Η ΝΔ δεν απέφυγε, τελικά, την πρόκληση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της και να μπει κι αυτό στην κρίση των πολιτών, ούτως ώστε να μπορούν, με σαφέστερη εικόνα για τα προγράμματα όλων των κομμάτων, να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Υιοθέτησε, όμως, μια πονηρή τακτική, η οποία συνίσταται στο εξής: υπερπροβάλλει ή προβάλλει όσα εκτιμά ότι την ευνόησαν στις ευρωεκλογές, κυρίως θέσεις νεοφιλελεύθερες ή φοβικές, και αποκρύπτει εντελώς ή διαθλά ή σιωπά για άλλα σημεία του προγράμματός της που είχε κατά καιρούς ανακοινώσει, φοβούμενη ότι θα την εκθέσουν προεκλογικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κριτική γι’ αυτή την τακτική της άσκησε αυτή τη φορά όχι, όπως ήταν αναμενόμενο, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Το ΚΚΕ εξακολουθεί, σε τελευταία ανάλυση, να μην βλέπει διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Η χρεοκοπία ξανά ως ενδεχόμενο

Ανεξάρτητα, όμως, από την πολεμική κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς στο αντίπαλο κόμμα, προεκλογικά για το πρόγραμμα και τον κίνδυνο να κριθεί ως υπερβολική, ένα είναι σαφές. Η ΝΔ προτείνει ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο είναι ταξικά προσανατολισμένο υπέρ των συμφερόντων των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων, αλλά δείχνει να αγνοεί τους παράγοντες και τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία. Διότι αυτές επαναφέρει!
Αυτό είναι το κύριο ζήτημα που τίθεται και το θέτει πολύ σωστά με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: «Η Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζοντας σήμερα ένα “πρόγραμμα” για την ανάπτυξη, εντελώς αποσπασματικό και περιορισμένο, αποδεικνύει ότι, όχι μόνο δεν κατανοεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά έλκεται από λογικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». Προσθέτει δε ότι «την ώρα που το “αναπτυξιακό πρόγραμμα” της ΝΔ συνοψίζεται σε 2 σελίδες, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες αδράνειας, έχει διαμορφώσει την ολιστική Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία ήδη υλοποιείται στη βάση 100 προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και 40 ποσοτικοποιημένων στόχων με σαφή χρονοδιαγράμματα (KPIs)».

Αποκρύψεις στην εργασία

Στα ζητήματα του υπουργείου Εργασίας η μέθοδος «απόκρυψης – εμφάνισης» που προαναφέραμε γέρνει προς την απόκρυψη. Όπως σχολιάζει το υπ. Εργασίας «είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρόγραμμά της ΝΔ απουσιάζει κάθε αναφορά στο ασφαλιστικό. Πράγμα ιδιαιτέρως ανησυχητικό, με δεδομένα αφενός τα πεπραγμένα της ΝΔ -ελλείμματα και περικοπές συντάξεων- αφετέρου τα όσα εδώ και καιρό ο ίδιος λέει για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι δυνατόν τη στιγμή που δεσμεύεται για κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού, να μην περιγράφει με ποιο μοντέλο θέλει να το αντικαταστήσει και να αφήνει στην αβεβαιότητα εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους;». Επίσης σημειώνει ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική δέσμευση για την προστασία και τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για την εφαρμογή και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας».
Στον τομέα της Παιδείας, επίσης, δεν απαντά, δεν διευκρινίζει. Πχ για τους διορισμούς, τα κουπόνια και την «ελεύθερη επιλογή» σχολείων, που είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης αντίληψής της. Ούτε αναφέρεται στη χρηματοδότηση. «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το θάρρος να ανακοινώσει μέσω του προγράμματος του όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του;», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.
Όσον αφορά την επανίδρυση του κράτους και τη Δημόσια Διοίκηση το πρόγραμμα της ΝΔ συνίσταται, όπως σχολιάζει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου στα εξής: εξαγγελία έργων εκσυγχρονισμού που ήδη υλοποιούνται, σκληρές νεοφιλελεύθερες εμμονές για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες, δεν αναφέρεται στις προσλήψεις αποσιωπώντας την εμμονή στο ένα προς πέντε.
Στο μόνο τομέα όπου είναι πεντακάθαρο το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτά που αφορούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης, κυρίως την καταστολή. «Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για το αυταρχικό κράτος είναι το μόνο τμήμα του προγράμματός του, που διατυπώνει με πάθος και σαφήνεια χωρίς να χρειάζεται το μεταφραστικό τμήμα της ΝΔ. Προαναγγέλλει σκληρή καταστολή, φυλακές τύπου Γ’ και αντιμεταναστευτική πολιτική τύπου Σαλβίνι». Εξήγγειλε, μάλιστα, και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αν και εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα.

Δύο πολιτικά σχέδια

Με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν το εισόδημα για το 2017, που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων αυξάνεται, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε το εξής ως τελικό συμπέρασμα. «Στις 7 Ιουλίου καλούμαστε να αποφασίσουμε ανάμεσα σε 2 πολιτικά σχέδια.
-Στο σχέδιο εκείνων που κατέστρεψαν την χώρα και τώρα -με την ίδια ακριβώς πολιτική- λένε ότι θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρή
-Και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε την χώρα από τον κύκλο των μνημονίων, με σταθερά βήματα και στοχευμένες παρεμβάσεις έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφει την καταστροφή που παρέλαβε, και έχει σαφές, αξιόπιστο, και κοστολογημένο πρόγραμμα για την δίκαιη ανάπτυξη. Πραγματικά για όλες και όλους».

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet