Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Γιαννόπουλος

O Δημήτρης Μπίρμπας έχασε την ευκαιρία για μία δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο δήμο του Αιγάλεω για 54 ψήφους στο πιο μεγάλο θρίλερ των δημοτικών εκλογών. Ο δήμαρχος, μέχρι την 31η Αυγούστου, του Αιγάλεω μιλά στην «Εποχή» για τους λόγους που οδήγησαν στο αναπάντεχο αποτέλεσμα, για τη στάση του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ στον καθοριστικό δεύτερο γύρο και για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις ευρωεκλογές.

Η ήττα σας ήταν μη αναμενόμενη και εξαιρετικά οριακή. Ποιοι λόγοι οδήγησαν σ’ αυτήν;
Πρώτα απ’ όλα το πολιτικό κλίμα, ένα αδικαιολόγητο αντιΣΥΡΙΖΑ μένος και, στο δεύτερο γύρο κυρίως, η στάση με αυτό το πολιτικό σκεπτικό της μεγαλύτερης μερίδας του χώρου του ΚΙΝΑΛ. Δευτερευόντως, οι συγκρούσεις μας υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου, με μικρά και μεγάλα τοπικά συμφέροντα και παραβατικές κοινωνικές συμπεριφορές. Βέβαια, ρόλο έπαιξαν και τα λάθη και οι παραλείψεις μας, καθώς και οι γνωστές οργανωτικές αδυναμίες μας.

Έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα η γενικά πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις εκλογές και η απογοήτευση μερίδας πολιτών;
Προφανώς και αποτυπώθηκε στον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως στο δεύτερο με τη μεγάλη αποχή, παρά τη θετική εικόνα και αποδοχή που φαινόταν να έχει το έργο μας στην τοπική κοινωνία.

Εναλλακτική συνδιαμόρφωση προτάσεων

Η απλή αναλογική χαρίζει δυνατότητες παρέμβασης την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο. Πώς σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε;
Είμαστε η μόνη παράταξη που είχε συγκεκριμένο, στοχευμένο και κοστολογημένο, εν πολλοίς, πρόγραμμα. Μια που έχουμε δεσμεύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε έργα, που υλοποιούνται ή άμεσα θα δημοπρατηθούν. Παράλληλα, έχουμε πλαίσιο για μετεκλογική συνεργασία, με βάση τις αρχές μας, εγκεκριμένο από το γενικό συμβούλιο της παράταξής μας και δημοσιευμένο από τον Νοέμβριο. Η ισχυρή θέση μας στο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να καθορίσει, λόγω της απλής αναλογικής, σε μεγάλο βαθμό την πορεία της πόλης στη νέα περίοδο. Αρκεί βέβαια και οι όμορες δυνάμεις του δημοκρατικού και αριστερού χώρου να θελήσουν να ασκήσουν τη δυνατότητα εναλλακτικής συνδιαμόρφωσης προτάσεων. Ίδωμεν. Εμείς θα είμαστε σε κάθε περίπτωση δύναμη δομικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης, λόγω των μεγάλων διαφορών μας με το νέο δήμαρχο, σε ζήτημα λειτουργίας της πόλης (καταλήψεις δημόσιου χώρου, λειτουργία καταστημάτων κλπ), πελατειακής διαχείρισης, αντιμετώπισης των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων και άλλα. Όπου όμως συμφωνούμε, δεν θα διστάσουμε να υπερψηφίσουμε τις προτάσεις τους και να στηρίξουμε τις ενέργειές τους. Αυτό πάντα, ιστορικά, κάναμε στην αντιπολίτευση.

Γιατί τελικά δεν κατορθώθηκε να επιτευχθεί συσπείρωση των αριστερών-προοδευτικών ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο;
Αν δούμε το χάρτη της χώρας θα καταλάβουμε, τόσο την απόλυτη ουδετερότητα ως γραμμή του ΚΚΕ, όσο και την σκληρή, υπέρ των δεξιών παρατάξεων, στάση της πλειοψηφίας του χώρου του ΚΙΝΑΛ. Κυριάρχησε το «όχι ψήφος σε ψηφοδέλτια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», ακόμα και όταν στο δεύτερο γύρο απλά συμμετείχαν δυνάμεις του. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τιμούν τον κανόνα.

Με πρόγραμμα και κοινωνικό στίγμα

Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το χαμένο έδαφος μέχρι τις εθνικές εκλογές;
Αν εστιάσει στο τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό έργο που έχει παραχθεί, αναλόγως βέβαια των συνθηκών. Αν αποφύγει λεκτικές υπερβολές και εικόνα αυτοκομπασμού, αναγνωρίζοντας τα λάθη εφαρμοσμένης πολιτικής του και, κυρίως, αν αναδείξει τις αντικοινωνικές επιπτώσεις του σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος λιτότητας της ΝΔ. Πολιτικές που με κυνισμό παρουσιάζει τόσο για τις εργασιακές σχέσεις και την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους, όσο και με την υπερσυντηρητική στάση της σε εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η επιτυχής παρουσία και κοινωνική αποδοχή της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως αρχής ενός αντινεοφιλελεύθερου πόλου. Με αισιοδοξία και δουλειά, σαφές προγραμματικό και κοινωνικό στίγμα, με ευρύτητα και ενωτική αντίληψη, χωρίς τάσεις αυτοκαταστροφικής εσωστρέφειας, μπορούμε να το κερδίσουμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet