Εληξε προχθές Παρασκευή 28/6/19 η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών για εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2019-2020, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αυτή την περίοδο, εντείνονται οι ανησυχίες των ωφελουμένων για το αν θα βρουν κάποια θέση σε παιδικό σταθμό.
Στην αρχή της λειτουργίας του προγράμματος αυτού, το πρόβλημα ήταν αν τα χρήματα που διατίθενται επαρκούσαν για την κάλυψη των ωφελουμένων. Κατά την περίοδο αυτή, πριν το 2015, οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ήταν αρκετά αυστηρές και περιοριστικές, έτσι ώστε να επαρκούν τα χρήματα.
Μετά το 2015, και αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κρίση μπόρεσε να ενισχύσει τα ποσά που διατίθεντο για το πρόγραμμα, με ταυτόχρονη άρση των περιορισμών συμμετοχής, παρουσιάστηκε το πρόβλημα έλλειψης θέσεων παιδικών σταθμών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ενώ οι ωφελούμενοι είχαν στο χέρι την έγκριση του ποσού (voucher), δεν έβρισκαν θέση σε παιδικό σταθμό για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή. Η απάντηση από την πολιτεία ήταν να δώσει κίνητρα σε δήμους που υπήρχε πρόβλημα με την κάλυψη των εγκεκριμένων αιτήσεων, έτσι ώστε να καλύψουν τη ζήτηση που υπήρχε. Ταυτόχρονα, έδωσε κίνητρα για τη δημιουργία και ιδιωτικών παιδικών σταθμών.
Παρά ταύτα φαίνεται πως το πρόβλημα παραμένει και αυτό γιατί εκτός της κατακόρυφης αύξησης των ποσών που διατίθενται από την πολιτεία, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ζήτηση από ωφελούμενους του προγράμματος. Το «κακό» είναι ότι η ζήτηση δεν αυξήθηκε λόγω αύξησης των παιδιών, πράγμα που θα σήμαινε λύση του προβλήματος της υπογεννητικότητας, αλλά από την ανέχεια μεγάλου τμήματος της κοινωνίας λόγω της κρίσης, από τη μία, και την ένταξη στο πρόγραμμα μεγαλύτερου αριθμού παιδιών, μετά την άρση των περιοριστικών όρων που υπήρχαν μέχρι το 2015, από την άλλη.
Εδώ έχει ενδιαφέρον και εν όψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής να παρακολουθήσουμε πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση από την αρχή της λειτουργίας του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Σημαντικές αυξήσεις πόρων και θέσεων

Το πρόγραμμα ξεκίνησε μέσω ΕΣΠΑ και στόχος ήταν σιγά σιγά να περάσει, το 2021, σε χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Στην περίοδο της κρίσης η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αυξάνει τους ίδιους πόρους, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί από αύξηση των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και ταυτόχρονα να χρηματοδοτεί και τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών. Μάλιστα μέσα στην κρίση προχώρησε και στην αναβάθμιση των προδιαγραφών των παιδικών σταθμών.
Τελικά, το συνολικό πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ που διέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014, διαμορφώθηκε φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ. Από τις 3.400 δομές που υπήρχαν το 2014, σήμερα έχουμε φτάσει στις 4.700. Από τα 95 εκατ. του προγράμματος ενίσχυσης των δήμων, φέτος για νέες δομές έχουν απορροφηθεί τα 24 εκατ.
Όλα αυτά δείχνουν πως η κυβέρνηση και την ευαισθησία έναντι των νέων ανθρώπων είχε και μέσα σε δύσκολες στιγμές μπόρεσε ουσιαστικά να βοηθήσει τις οικογένειες που είχαν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και ο αριθμός έγκρισης παιδιών που δικαιούνταν τα voucher. Από 112.000 το 2014, σε 141.000 το 2018. Φέτος για το 2019-2020 αναμένεται να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που θα εγκριθούν και το ποσό που θα διατεθεί, θα φτάσει τα 270 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet