**Το ταξίδι με μια μπάλα του 14χρονου Φράνσις Κολόμπο
Ο Γιώργος Πατλάκας μαζί με τον Φρανσις Κολόμπο«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο από τα τέσσερα. Το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κυνηγούσε τον πατέρα μου, φύγαμε αλλά ακόμα και στη Ν. Αφρική δεν ήμασταν ευπρόσδεκτοι, επειδή ήμασταν ξένοι». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Φράνσις Κολόμπο, τον 14χρονο ποδοσφαιριστή που μαζί με την οικογένειά του έφυγε πριν από πέντε χρόνια από το Κονγκό σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Γιατρός ο πατέρας του, εννιάχρονος τότε ο Φράνσις και επτάχρονος ο αδελφός του. Έμαθε μπάλα κλωτσώντας πέτρες και παρακολουθώντας αγώνες στην τηλεόραση, οπότε μια τηλεόραση βρισκόταν στο δρόμο του. Εδώ και ένα χρόνο με μια βάρκα από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές πέρασαν στη Μυτιλήνη. Βρέθηκε στη Μόρια και εντάχθηκε στην Cosmos FC την ομάδα των προσφύγων. Όχι προσφυγική ομάδα. Ομάδα των προσφύγων. Την ομάδα που δημιούργησε ο Γιώργος Πατλάκας πριν από δυο χρόνια, όταν στην κόλαση τότε της Μόριας ένα δίωρο ποδοσφαίρου ήταν πραγματικό «δώρο Θεού». Σύντομα, κυρίως από τους Αφρικανούς, ξεχώρισαν τα ταλέντα. Τέτοια που έκαναν τον κ. Πατλάκα να προκαλεί. «Κανονίστε ένα παιχνίδι με τον πρωταθλητή Ελλάδας και φωνάξτε μας να δείτε», έλεγε… Και δεν είχε και άδικο. Ομάδα του κόσμου όλου, η ομάδα των προσφύγων της σύγχρονης ανθρωπιστικής τραγωδίας. Μια παρέα κατατρεγμένων που ένα όνειρο είχαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Και ο Γιώργος Πατλάκας τους έδωσε την ευκαιρία. «Το ποδόσφαιρο τους βοηθάει να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα του καταυλισμού, να συντηρούν τη φυσική τους κατάσταση και να αισθάνονται δημιουργικοί», θα πει με νόημα ο Γιώργος Πατλάκας.
Από αυτή την παρέα ξεχώρισε ο 14χρονος Φράνσις. «Η Cosmos FC ήταν εκεί για μένα, η ομάδα που με βοήθησε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, μαζί με τον ιδρυτή της, τον Γιώργο Πατλάκα». Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Αύγουστο. Ο πρόεδρος του Αιολικού Μυτιλήνης Σταύρος Γριπιώτης, είδε τον Φράνσις σε έναν αγώνα του Cosmos FC και αμέσως ζήτησε να τον πάρει στην ομάδα του. Όμως αυτό μόνο απλό δεν ήταν. Το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας έβαλε μεγάλα εμπόδια. Βλέπεις για να παίξεις ποδόσφαιρο απαιτείται η απόδειξη της ιθαγένειας σου. Ένα χαρτί τέλος πάντων που να λέει επίσημα από το που έρχεται. Όπως για να παντρευτείς, επίσης, απαιτείται ένα πιστοποιητικό αγαμίας. Και στο χώρο των προσφύγων απ’ όπου κι αν αυτοί κατάγονται κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο το ότι από ένα ζευγάρι Σύρων που αποφάσισαν πρόπερσι να παντρευτούν ζήτησαν πιστοποιητικό αγαμίας. «Από πού να το βρούμε;», ρώτησαν. «Από τη Συρία να σας το στείλουν», ήταν η απάντηση. «Μα δεν υπάρχει Συρία…», κατάφεραν μόνο να ψελλίσουν. Τελικά με τις απαραίτητες νομικές τροποποιήσεις, ο Φράνσις με τα χίλια ζόρια, από κάποιο συγγενή του πίσω στην πατρίδα κατάφερε να πάρει ένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι δεν «φύτρωσε» σαν τα λουλούδια. Κι έτσι η διαδικασία της έκδοσης «δελτίου ποδοσφαιριστή» ολοκληρώθηκε. Εξασφάλισε άσυλο και τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή του στον Αιολικό Μυτιλήνης. Σύμπτωση; Σαν ποδοσφαιρική ομάδα, το όνομα «Αιολικός» πρωτοεμφανίστηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, γύρω στα 1890, τότε που μια ομάδα Ελλήνων με το όνομα Αιολικός έδινε ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες Άγγλων ναυτών. Και το 1922 πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τη Σμύρνη, εγκαταστάθηκαν στη Μυτιλήνη και λίγα χρόνια μετά έφτιαξαν και πάλι το δικό τους, τον πρόσφυγα Αιολικό.
Η πρώτη εμφάνισηΟ 14χρονος Κογκολέζος ήταν ο πρώτος που επωφελήθηκε από το νέο νόμο, λαμβάνοντας ένα δελτίο αθλητή που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την ομάδα του Αιολικού τον Μάρτιο στον αγώνα με την ομάδα της Σαντορίνης. «Από τότε που ήμουν μικρό παιδί, το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», λέει ο Φράνσις. Η ημερομηνία 3 Μαρτίου 2019 θα μείνει τυπωμένη για πάντα στο μυαλό του Φράνσις. Απομένουν 12 λεπτά για τη λήξη του αγώνα στο νησί της Σαντορίνης, με το σκορ να είναι 1-1. Η τοπική ομάδα της Θύελλας Καμαρίου κρατάει το αποτέλεσμα, αλλά τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Φράνσις Κολόμπο, το νεότερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας του Αιολικού από τη Λέσβο που παίζει εκτός έδρας. Ο έφηβος από το Κονγκό, 15 ετών τώρα, ονειρευόταν αυτή τη στιγμή από παιδί, σχεδόν από την άλλη άκρη του κόσμου. Κοιτάει το τέρμα και κάνει το σταυρό του, καθώς μπαίνει στο γήπεδο. Είναι οι πρώτες στιγμές του Φράνσις ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Λίγο αργότερα, ντριμπλάρει και ξεκινά τη φάση που καταλήγει στο νικητήριο γκολ για την ομάδα του Αιολικού. Η ομάδα της Μυτιλήνης θα φύγει νικήτρια από τη Σαντορίνη, αλλά τη μεγαλύτερη νίκη έχει πετύχει το παιδί από το Κονγκό.
Μάκης ΔιόγοςΠηγή: www.unhcr.org