Η συμμετοχή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» (Ο Αστακός), στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ των Κανών (13-24 Μαΐου) ήταν μια πολύ ευχάριστη είδηση για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Μπορεί το ιδιότυπο σινεμά του Λάνθιμου να «ξενίζει» πολλούς εντός συνόρων και να θεωρείται ως κάτι το «ακαταλαβίστικο» ή το «παρωχημένο», αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει η ίδια γνώμη και στο εξωτερικό και εν προκειμένω αναφέρομαι στον Τιερί Φερμό, διευθυντή του Φεστιβάλ των Κανών, ο οποίος επέλεξε την ταινία για το διαγωνιστικό του τμήμα.
Η ταινία του Λάνθιμου, η οποία φλερτάρει με το φανταστικό, μας μεταφέρει στο μέλλον. Οι άνθρωποι που δεν έχουν ταίρι μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο και εκεί μέσα σε 45 μέρες πρέπει να βρουν σύντροφο. Όμως, κάποιος θα δραπετεύσει και θα καταφύγει στο Δάσος όπου κρύβονται οι μοναχικοί φυγάδες. Εκεί, κόντρα στους κανόνες, θα βρει και θα ερωτευτεί μια γυναίκα. Όπως έχει γράψει ο Λάνθιμος, η ταινία «προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη, όπως φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, αφέλεια, ευημερία, ψέματα».
Αυτή είναι η όγδοη συμμετοχή ελληνικής ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα των Κανών, αρχής γενομένης το 1955 με, τη «Στέλλα», του Μιχάλη Κακογιάννη.
Το 1960, ακολούθησε ο Ζιλ Ντασέν με το «Ποτέ την Κυριακή», και η Μελίνα Μερκούρη μοιράστηκε το βραβείο ερμηνείας με την Ζαν Μορό.
Ακολούθησε η εποχή Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος μετά την προβολή του «Θίασου» το 1975 στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών (Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου - FIPRESCI), επειδή η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε να την υποβάλει ως επίσημη συμμετοχή της χώρας, διεκδίκησε 4 φορές το Χρυσό Φοίνικα και τον κέρδισε με την τελευταία συμμετοχή. Αναλυτικά:
1977, «Οι Κυνηγοί»
1984, «Ταξίδι στα Κύθηρα» (βραβείο σεναρίου και FIPRESCI)
1991, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»
1995, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και FIPRESCI)
1998, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», (Χρυσός Φοίνικας).
Υπενθυμίζουμε πως ο Γιώργος Λάνθιμος είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Κανών και το 2009, με τον «Κυνόδοντα», στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard). Η ταινία είχε εντυπωσιάσει και τελικά κέρδισε το πρώτο βραβείο του συγκεκριμένου τμήματος.

Στρα. Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet