Ανοιχτό το ζήτημα του Ελληνικού, διαρκής ο αγώναςΗ Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, από την ίδρυση της και ως συνέχεια/μέρος μιας προσπάθειας και συσπειρώσεων που ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, παλεύει αταλάντευτα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας Ελληνικού και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου κυρίως υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωφελών χρήσεων. Πιστεύουμε ότι η δημόσια περιουσία, ο δημόσιος χώρος, πρέπει ως τέτοιος να αξιοποιείται, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.
Το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και του Πειραιά, υποβαθμισμένο και τσιμεντοποιημένο από τις πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών, σε συνθήκες έντονων παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών, δεν έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας πόλης στο Ελληνικό με καζίνο, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, μεγάλα εμπορικά κέντρα, πολυτελείς κατοικίες και προσχώσεις στην παραλία. Αντίθετα, χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πόλο αναψυχής και πολιτισμού για ντόπιους και επισκέπτες, με πολύπλευρες χρήσεις και δράσεις, συμβατές με το χαρακτήρα του ως πάρκου πρασίνου, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον σαν ένα θεμελιώδες, πολύτιμο, μη αναλώσιμο στοιχείο προόδου της κοινωνίας μας και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας με δικαιώματα.

Ο αγώνας μας έχει περάσει από διάφορες φάσεις ανόδου και ύφεσης, αλλά πάντως ήταν σημαντικός και συνέβαλε, στην προηγούμενη περίοδο εξέλιξης του προβλήματος, στο να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα του χώρου στον όμιλο Λάτση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρόσφατη πολιτική αλλαγή άνοιξε μια νέα περίοδο και δημιούργησε βάσιμες ελπίδες ότι αυτή η ανεκτίμητης αξίας δημόσια έκταση μπορεί να σωθεί και να ξεκινήσει σταδιακά η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου.
Ξέρουμε, όμως, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι κυρίαρχη επιλογή της ΕΕ και του ΔΝΤ και οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση ασφυκτικές. Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις της, του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, με τους οποίους άλλωστε πολλές φορές βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι του αγώνα. Δεν μπορούμε, όμως, να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, όταν φαίνεται να γίνονται επαχθείς συμβιβασμοί που θα έχουν βαριές αρνητικές συνέπειες και στο συγκεκριμένο θέμα.
Εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα μας, που αφορούν όχι μόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σήμερα, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών και τα οποία αυτή τη στιγμή συνοψίζονται στα εξής:

1. Να ακυρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης στον Λάτση.
Η διαδικασία αυτή συνιστά ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και νομικό σκάνδαλο. Να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές πτυχές αυτού του σκανδάλου:
* Ότι σχετικά με το εξευτελιστικό τίμημα παραχώρησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στο Λάτση, διεξάγει έρευνα η Εισαγγελία Διαφθοράς για απιστία του ΤΑΙΠΕΔ σε βαθμό κακουργήματος.
* Ότι κατά τη διάρκεια του λεγόμενου διαγωνισμού που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξαν αλλαγές στους όρους με τους οποίους προκηρύχτηκε, πράγμα που αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία.
* Ότι έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά το θέμα των κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτή. Αλλά και της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση, της διαβούλευσης και της εκπόνησης ΣΠΕ και ΣΜΠΕ που απαιτείται για παρεμβάσεις τέτοιας εμβέλειας.
* Ότι ενδεχομένως υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος που αφορά στη διαχείριση κοινόχρηστων πραγμάτων που ανήκουν στη δημόσια κτήση και το περιβαλλοντικό κεκτημένο.
Η Επιτροπή μας αλλά και έγκριτοι νομικοί μπορούν να βοηθήσουν με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα, για την ακύρωση της παραχώρησης στον Λάτση ακόμη και με βάση την ετεροβαρή συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου που έγινε στο Eurogroup. Η οποία προβλέπει ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη -και τέτοια είναι η περίπτωση του Ελληνικού μιας και η σύμβαση της δεν έχει κυρωθεί από την Βουλή- θα γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί εφόσον είναι σύμφωνες με το νόμο.
Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε απολύτως απέναντι αν η κυβέρνηση επιλέξει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον Λάτση.

2. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση να απεμπλακεί από αυτό το Ελληνικό.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που ξεφεύγει πολύ των ορίων του Ελληνικού. Ως Επιτροπή υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις προσπάθειες και συσπειρώσεις που παλεύουν για την κατάργηση του. Όσο το Ελληνικό είναι στο ΤΑΙΠΕΔ ή οτιδήποτε παρόμοιο του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αξιοποίηση του.
Και μόνο το γεγονός πως οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτονται από αδιαφάνεια, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Λάτση καθώς και άλλα σχετικά έγγραφα και ενδιάμεσες αποφάσεις, είναι αρκετά για του λόγου το αληθές.

3. Να ακυρωθεί άμεσα ο μνημονιακός νόμος 4062/12 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Ελληνικού.
Ζητάμε να αντικατασταθεί με ένα νόμο πλαίσιο που θα θεσμοθετεί την ταυτότητα και τις χρήσεις του μητροπολιτικού πάρκου για το οποίο τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε. Πιστεύουμε ότι βάση για το νέο νόμο μπορεί να είναι η μελέτη - έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, η οποία γίνεται προσπάθεια συνεχώς να επικαιροποιείται. Εν τω μεταξύ διατυπώνονται απόψεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού που είναι στην ίδια λογική, παράλληλες ή συμπληρωματικές με αυτή του ΕΜΠ.
Πιστεύουμε, και ως Επιτροπή μπορούμε να συμβάλουμε, στην έναρξη το συντομότερο δυνατό μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για το μητροπολιτικό πάρκο και το νέο νόμο πλαίσιο που θα το θεσμοθετεί. Αυτό θα βοηθήσει στο να δοθεί μια καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι και φόβοι που συστηματικά έχουν καλλιεργήσει οι συστημικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης.

4. Να δημιουργηθεί Φορέας Δημιουργίας και Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.
Με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και κινημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό να αντικατασταθεί άμεσα η σημερινή διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ που υπηρέτησε τις μνημονιακές πολιτικές αυτών που την διόρισαν, πολλές φορές μάλιστα με προκλητικό τρόπο και επιθετικότητα απέναντι σε όσους αγωνίζονταν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και δυστυχώς παραμένει ακόμη στη θέση της και εξακολουθεί να προκαλεί.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα και να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες και δράσεις που, ενώ θα διαμορφώνουν ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, ταυτόχρονα θα ανοίγουν άμεσα το χώρο στους πολίτες και τους φορείς τους, θα αξιοποιούν με σχετικά μικρές παρεμβάσεις χώρους και εγκαταστάσεις που είναι σχεδόν έτοιμες να αποδοθούν σε χρήση, θα βελτιώνουν την κατάσταση χώρων που ήδη χρησιμοποιούνται και θα αποκαθιστούν τις αδικίες και σε ορισμένες περιπτώσεις τη βίαιη εκδίωξη φορέων από το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία.
Όμως, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας δεν την «αναμένουμε» από κάποιους άλλους ή από τα πάνω μόνο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι θέμα πολιτικών συσχετισμών δύναμης, ενεργοποίησης και διεκδίκησης των πολιτών, του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, όχι μόνο για αυτό το θέμα, αλλά γενικότερα για την πορεία της χώρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση διαθέτουμε τις δυνάμεις μας. Και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε νέες δράσεις, να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις το επόμενο διάστημα.

Χρήστος Κορτζίδης

Το κείμενο αποτέλεσε την ομιλία του Χ. Κορτζίδη στην δημόσια συζήτηση της προηγούμενης Κυριακής για το Ελληνικό.
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet