Η μάχη για τις εκλογές της 7ης Ιούλη από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του, από κοινού με την Προοδευτική συμμαχία, έχει αρχίσει από την Δευτέρα, κιόλας, των εκλογών του πρώτου γύρου. Αλλά από αύριο, με την ανακοίνωση, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, των προγραμματικών του θέσεων, αρχίζει επισήμως και συντεταγμένα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή, συνεδρίαση εργασίας και οργανωτικής και πολιτικής προετοιμασίας, ενέκρινε το σημεία του προγράμματος, ενημερώθηκε για την πορεία συγκρότησης των ψηφοδελτίων, τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν έως και σήμερα, και όρισε τον τρόπο που θα κινηθούν οι δυνάμεις του κόμματος, μαζί με τις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και τους εθελοντές.
Ήταν μια νέα ιδέα που γεννήθηκε την επαύριο ενός δυσμενούς αποτελέσματος. Ικανός αριθμός απλών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους. Η ΚΕ κάλεσε τις οργανώσεις του κόμματος στα συνεχώς ανοιχτά κιόσκια και τοπικά γραφεία, στις περιοδείες να συναντούν και να ενθαρρύνουν και να αξιοποιούν αυτές τις προσφορές, όπως και τα μέλη: ως εκλογικούς αντιπρόσωπους, ως διοργανωτές συζητήσεων με υποψηφίους, συζητήσεων με υποψηφίους σε σπίτια, ως μέλη των συνεργείων που θα περιοδεύουν, ως οικονομικούς ενισχυτές κτλ
Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν θετικό και παραγωγικό καθώς όλοι και όλες κατανοούσαν τη μέγιστη σημασία αλλά και τη δυσκολία της μάχης. Στη σύντομη εισήγησή του ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι πρέπει να διεξάγουμε αυτή τη στιγμή τη συζήτηση για τις αιτίες της ήττα, αλλά όχι επί ζημία της μάχης. Κύριος στόχος μας είναι, σημείωσε, πώς θα κινηθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος και πώς θα τις αυξήσουμε.

Η μάχη μπορεί να κερδηθεί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολόγησε εκτενώς, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, ότι η μάχη κερδίζεται. Υπό τον όρο βεβαίως ότι θα δείξουμε συλλογική αντίληψη, μαχητικότητα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και, φυσικά ( με προφανή σύνδεση με τα γεγονότα των μετατάξεων στη βουλή), υπό τον όρο ότι θα σταματήσουμε να βάζουμε αυτογκόλ. Το κύριο είναι, σημείωσε, το πώς θα σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα, που τόσο οξύ δεν υπήρξε ποτέ στην πρόσφατη πολιτική ιστορία. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων, αριθμητικών και πολιτικών, είναι μεν δύσκολο έργο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Επομένως, το κρίσιμο είναι πώς θα διαμορφωθεί αυτό το κλίμα νίκης, έχοντας και τη δυσκολία που θα παρεμβάλλει μια δυσμενής παράσταση νίκης. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν γίνει δυνατή η νίκη, ο δεύτερος στόχος είναι να μην πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ.
Η πρώτη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί κλίμα νίκης, όπως τονίστηκε στην ΚΕ, είναι να φύγει το κόμμα γρήγορα από το σοκ της ήττας. Διότι αυτή η μάχη είναι μια άλλη μάχη, νέα μάχη που μπορεί να κερδηθεί.

Με οδηγό το πρόγραμμα

Έτσι πρέπει να εκληφθεί, αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να πάμε με μια προγραμματική θέση. Να παρουσιάσουμε το τι παραλάβαμε, τι καταφέραμε να κάνουμε και γίνεται τώρα, τι οφείλουμε –παραθέτοντάς το με προσοχή- να αποφύγουμε διότι ο δρόμος προς τα πίσω δεν έχει κλείσει, ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια νέα πρόσωπα που συνδέονται με την κοινωνία. Χωρίς ανταγωνισμούς και φαινόμενα διαγκωνισμών μεταξύ των υποψηφίων, που πληγώνουν. Το ζήτημα είναι το πείσμα του κόσμου, ακόμα και αυτού που δεν μας ψήφισε, να μη γίνει και από δικές μας αστοχίες θυμός.
Αύριο Δευτέρα θα γίνει γνωστή η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία. Φυσικά δεν μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αλλά πάντως θα έχει επάρκεια παρά το μικρό του μέγεθος, για να είναι εύχρηστο και εύληπτο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε την ΚΕ για το περιεχόμενο, τους τέσσερις άξονες της προγραμματικής πρότασης που ετοιμάζεται. Πρώτον, νέες θέσεις εργασίας και καλοί μισθοί. Δεύτερον, ισχυρό κοινωνικό κράτος με ασφάλεια για την κοινωνία. Τρίτον, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος. Τέταρτον, ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

Απέναντι στο πρόγραμμα της ΝΔ

Είναι φανερή η αντιθετικότητα αυτής της προγραμματικής πρότασης με αυτή που πολύ συστηματικά και συνοπτικά παρουσίαζε η ΝΔ μήνες τώρα με το τρίπτυχο «ασφάλεια, χαμηλή φορολογία, επενδύσεις και δουλειά για όλους». Κάθε μία πρόταση στόχευε στο κοινό της και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχε ανταπόκριση, καθώς δεν είχε και επαρκή αντιπαράθεση από την ελλιπή προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας προχθές στο ΣΕΤΕ, στους τουριστικούς επιχειρηματίες, στον κ. Μητσοτάκη δόθηκε η δυνατότητα να συνοψίσει ως εξής την πρόταση του κόμματός του. «Η ψήφος εμπιστοσύνης σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μας δώσει περισσότερους δείκτες ελευθερίας, θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε γρηγορότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης, να δανειστούμε με χαμηλότερο κόστος και να επιτύχουμε δημοσιονομικούς στόχους υλοποιώντας το δικό μας πρόγραμμα». Είναι μια έκθεση νεοφιλελεύθερων ιδεών, αστήριχτη ως προς την αποτελεσματικότητά της, η οποία όμως δεν πρέπει να υποτιμηθεί, όπως φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο στις ευρωεκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογεί, όπως είδαμε και στη συνέντευξη στον Σ. Κοτρώτσο στην ΕΡΤ1, ότι αυτές οι εκλογές, οι εθνικές, είναι όχι μόνο άλλες εκλογές, αλλά διαφορετικές από τις ευρωεκλογές, που παραδοσιακά έχουν χαλαρότερη ψήφο. Άρα το παιχνίδι είναι εντελώς ανοιχτό. Αυτό είναι σωστό, αλλά ένα μόνο μήνα μετά τις ευρωεκλογές δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτές και η ήττα δεν άφησαν ίχνη. Άφησαν, για αυτό δεν πρέπει να γίνεται κανένα απολύτως λάθος. Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για όσα συνέβησαν στη βουλή. Από τις τροπολογίες των βουλευτών έως τις μετατάξεις. Ποιος δεν καταλάβαινε ότι αυτό θα το εκμεταλλευτούν στο έπακρο οι αντίπαλοι; Τι άλλο ήθελαν οι αντίπαλοι, για να αποδειχτεί ότι προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σπεύδουν να προλάβουν. Είναι οδυνηρό να τροφοδοτούμε «έξυπνους» τίτλους στον αντίπαλο Τύπο και σχόλια ότι και αυτοί κάνουν τα ίδια.

Παύλος Κλαυδιανός

 

 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Έκθεση αυστηρή, αλλά όχι από τα παλιά

 

Η έκθεση της Κομισιόν, είναι αυτονόητο, θα είχε ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση, λόγω της πολιτικής συγκυρίας: μετά τις ευρωεκλογές, πριν τις εθνικές όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο οικονομικής πολιτικής, συμπληρωματικό του 2019 και προετοιμαστικό για το 2020. Σε αυτή τη συγκυρία και λόγω μέτρων ήταν αναμενόμενο να περιλαμβάνει και κάπως αυστηρές παρατηρήσεις.
Αυτό, τελικά, ήταν το κλίμα των παρατηρήσεων, του περιεχομένου της έκθεσης της Κομισιόν: αυστηρή κυρίως προειδοποιητικά, όχι όμως «από τα παλιά» με εντολές και απορρίψεις κινδυνολογικές. Οι περισσότερες παρατηρήσεις συγκεντρώνονται στις 120 δόσεις με φανερή την υποτίμηση των εσόδων που θα φέρουν και υπερεκτίμηση συγχρόνως των απωλειών λόγω της αλλαγής των δόσεων από 12 σε 120. Όσο για τις επισημάνσεις για υπέρβαση των συμβασιούχων μπορεί να αποδειχτεί αργότερα ότι πρόκειται για ετεροχρονισμούς, που οδηγούν σε αυξημένους αριθμούς και όχι πραγματικές προσλήψεις.
Ο Τύπος, βέβαια, της αντιπολίτευσης έκανε τη συνηθισμένη του διασταλτική ερμηνεία και κινδυνολόγησε. Και βέβαια το προσάρμοσε προεκλογικά: «Παγίδα 6 δισ. στην επόμενη κυβέρνηση», «Στο φως οι νάρκες της επόμενης μέρας από την Κομισιόν», «Δημοσιονομική εκτροπή λόγω παροχών και εφαρμογή παροαπαιτούμενων αποκαλύπτει η έκθεση της ΕΕ» είναι μόνο μερικοί τίτλοι της «Καθημερινής».
Η πολιτική στόχευση είναι προφανής. Οι Βρυξέλλες εγκαταλείπουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζουν το έδαφος για να φανούν ελκυστικοί στη νέα κυβέρνηση, της ΝΔ δηλαδή, διότι η νυν κυβέρνηση αφήνει ελλείμματα, προαπαιτούμενα και άλλα πολλά. Η ΝΔ, ασφαλώς δεν μπορεί, για πολιτικούς λόγους, να είναι τόσο απροκάλυπτη και μένει περισσότερο στα πιο ιδεολογικά ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις. Σημείωσε σχετικά, αφού πρώτα «κάρφωσε» την Κομισιόν ότι όσα λέει τώρα τα λέει «με μεγάλη καθυστέρηση» αυτά που λέει εδώ και καιρό η ΝΔ: «Η έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνει την τεράστια ολιγωρία σε υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του κράτους».
Πολιτική παρέμβαση, ωστόσο, έκανε και ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την Έκθεση. Αφού επεσήμανε την αναφορά στους συμβασιούχους τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει από την αρχή της θητείας της ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα» τόνισε ότι: «ο ελ��ηνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Η όρεξη αυτή άνοιξε, διότι, ακόμα και σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει διαρκώς να μιλάει για την ανάγκη επιστροφής στο Δημόσιο για παράδειγμα στο 1:5, στη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ, ήδη εμείς έχουμε κατακτήσει με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχουμε πετύχει το 1:1. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, τότε είναι λογικό σε ορισμένους να ανοίγει η όρεξή τους και να θέτουν στο τραπέζι επιτακτικά, ξανά, πολιτικές λιτότητας, ακόμα και απολύσεις».

Π. Κλ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet