Της Ρένας Δούρου*

Οι κάλπες της Κυριακής για την περιφέρεια Αττικής σηματοδοτούν το κρισιμότερο ίσως διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών: θα κρίνουν αν η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 για ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες και τις δομικές δυσλειτουργίες ενός παρελθόντος που ήθελε την αυτοδιοίκηση δοχείο ψήφων, πελατειακών σχέσεων και απλό ιμάντα μεταβίβασης των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, θα προχωρήσει. Θα κρίνουν αν η συλλογική αυτή προσπάθεια της «Δύναμης Ζωής», μια προσπάθεια που έχει ήδη παράξει απτό και μετρήσιμο έργο σε δύο επίπεδα –σε εκείνο ενός νέου ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης και σε αυτό της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος– θα βαθύνει και θα συνεχιστεί.
Τούτη την Κυριακή κρίνεται το εγχείρημα μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που πιάνει το κόκκινο νήμα των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού μας –από το «Πολίτευμα» του Ρήγα έως τις μέρες μας– μιας αυτοδιοίκησης με επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, μιας αυτοδιοίκησης με σαφές κοινωνικό πρόσημο, στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των συμφερόντων των ολίγων. Αυτό ακριβώς είναι και το συλλογικό στοίχημα που δίνει καθημερινά η «Δύναμη Ζωής», εδώ και 4,5 χρόνια. Ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνο την Αττική, αλλά τον τόπο. Αφορά την προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων δουλειάς, μέσα από την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής των περιφερειών.

Το έργο μας

Η Αττική τα τελευταία χρόνια έδωσε ακριβώς αυτόν τον αγώνα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, καθώς είχε απέναντί της εκείνα τα συμφέροντα που η πολιτική της «Δύναμης Ζωής» ξεβόλεψε, δείχνοντας ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς. Χάρη στους πολίτες που μας στήριξαν, καταφέραμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να κάνουμε την περιφέρεια Αττικής παράγοντα που δημιουργεί τις συνθήκες για ένα νέο, υγιές επιχειρείν, είτε πρόκειται για τη στήριξη νέων επιχειρηματιών, είτε για τη στήριξη της συνεργατικής οικονομίας. Εντός κι εκτός Ελλάδας. Είτε πρόκειται για το κέντρο Logistics που πλέον έχει εξελιχθεί σε κοινωνική δομή αλληλεγγύης, είτε για την εισήγηση της Έκθεσης σχετικά με το «Ρόλο των περιφερειών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου», στο Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είτε πρόκειται για πρωτοβουλίες συμμετοχής νέων startuppers σε διεθνή fora νέων τεχνολογιών, είτε για τη στήριξη με 11,5 εκατομμύρια ευρώ των επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Είτε πρόκειται για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με τη χρηματοδότηση με 40 εκατομμύρια ευρώ της αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής ή με τη χρηματοδότηση με 23 εκατομμύρια της λειτουργίας των τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη την Αττική. Είτε πρόκειται για τη μετακίνηση 22.000 μαθητών κάθε μέρα εγκαίρως στα σχολεία τους. Είτε για τα εκατοντάδες αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν την Αττική και γίνονται σήμερα, ενώ έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Είτε για σειρά κρίσιμων έργων αστικής ανάπλασης, όπως η Αττική Ριβιέρα, η αποκατάσταση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας και πάρα πολλά έργα σε όλους τους δήμους της Αττικής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Και τούτα με όρους διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας, στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου άσκησης διοίκησης.

Το όραμά μαςΤίποτε από τα όσα συνοπτικά περιέγραψα, δεν ήταν αυτονόητο πριν αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής η «Δύναμη Ζωής» -όλα είναι το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, ακόμη και σε νομοθετικό επίπεδο, της «Δύναμης Ζωής». Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποστολή και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως του θεσμού, από και για τους πολίτες, που συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Η περιφέρεια Αττικής έχει καταστεί, τα τελευταία χρόνια, θεσμός – ανάχωμα στην ακροδεξιά, θεσμός εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας και θεσμός εμπέδωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θεσμός που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση, που εκφράζουν ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρόεδρός της, ο οποίος μάλιστα έχει καλέσει να βαφτεί γαλάζιος όλος ο αυτοδιοικητικός χάρτης, φανερώνοντας την εργαλειακή αποστολή που «επιφυλάσσει» στις περιφέρειες η αξιωματική αντιπολίτευση. Τούτη την Κυριακή, λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να διαψεύσουμε τις προσδοκίες και των δύο: να κρατήσουμε την Αττική στη ρότα της κοινωνικής ευαισθησίας, της δίκαιης και βιώσιμης αναπτυξιακής τροχιάς, του σεβασμού του περιβάλλοντος. Να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη της Αττικής. Τη μάχη για τη δημοκρατία, το ήθος, την αξιοπρέπεια των πολλών.

*Περιφερειάρχης Αττικής
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet