Ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει κρίσιμο νομοσχέδιο

Hong Kong Extradition Law

Συχνά αναρωτιόμαστε -δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς- αν οι παραδοσιακές μορφές πάλης έχουν πλέον αποτελεσματικότητα και μπορούν να βοηθήσουν το όποιο κίνημα. Η απάντηση -πειστική είναι η αλήθεια- δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Χονγκ-Κονγκ. Η λέξη κλειδί είναι προφανώς η μαζικότητα.
Όταν, λοιπόν, σε μία περιοχή που σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το 2018 κατοικούν περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες, παίρνει μέρος 2 εκατομμύρια κόσμος, σχεδόν δηλαδή 1 στους 3, δικαιούμαστε κάλλιστα να μιλήσουμε για συγκλονιστική επιτυχία. Μπορεί βέβαια η αστυνομία του Χονγκ-Κονγκ να θέλησε να μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στις δύο τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις, ωστόσο η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας έδειξε ότι η λαϊκή αντίδραση ήταν πανίσχυρη και προκάλεσε πολιτικό σεισμό.
Γιατί μόνο πολιτικός σεισμός μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια της ηγέτιδος του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να αποσύρει, προσωρινά σε πρώτη φάση, το επίμαχο νομοσχέδιο που προέβλεπε την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πολιτών της χώρας στην Κίνα.

Ποιο ήταν το επίδικο

Πριν από 22 χρόνια το Χονγκ Κονγκ έπαψε να είναι αγγλική αποικία και πέρασε στη “δικαιοδοσία” της Κίνας. Σύμφωνα όμως με όσα είχαν υπογραφεί κράτησε οικονομική, διοικητική και δικαστική αυτοτέλεια σε σχέση με τη “μαμά” Κίνα. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Λαμ, όμως, προέβλεπε απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης στην Κίνα για αδικήματα που στρέφονται κατά της ζωής.
Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ γνωρίζουν φυσικά ότι το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στην Κίνα δεν είναι το δικαιότερο στον κόσμο και υπέθεσαν- βάσιμα- ότι κάποιος λάθος χειρισμός μπορεί να τους καταστήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή έκθετους και υποψήφιους προς έκδοση. Η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει τους εξοργισμένους πολίτες (αλλά και πολλούς βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου) λέγοντας ότι την τελική απόφαση θα την παίρνουν πάντα οι αρχές του Χονγκ-Κονγκ και ότι θα εκδίδονται μόνο φυγόδικοι για αδικήματα που έχουν ποινή τουλάχιστον επτά έτη. Οικονομικά αδικήματα, όπως η φοροδιαφυγή, δεν συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω ρύθμιση.
Αν θεωρείτε τις επιφυλάξεις των κατοίκων υπερβολικές, να σας δώσουμε το παράδειγμα του Λαμ Γουίνγκ Λι, επαγγελματία βιβλιοπώλη ο οποίος το 2015 κρατήθηκε στην Κίνα, διότι οι κινεζικές αρχές θεώρησαν επικριτικά για τους κινέζους ηγέτες τα βιβλία που πουλούσε. Η υπόθεσή του εκκρεμεί και φανταστείτε πόσες ακόμα τέτοιες υποθέσεις υπάρχουν ή πόσες μπορούν να προκύψουν στο μέλλον.

Μαζικές διαδηλώσεις

Κάτω από αυτό το κλίμα, και ενώ είχαν προηγηθεί φοβερές συγκρούσεις στη Βουλή, άρχισαν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου οι διαδηλώσεις. Η πρώτη αντιμετωπίστηκε με έντονη καταστολή από τις αρχές, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία οι διαδηλωτές δεν έδωσαν δικαιώματα με τη συμπεριφορά τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στη δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη διαδήλωση στην οποία η αστυνομία άλλαξε στάση και απλά παρακολούθησε. Ο τεράστιος όγκος της κινητοποίησης ανάγκασε τη Λαμ, η οποία σημειωτέον απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Πεκίνου, να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να ζητήσει μάλιστα συγγνώμη από το λαό.
Η ζημιά πάντως για την επικεφαλής της κυβέρνησης έχει ήδη γίνει. Το πλήθος της συγκέντρωσης φώναζε συνεχώς “παραιτήσου”, ενώ όποιοι πολίτες πήραν το λόγο στα ΜΜΕ στηλίτευσαν τη στάση της αλλά και το γεγονός ότι απέσυρε το νομοσχέδιο μετά τη λαϊκή αντίδραση. “Δεν την πιστεύουμε, είναι πολύ απλό”, είπε νεαρή διαδηλώτρια η οποία τόνισε ότι κατέβηκε στη διαδήλωση για να συμπαρασταθεί στους μαθητές που είχαν συλληφθεί κατά την πρώτη κινητοποίηση.
Οπως ανέφερε το BBC, όσα έδωσε η Λαμ “ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά”. Για να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση της χώρας τους λέει την αλήθεια, το νομοσχέδιο πρέπει να μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να το κάνει η Λαμ. Δεν είναι άλλωστε πολύ μακρινές οι εποχές του 2003 όταν ο τότε επικεφαλής Τουνγκ Τσι Χβα αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού το σχέδιο νόμου για την πολιτική εθνική ασφάλειας αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους πολίτες. Πολύ πιθανόν να συμβεί κάτι παρόμοιο και τώρα...

Νίκος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet