Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Μαρία Παπαγεωργίου, «Αυτό που βλέπουν τα πουλιά»
Η Μαρία Παπαγεωργίου, καθισμένη μπροστά μας σε απόσταση αναπνοής, με την κιθάρα αγκαλιά, μας καλεί μια καλοκαιρινή βραδιά του Ιουλίου κάτω από τα αστέρια να ελευθερώσουμε τη φωνή που κρύβουμε μέσα μας, να τραγουδήσουμε παρέα, να αγαπήσουμε τη μοναξιά μας και να δούμε μαζί της, σε ένα παράτολμο ταξίδι, «Αυτό που βλέπουν τα πουλιά».
Τραγουδάει σε «χρόνο ενεστώτα» σαν να απευθύνεται σε έναν σημαντικό για εκείνη παραλήπτη: το κοινό της, όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν το συναντά! Ο Μίκης Θεοδωράκης ταξιδεύει παρέα με την Tracy Chapman, το Νίκο Παπαζογλου και τους Portishead, ενώ οι παραδοσιακοί ρυθμοί της Λέσβου και του Πόντου συνδυάζονται με δισκογραφημένα τραγούδια της Μαρίας αλλά και με καινούργια ακυκλοφόρητα.
Οι διαδρομές των τραγουδιών –ελληνικών και ξένων– χιαστί, και η παρουσίασή τους ενστικτώδης, εκεί που τα βάθη της παράδοσης συναντούν τις μοναχικές ψηφιακές ακροάσεις. Για πρώτη φορά, με μια δική της, απολύτως προσωπική συλλογή αγαπημένων τραγουδιών. Συντελεστές: Σταύρος Ρουμελιώτης ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Κωσταντίνος Μάνος κοντραμπάσο, Μαρία Παπαγεωργίου κιθάρα, stombox, νταούλι, ηχοληψία Ευτύχης Γιαννακούρας.
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 9μμ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ ταμείο.

 

Φεστιβάλ Ρεματιάς - Νύχτες Αλληλεγγύης
Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ανοίγει αυλαία το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 - Νύχτες Αλληλεγγύης, ένας από τους παλαιότερους θεσμούς του Χαλανδρίου, που άρχισε να αποκτά τη σημερινή του φυσιογνωμία πριν πέντε χρόνια, διευρύνοντας στο διάστημα αυτό τη φήμη του και πολλαπλασιάζοντας το κοινό του, χάρη και στη σταθερή επιλογή της σημερινής διοίκησης η πλειονότητα των εκδηλώσεών του να έχουν ελεύθερη είσοδο ώστε να απευθύνονται σε όλους και όλες, ενώ όλοι/ες οι καλλιτέχνες/ιδες αμείβονται για το έργο τους. Παράλληλα, ο διοργανωτής Δήμος Χαλανδρίου καλεί κάθε χρόνο μέσα από το Φεστιβάλ Ρεματιάς - Νύχτες Αλληλεγγύης τους/τις θεατές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, συνεισφέροντας εθελοντικά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Η προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου για διεύρυνση της πρόσβασης στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης δεν περιορίζεται ωστόσο στη θεσμοθέτηση προγράμματος με εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο. Ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, παρουσιάζει καθολικά προσβάσιμες εκδηλώσεις ως προς το περιεχόμενο καθώς κάθε χρόνο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς περιλαμβάνει παραστάσεις με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Παράλληλα, ο χώρος του θεάτρου έχει διαμορφωθεί, με πρωτοβουλία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ώστε να είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα.
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 - Νύχτες Αλληλεγγύης περιλαμβάνει 64 εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, από τις οποίες εισιτήριο έχουν μόνο οι τέσσερις (οι οποίες αποτελούν παραχώρηση του θεάτρου από τον Δήμο στις αντίστοιχες παραγωγές και εκείνες καθορίζουν το εισιτήριο), ενώ το πρόγραμμα «ανοίγουν» και φέτος οι φορείς της πόλης με τις δικές τους εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από την 1η μέχρι τις 6 Ιουλίου.
Αυτήν την εβδομάδα:
Δευτέρα 1/7, Μουσικοχορευτική παράσταση από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου
Τετάρτη 3/7, Συναυλία με έργα Ρώσων κλασικών από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου
Πέμπτη 4/7, Θεατρική παράσταση «Η Ευθαλία του Γαλατά» του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, με τη Νικολέττα Βλαβιανού από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων
Παρασκευή 5/7, Θεατρική παράσταση «Η κωμωδία του αυτόχειρα» του Νικαλάι Έρντμαν, από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου
Σάββατο 6/7, Θεατρική παράσταση «Ο δράκος του Ευγένιου Σβαρτς», από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου «Αργώ».
Στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου. Ώρα έναρξης παραστάσεων Ιουλίου στις 9μμ. Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.3

 

«MuSifanto 2019» στη Σίφνο
Ο σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο, «MuSifanto 2019», από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2019. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές συναυλίες με έμφαση στην κλασική μουσική, σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, κοντραμπάσου, φλάουτου, παλιάς μουσικής, μονωδίας, μουσικής δωματίου και μουσικών συνόλων και τέλος έναν μουσικό περίπατο.
Η λέξη MuSifanto συνδυάζει τις Μούσες και τη Μουσική με το Sifanto, μια από τις παλαιές ονομασίες της Σίφνου.
Κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουλίου, φιλόμουσοι κάτοικοι του νησιού και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου συναυλίες, με διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς, σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον. Φέτος το καλοκαίρι, εμφανίζονται οι μουσικοί: Κατερίνα Φωτεινάκη (κιθάρα και φωνή) Γαλλία, Στάμος Σέμσης (βιόλα), Μαρία Ευστρατιάδη (πιάνο), Marco Ramelli (κιθάρα), D&A GuitarDuo (Δημήτρης Κουρζάκης - Άγγελος Μπότσης), Gabriella Spano (φλάουτο), Βασίλης Λύκος (τσέλο), Αλέξανδρος Ζαχαριάκης (πιάνο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο). Στα σεμινάρια διδάσκουν: Κιθάρα: Marco Ramelli, Δημήτρης Κουρζάκης, Άγγελος Μπότσης, Αλέξανδρος Κάλκος. Κοντραμπάσο: Claus Freundenstein, Βασίλης Παπαβασιλείου. Μονωδία: Ειρήνη Καράγιαννη mezzo soprano. Πιάνο: Μυρτώ Ακρίβου. Φλάουτο: Αμαλία Κουντούρη. Μουσική δωματίου: Σεμέλη Κωστούρου. Μουσικά σύνολα: Ματθαίος Λεγάκης. Συμμετέχουν οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη»: Τάκης Γιαννόπουλος (κιθάρα), Νικήτας Μιχαλόπουλος (κιθάρα), Δάφνη Τόκκα (πιάνο).
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου. Διοργανωτής είναι ο σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».
Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας Αλεξανδρουπόλεως 23, τηλ.: 210 3252012, web: www.filoitounisiou.gr

 

Ερωτόκριτος «στη σκιά των βράχων»
Ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή, με τη μορφή σύγχρονου ελληνικού μιούζικαλ, ήταν ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο. Ακολούθησε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2018, ενώ φέτος εγκαινίασε το Έτος Ερωτόκριτου 2019 στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Περιφέρειας Κρήτης.
H µουσική προσέγγιση του Ερωτόκριτου από τον Δηµήτρη Μαραµή απέσπασε διθυραµβικές κριτικές και ενθουσίασε το κοινό, όπου κι αν το παρακολούθησε σε ολόκληρη τη χώρα, είτε στη σκηνική, είτε στη συναυλιακή του εκδοχή. Στο πλαίσιο του Έτους Ερωτόκριτου 2019, το έργο παρουσιάζεται από τους Vamos Ensemble σε μια νέα συναυλιακή ενορχήστρωση από το Θανάση Παπαθανασίου (μέλος κι ενορχηστρωτής των Vamos).
Οι ταλαντούχοι ερµηνευτές Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραµάνα), Gautier Βερισσάρης (Πολύδωρος) Κωστής Μαυρογένης (Ρήγας), μαζί με τους Vamos Ensemble και τον συνθέτη στο πιάνο και την αφήγηση, παρουσιάζουν μοναδικά το αθάνατο αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης. Η παράσταση πραγµατοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 9.30μμ, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Τιμές εισιτηρίων:13 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ ταμείο, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ ταμείο, ειδικές τιμές για Συλλόγους.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet