Επικέντρωσαν όλη την προεκλογική εκστρατεία στο κοινωνικό κράτος και στην κλιματική αλλαγή, που είναι η πρώτη ανησυχία των εκλογέων. Αυτό όμως που έφερε τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών της Mette Frederiksen είναι η σκληρή γραμμή του κόμματος έναντι των μεταναστών, που απέσπασε ψήφους από την ακροδεξιά, το Ddp, που έπεσε από το 21 στο 8,7%. Οι φιλελεύθεροι του Lars Loekke Rasmussen έχασαν τις εκλογές και αφήνουν την εξουσία αφού έχουν κυβερνήσει για 14 από τα τελευταία 18 χρόνια. Για τη Frederiksen, τη 41χρονη ηγέτιδα των σοσιαλδημοκρατών, που μπορεί να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός της χώρας, πρόκειται για τις «πρώτες κλιματικές εκλογές στην ιστορία της Δανίας», που είδαν αυξημένα τα ποσοστά των Πρασίνων, οι οποίοι πέρασαν από το 4 στο 8%. Ο συνασπισμός με επικεφαλής τους σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσε 91 έδρες από τις 179 έναντι 75 του μπλοκ που στήριζε την κυβέρνηση Rasmussen. Καλά αποτελέσματα είχε όλο το μπλοκ της αριστεράς, που συμπεριλαμβάνει και τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλφιλελεύθερους, τους κοκκινοπράσινους και τους πράσινους του Alternative: οι ψήφοι τους ισοδυναμούν με την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και βοηθούν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πτώση του λαϊκίστικού κόμματος

Οι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η ηγέτιδα των σοσιαλδημοκρατών πιθανό να έχει προβλήματα με τα άλλα σχήματα της αριστεράς τα οποία, στην πλειονότητά τους, δεν στηρίζουν τη νέα περιοριστική πολιτική της για τους μετανάστες. Η Frederiksen αρνήθηκε την πρόταση του Rasmussen για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού με τους φιλελεύθερους. Ο Rasmussen ανήγγειλε ότι σήμερα θα υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα. Η βασίλισσα θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Βλέποντας τα εκλογικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνεται η πτώση του κυριότερου λαϊκίστικου κόμματος. Το Danish People’s Party, που είχε στηρίξει τη φιλελεύθερη κυβέρνηση μειοψηφίας, έχει μειώσει τη συναίνεσή του κάτω από το ήμισυ, περνώντας σε μόλις 4 χρόνια από το 21% των προηγούμενων εκλογών στο 8,7. Στα άλλα δύο ακόμη ��εξιότερα κόμματα απομένουν μόνο ψίχουλα: το New Right δεν πάει πέρα από το 2% ενώ το Hard Line, του 38χρονου δικηγόρου Rasmus Paludan, που θέλει όλους τους μουσουλμάνους έξω από τη χώρα, συγκεντρώνει ακόμη λιγότερο.

Και αριστερά και δεξιά

Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Στη Δανία των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων ένας στους δέκα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, αλλά για το 30% του πληθυσμού το ζήτημα είναι στην κορυφή των ανησυχιών (9% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση περιόρισε την υποδοχή μεταναστών και στους πρώτους μήνες του χρόνου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ήταν ο μικρότερος των τελευταίων 10 ετών. Όσο για τους σοσιαλδημοκράτες, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αλλάξουν γραμμή. Μάλιστα, η Frederiksen είπε, ότι ως πρωθυπουργός θα αναζητήσει τη στήριξη της δεξιάς όταν θα πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση.
Προς τα αριστερά θα παραμείνει η υπεράσπιση της κοινωνικής ευημερίας, που μέχρι σήμερα εκπροσωπείτο από ένα κοινωνικό κράτος από τα πλέον αξιοζήλευτα στην Ευρώπη, και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που είναι η πρώτη πραγματική ανησυχία των ψηφοφόρων. Στη Δανία, που καταγράφει καλά αποτελέσματα στις εκπομπές αερίων, αλλά είναι και ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς χοιρινού κρέατος, το 57% θεωρεί ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει το κλίμα ως προτεραιότητα. Στην αυτόνομη περιοχή της Γροιλανδίας, για παράδειγμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλασίασε το λιώσιμο των πάγων μεταξύ 2003 και 2013.

Μετάφραση από το Il Fatto Quotidiano: Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet