Του Νάσου Ηλιόπουλου*

Η Ανοιχτή Πόλη, η συλλογικότητα με την πιο μακρά ιστορία στο δήμο της Αθήνας, μου έκανε την τιμή να με θέσει επικεφαλής σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε την Αθήνα από την αρχή. Ο δήμος της Αθήνας είναι ένας δήμος ταλαιπωρημένος από δημάρχους με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές τους καριέρες, αντί τα προβλήματα της πόλης, που ασχολήθηκαν με έργα βιτρίνας και εγκατέλειψαν τις γειτονιές. Και πλέον οι Αθηναίοι νιώθουν πως η Αθήνα είναι μια χαμένη υπόθεση.
Είμαι εδώ για να αλλάξω αυτή την αίσθηση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άγιο Νικόλαο, σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ και στο Πάντειο και σήμερα ζω στα Κάτω Πατήσια. Η Αθήνα είναι η πόλη μου και όχι ένα σκαλί στον οικογενειακό ή προσωπικό μου σχεδιασμό. Οι άνθρωποι της είναι φίλοι, συμμαθητές, συμφοιτητές και συνάδελφοι μου. Άνθρωποι με τους οποίους βρεθήκαμε σε αγώνες και διεκδικήσεις για να είναι αυτή η πόλη βιώσιμη. Δεν είμαι περαστικός από την πόλη, και γι’ αυτό θέλω το καλύτερο γι’ αυτήν.
Ακούω από διάφορους καλοθελητές ότι είμαι νέος και άπειρος. Τους θυμίζω πως το ίδιο έλεγαν και όταν ανέλαβα τη θέση του ειδικού γραμματέα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Όταν υπέγραφα πρόστιμα στις τράπεζες που παράνομα κρατούσαν εργαζόμενους και εργαζόμενες πέραν του ωραρίου τους, αυτό το αστείο τελείωσε. Ίδια ρηχή κριτική άκουσα και το 2018, όταν έγινα υφυπουργός Εργασίας. Σήμερα όμως, είμαι περήφανος που συνέβαλα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα όπλα της δική μας γενιάςΑυτή την εμπειρία προσκομίζω και στη διοίκηση του δήμου: γνώση, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα όπλα της δικής μου γενιάς και με αυτά θα δώσω τη μάχη για να ζωντανέψουν οι γειτονιές, να σπάσει η παράδοση που θέλει την Αθήνα μια πόλη δύο ταχυτήτων. Με σχέδιο, αλλά και διάθεση να τσακωθώ για την πόλη και της ανθρώπους της.
Ζώντας σε μια γειτονιά όπως τα Πατήσια, ξέρεις ότι η Αθήνα χρειάζεται ελεύθερους χώρους, ηλεκτροφωτισμό, αίσθημα ασφάλειας και κυρίως σύγκρουση με την αδράνεια. Ξέρω ότι ο δήμος απουσιάζει από τη ζωή των πολιτών και ξέρω ότι στα χρόνια της κρίσης πολλοί και πολλές ένιωσαν τελείως εγκαταλειμμένοι. Για αυτό σχεδιάζουμε μια πόλη που θα προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της. Ένα δήμο που θα δώσει μάχη για να πρασινήσει η πόλη, γνωρίζοντας πως στη μάχη αυτή κάθε τετραγωνικό μέτρο μετράει. Που θα οχυρωθεί απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους καύσωνες και τις πλημμύρες.
Ξέρω ότι η Αθήνα είναι μία ζωντανή, δυναμική και πολύχρωμη πόλη. Και αυτή είναι η δύναμή μας, η διάθεση των ανθρώπων αυτής της πόλης να δημιουργούν, να καινοτομούν, να δείχνουν την αλληλεγγύη τους κόντρα στις δυσκολίες. Στους ανθρώπους αυτούς εμείς θα δώσουμε φωνή και εργαλεία για μια δημοκρατική Αθήνα της δημιουργίας και της δημιουργικότητας. Που θα έλκει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όχι χάρη σε μια μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, αλλά εξαιτίας της τεράστιας ιστορικής της κληρονομιάς, του πολιτιστικού της πλούτου και τελικά της χαράς που προσφέρει στους ανθρώπους της.
Έχω επίγνωση ότι η μάχη που έχουμε τη σημερινή μέρα, 2 Ιουνίου, είναι δύσκολη. Αλλά στην αριστερά δεν επιλέγουμε τις μάχες που δίνουμε. Αυτό που επιλέγουμε, είναι να τις δίνουμε κόντρα στα οργανωμένα συμφέροντα των λίγων, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολλών!

*υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet