χαμένος της κάλπης αναμφισβήτητα ήταν η ΛΑΕ, η οποία προσδοκούσε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το ισχνό 0,56%, που κατάφερε τελικά να λάβει στην κάλπη των ευρωεκλογών, έχοντας απωλέσει και την εκπροσώπησή της σε αυτήν, την ίδια στιγμή κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε σημαντικές απώλειες. Ούτε όμως και στις κάλπες των αυτοδιοικητικών σχημάτων που υποστήριξε η ΛΑΕ, το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, αν και σε κάποιες περιφέρειες ήταν υψηλότερο (Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου όπου εκτέθηκαν πρωτοκλασάτα στελέχη της κ.α.). Η Μαριάννα Τσίχλη με την Ανυπότακτη Αττική έπιασε το 1,37% και έβγαλε έναν περιφερειακό σύμβουλο.
Η εικόνα αυτή και το αποτέλεσμα έκαναν τον επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να δηλώσει με αρκετή δόση απογοήτευσης ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη αυτού του αποτελέσματος», ενώ μίλησε για την ανάγκη επανεξέτασης συνολικά της πολιτικής κατεύθυνσης της ΛΑΕ το επόμενο διάστημα. Η κριτική μάλιστα που ασκεί στις επιμέρους επιλογές της ΛΑΕ, η ΔΕΑ με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα Rproject είναι ιδιαίτερα αιχμηρή. Πέρα από το γεγονός ότι χαρακτηρίζει συντριπτική ήττα της ΛΑΕ το αποτέλεσμα, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων η ΛΑΕ έχασε το στίγμα της, και αντί να επιχειρήσει να αντλήσει ψήφους από το απογοητευμένο αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε στην επιλογή του εθνικού ακροατηρίου με επίκεντρο την επιλογή των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό, που τη χαρακτηρίζει «αυτοκτονική», καταλήγοντας μάλιστα πώς: «το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί άμεσα τέλος διαδρομής. Μόνο ουσιαστική αυτοκριτική και έμπρακτες αποδείξεις πολιτικού επαναπροσδιορισμού και διαφορετικής συλλογικής και πλουραλιστικής λειτουργίας θα άφηναν ανοιχτή μια συνέχεια της προσπάθειας», σημείωσε αφήνοντας αιχμές ακόμα και για τον τρόπο της έως τώρα συλλογικής λειτουργίας του σχήματος.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: καλύτερα τα ποσοστά αυτοδιοικητικών εκλογών

Το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν και δεν ήταν το αναμενόμενο, δεν φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ενώ σε ορισμένες κάλπες σημειώνει και μια μικρή μείωση. Βέβαια, λόγω της μείωσης των δυνάμεων της ρεφορμιστικής αριστεράς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με αισιοδοξία για το μέλλον και τη συνέχιση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Στην κάλπη των ευρωεκλογών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε το ποσοστό 0,64% και 36.141 ψήφους, ενώ από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 κατέγραψε μια ανεπαίσθητη πτώση, όπως το ίδιο ίσχυσε και στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών, καθώς η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή κατέγραψε μεν μια πτώση της τάξης του 0,3%, εξέλεξε δε δύο περιφερειακούς συμβούλους. Καλύτερα, ωστόσο, ποσοστά καταγράφουν σχεδόν πανελλαδικά τα περιφερειακά σχήματα τα οποία στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία το σχήμα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο κατάφερε να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο. Το ΝΑΡ σε ένα από τα σημεία της ανακοίνωσής του σχετικά με μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι: «Με την ανάπτυξη/διεύρυνση της παρέμβασής της σε περισσότερους δήμους, με πλήρη ψηφοδέλτια σε 12 περιφέρειες εκλέγει, σχεδόν παντού όπου κατέβηκε, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά».

ΜΕΡΑ25: μεγάλη ανθεκτικότητα

Σε αντίθεση με αυτήν την κατάσταση και το κλίμα εσωστρέφειας και με περισσή ικανοποίηση αντιμετώπισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο σχηματισμός του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γιάννη Βαρουφάκη που για ελάχιστες ψήφους (έλαβε 168 χιλιάδες ψήφους) και ποσοστό 2,99%, δεν κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στην ευρωβουλή, έδρα την οποία τελικά και παρά την αγωνία της τελευταίας στιγμής, κέρδισε η ΝΔ φτάνοντας τις 8. Το ΜέΡΑ25 κατέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας σημειώνοντας πολύ υψηλά ποσοστά στο Νομό Κέρκυρας 5,62%, στο Νομό Κορινθίας που υπερβαίνει ακόμα και αυτό το ποσοστό του ΚΚΕ με 3,35%, στο Νομό Μαγνησίας 3,35%, στο Νομό Χανίων 4,18%. Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί προσδοκίες και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στις οποίες αναμένεται το ΜέΡΑ25 να συμμετάσχει αυτόνομα. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μάλιστα με δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως υποστηρίζει, επέτρεψε την άνοδο και την εδραίωση της ΝΔ σε πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ σε tweet του σημείωσε «Τίποτα δεν έχασε το ΜέΡΑ25!».
Σημαντικό ποσοστό της τάξης του 1,61% παρά τις μεγαλύτερες προσδοκίες της, κατέγραψε στην κάλπη των ευρωεκλογών και η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου. Αρκετά υψηλό ποσοστό όμως κατέγραψαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οποίοι στις ευρωεκλογές κατέβηκαν με ξεχωριστό από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοδέλτιο λαμβάνοντας το 0,87%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διέψευσαν τη δήλωση που έκανε ο Γιάννης Τσιρώνης ότι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αναμένεται να στηρίξει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνέδριο του κόμματος το επόμενο διάστημα. Το ΜΛ-ΚΚΕ τέλος στην κάλπη των ευρωεκλογών κατέγραψε ποσοστό 0,22% και πάνω από 12.000 ψήφους, κάτι που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σηματοδοτεί μια ποσοστιαία αύξηση κατά 20% από τις κάλπες των ευρωεκλογών και 40% από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, ενώ στην εκλογική αναμέτρηση της Ηλιούπολης που κατέβασε ως υποψήφιο για άλλη μια φορά, τον Γιώργο Σόφη έλαβε 1,6% και κατάφερε να τον εκλέξει δημοτικό σύμβουλο.
Πολλές προσδοκίες αλλά και απογοητεύσεις δημιούργησαν τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης στα εκτός βουλής αριστερά κόμματα. Πολλοί ήταν αυτοί όμως που υποσημείωσαν μια συνολικά συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος και μια αδυναμία των κομμάτων που αναφέρονται στη ριζοσπαστική αριστερά να διεκδικήσουν μεγαλύτερη πολιτική απήχηση γεγονός, που θέτει νέα καθήκοντα και επομένως, νέες πρωτοβουλίες όσον αφορά την ανάγκη κοινής παρέμβασης και πολιτικής αποτελεσματικότητας.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet