Μακριά από τις πάσες που δίνει η ΝΔΗ παρουσίαση του προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έφερε αλλαγές στα δεδομένα της προεκλογικής μάχης. Καθώς η ΝΔ είχε αρκεστεί στη σποραδική προβολή περισσότερο συνθημάτων και λιγότερο αναλυτικών θέσεων, στο επιτελείο της προκλήθηκαν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το νέο δεδομένο. Για την ώρα, φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι δεν χρειάζονται σημαντικές αλλαγές τακτικής από τη στιγμή που φαίνεται να αποδίδει, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές. Άλλωστε, η επιλογή συστηματικότερης και πιο αναλυτικής προβολής των θέσεών της ενέχει τον κίνδυνο να αναδείξει πλευρές που εκθέτουν τη ΝΔ στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτόν τον κίνδυνο, πάντως, δεν τον αποφεύγουν στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρόεδρός της, ενθαρρυμένα ίσως από την εκλογική επιτυχία και τα δημοσκοπικά ευρήματα. Γεγονός που προκαλεί έναν δευτερογενή κίνδυνο, για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά: να ρίξει, δηλαδή, το βάρος στην απειλή που αντιπροσωπεύουν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της ΝΔ, αντί να επιμείνει στην προβολή του θετικού περιεχομένου των προγραμματικών θέσεων του, το οποίο, άλλωστε, αναδεικνύει τις υπαρκτές και χαρακτηριστικές διαφορές σε κρίσιμα επιμέρους ζητήματα και σε γενικότερες αντιλήψεις.
Η επιμονή στις προγραμματικές θέσεις είναι το μόνο που εξασφαλίζει ουσιαστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και λειτουργικό τρόπο προσέγγισης με τους δυσαρεστημένους πολίτες, που δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Άλλωστε, έχει θετική εμπειρία ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την επιλογή, σε δύο εκλογικές μάχες το 2014 και το 2015.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet