Οι τροπολογίες που ψηφίζονται «την τελευταία στιγμή» συχνά κατηγορούνται ως φωτογραφικές ή/και ότι «τακτοποιούν» τυχόν «ημέτερους» των αποχωρούντων. Οπωσδήποτε το έχουμε βιώσει αυτό στο παρελθόν. Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή. Στις μέρες που βασιλεύουν τα fake news, όταν σηκώνεται κουρνιαχτός για τέτοιες τροπολογίες, είμαστε πια υποψιασμένοι ότι ίσως επιχειρεί να αποκρύψει τη σπουδή, αυτών που φιλοδοξούν να είναι οι επόμενοι, μη τυχόν στερηθούν της δυνατότητας να τακτοποιήσουν ημέτερους. Πάντως κουρνιαχτό επιχείρησαν να σηκώσουν τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ για την τροπολογία που κατέθεσε, την προηγούμενη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών και ψηφίστηκε, περί καταλογιστικών πράξεων που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους, στην οποία εμπίπτει και η περίπτωση της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας (ΣΕΚΑΠ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία: «καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους, δεν εκτελούνται και ανακαλούνται υποχρεωτικά κατά το μέρος που αφορούν το νομικό πρόσωπο ως αστικώς συνυπεύθυνο, του οποίου οι οφειλές από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις, διαγράφονται. […] Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και δικαστικά εκκρεμείς υποθέσεις.» Πρόκειται για επέκταση σε τροπολογία του ν. 4469/2017, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι για επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται λόγω αποκρατικοποίησης, «δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».

Δώρο άδωρο

Και το 2017 αλλά και τώρα, οι κατηγορίες που εκτοξεύονται ενάντια στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι επιχειρεί να «κάνει δώρο» πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ, που βαρύνει την ΣΕΚΑΠ, στον Ιβάν Σαββίδη, στον οποίο είχε μεταβιβαστεί η ΣΕΚΑΠ όταν αποκρατικοποιήθηκε, το 2013. Η στοιχειοθέτηση αυτών των κατηγοριών όμως αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα.
Όπως εξηγεί στην «Εποχή» ο βουλευτής Ξάνθης –όπου βρίσκεται το εργοστάσιo της ΣΕΚΑΠ– του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, «είναι ανακριβές να αναφέρουμε ότι η ψηφισθείσα διάταξη αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ. Αφορά συνολικά επιχειρήσεις οι οποίες ανήκαν στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μεταβιβάστηκαν ή θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα αφορά περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις έχουν πρόστιμα ώστε αυτά να μην βαρύνουν τους νέους επενδυτές. Είναι ένας όρος πολύ καθαρός που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πάρουν επιχειρήσεις τέτοιου τύπου, να γνωρίζουν ότι δεν θα βρεθούν με ένα δυσβάσταχτο βάρος, που μπορεί να τους αναγκάσει να κλείσουν την επιχείρηση.
Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ υπήρχε πρόστιμο για λαθρεμπόριο που συντελέστηκε τη δεκαετία του 2000. Τότε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ ήταν διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία. Μεγαλομέτοχος ήταν η Αγροτική Τράπεζα, που τότε ήταν δημόσια τράπεζα, οπότε σε όποιες επιχειρήσεις είχε η Αγροτική, όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις, άλλαζαν και οι διοικήσεις. Διόριζαν δικούς τους ανθρώπους, μάλιστα ο τότε πρόεδρος της εταιρείας ήταν αργότερα και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία –όχι στο νομό Ξάνθης, αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι έκαναν λαθρεμπόριο. Βεβαίως το παράδοξο είναι ότι έχουν αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο και έχει μείνει μόνο το πρόστιμο. Αυτό, λοιπόν, το πρόστιμο καταλογίστηκε πολύ αργά στην εταιρεία, όταν αυτή είχε μεταβιβαστεί στον κ. Σαββίδη. Τότε εμείς ως βουλευτές είχαμε πει ότι το δίκαιο είναι το πρόστιμο να καταλογιστεί σε αυτούς που φέρουν την ευθύνη, όχι στο νέο επενδυτή ο οποίος μάλιστα δεν γνώριζε ότι υπήρχε τέτοιο πρόστιμο. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο ότι είχε ενημερωθεί για τέτοιο πρόστιμο, άλλωστε αν είχε ενημερωθεί είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα προχωρούσε στη μεταβίβαση. Ωστόσο, σήμερα έχουμε φτάσει να έχει ξαναμεταβιβαστεί η εταιρεία, δηλαδή να έχει πωληθεί στην Japan Tobacco, οι οποίοι αναμφίβολα δεν φέρουν καμία ευθύνη για το πρόστιμο.

Ηχηρή σιωπή

Στον αντίποδα υπάρχουν 170 θέσεις εργασίας, 170 οικογένειες. Αν το ελληνικό κράτος ερχόταν στεγνά και τυπικά λέγοντας ότι ενώπιόν μου είστε διάδοχοι της προηγούμενης εταιρείας, συνεπώς πρέπει να πληρώσετε το πρόστιμο που αναλογεί στην προηγούμενη εταιρεία, πολύ απλά η εταιρεία θα έκλεινε. Συνεπώς θα χάνονταν 170 θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που πασχίζουμε έστω και για μία θέση εργασίας. Παράλληλα, θα χάνονταν για το ελληνικό δημόσιο φόροι. Βεβαίως το πρόστιμο είναι δίκαιο να διεκδικηθεί, αλλά από αυτούς οι οποίοι φέρουν την ευθύνη, από την τότε διοίκηση. Να θυμίσουμε ότι την εποχή που διαπράχθηκε η λαθρεμπορία, μεγαλομέτοχος εκτός από την Αγροτική ήταν και η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε.), της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο κ. Αλέκος Κοντός, που ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την εποχή που μεταβιβάστηκε η ΣΕΚΑΠ. Επ’ αυτού γιατί δεν μιλάει η Νέα Δημοκρατία; Εξανίσταται για δήθεν ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις αλλά για αυτό το ζήτημα σιωπά. Εξυπηρέτηση δεν γίνεται σε κανέναν. Αν κάποιος εξυπηρετείται, αυτοί είναι οι 170 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ.»

Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet