Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι στη πόλη Σκόδρα στον βορρά, οπαδοί της αντιπολίτευσης προξένησαν καταστροφές σε σχολείο που ετοιμαζόταν να μετατραπεί σε εκλογικό τμήμα.

Είναι πράγματι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς, εάν η κωλυσιεργία των οργάνων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση της Β. Μακεδονίας προξενεί την πολιτική αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, ή η πολιτική αστάθεια στις δύο χώρες, και κυρίως στην Αλβανία, προκαλεί τη διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων προσδιορισμού ημερομηνίας ένταξης. Αυτό περισσότερο αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί στο ΝΑΤΟ η Αλβανία ανήκει από το 2009 οπότε και κατέθεσε και το αίτημα ένταξης στην ΕΕ.

Σήμερα τα βλέμματα στραμμένα στην Αλβανία

Σήμερα, Κυριακή, διεξάγονται επίσημα οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Η κυβέρνηση του PSSH Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα προκήρυξε τις εκλογές μέσα στο χρόνο που ορίζει ο νόμος. Όμως, από την βουλή του 2017 των 140 εν συνόλω εκλεγμένων βουλευτών, είχαν αποχωρίσει οι 66 που ανήκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έμειναν 74 του PSSH. Όλα αυτά τον Φεβρουάριο του 2019. Οι 66 βουλευτές της αντιπολίτευσης στη συνέχεια παραιτήθηκαν και από βουλευτές. Τη θέση τους κατέλαβαν οι επόμενοι στα ψηφοδέλτια και από τις 66 έδρες οι 46 έχουν καλυφθεί. Η βουλή σήμερα αποτελείται από 120 μόνο βουλευτές και 20 κενές έδρες. Τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι το Δημοκρατικό Κόμμα PD τού Μπάσα που ηγείται των βίαιων διαδηλώσεων και των επιθέσεων στα δημόσια κτήρια με εμπρηστικούς μηχανισμούς και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για ένταξη στην ΕΕ το LSI της Μονίκα Κριεμάδι, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.
Ο Πρόεδρος εκτός που δεν συμφωνεί με την ημερομηνία, δεν υπέγραψε το σχετικό Διάταγμα για την διεξαγωγή των εκλογών και προτείνει ύστερα από μεγάλη πίεση την 13η Οκτωβρίου. Η αντιπολίτευση, που τον ακολουθεί, στηρίζει την απόφασή της μη συμμετοχής, στον ισχυρισμό ότι οι εκλογές διεξάγονται από παράνομη κυβέρνηση διότι συνεργάζεται με το οργανωμένο έγκλημα, συνεπώς είναι παράνομες και οι εκλογές. Οι κατηγορίες αυτές βέβαια προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του Μπερίσα, που άφησε ιστορία για τις τραπεζικές πυραμίδες, που «έφαγαν» τα λεφτά των Αλβανών και για τη διάλυση των στρατιωτικών αποθηκών πυρομαχικών και όπλων που μετέτρεψαν τη γείτονα σε μη ευνομούμενη πολιτεία για σειρά ετών. Και για τον Μέτα όμως έχουν ακουστεί πολλά και κυρίως για τη συμμετοχή του σε ακραία επικερδείς ποικίλες δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την νομιμότητα. Για τον Μπάσα η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Έχει κληθεί για ανάκριση με την κατηγορία του ξεπλύματος ρωσικού χρήματος, έναντι σημαντικής αμοιβής, την οποία δαπανούσε στις πολιτικές του δραστηριότητες. Για τις ΗΠΑ οι σαββατιάτικες διαδηλώσεις της Αλβανίας θεωρήθηκαν αντίπαλες όχι μόνο στον Εντι Ράμα, αλλά και πως είναι ενάντια στις σαββατιάτικες διαδηλώσεις του Βουκ Γέρεμιτς και της εκεί σερβικής αντιπολίτευσης, που στρέφονται ενάντια στη κυβέρνηση Βούτσιτς
Στο μεταξύ, ο Μπερίσα, αφανής αρχηγός του PD με υποχείριο τον Μπάσα, και υποκινητής σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές των επαναλαμβανόμενων σαββατιάτικων διαδηλώσεων και ταραχών στα Τίρανα, φημολογείται ότι έφυγε προς την Βιέννη, μια που οι ΗΠΑ του έχουν απαγορεύσει την είσοδο. Αυτό ανοίγει το δρόμο στην απόφαση της παρούσας Βουλής, για την διαδοχή του Ιλίρ Μέτα και έχουν ακουστεί ήδη τα δύο πρώτα ονόματα για την θέση του προέδρου. Πρόκειται για τον Παντελή Μάικο βουλευτή του PSSH και υπουργό Διασποράς καθώς και για την Ζοζεφίνα Τοπαλι μια από τους 66 βουλευτές που παραιτήθηκαν μέλος του PD.
Η πολιτική ένταση συνεχίζεται σε όλη την χώρα διότι στην πλειοψηφία των Δήμων, δηλαδή στους 31 από τους 61, εμφανίζεται μόνον ένας υποψήφιος συνδυασμός. Στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στις εκλογές προστίθεται και η ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αποστολή εκλογικών παρατηρητών, παρόλο που οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ παραμένουν. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι στη πόλη Σκόδρα στον βορρά, οπαδοί της αντιπολίτευσης προξένησαν καταστροφές σε σχολείο που ετοιμαζόταν να μετατραπεί σε εκλογικό τμήμα. Tα ίδια και στο Μπουρρέλ ενώ στο Κούκες απειλούσαν να εισβάλουν με φορτηγό και να ισοπεδώσουν το σχολείο. Και ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται πολιτικά για το κατά πόσο οι εκλογές είναι νόμιμες ή παράνομες δύο είναι τα αντίπαλα συνθήματα : το «edheune» δηλαδή το me too στα αλβανικά που ερμηνεύεται ότι, βάλτε κι εμένα στη φυλακή και το «Une Votoj» δηλαδή εγώ ψηφίζω που δείχνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει ως νόμιμες τις εκλογές μέσω της υψηλής συμμετοχής.

Επισκέψεις κορυφαίων αλβανών Σοσιαλιστών στην Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Πελέσι, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση οπαδών του σοσιαλιστικού κόμματος Αλβανίας, όπου μετέφερε και χαιρετισμό στον έλληνα πρωθυπουργό. Στην εκδήλωση μίλησε και ο δήμαρχος Κορυτσάς Σωτηράκης Φίλος, που επιδιώκει την επανεκλογή του. Στόχος ήταν να προτρέψουν τους αλβανούς ψηφοφόρους που ζουν στην Βόρεια Ελλάδα να μεταβούν στη χώρα τους και να ψηφίσουν. Στην εκδήλωση ήταν η υπουργός βόρειας Ελλάδας Ε. Χατζηγεωργίου και η υποψήφια βουλευτής Τεκτονίδου. Θερμά χειροκροτήματα απέσπασε ο βουλευτής και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που μίλησε για την ανάγκη δημοκρατίας στα Βαλκάνια και για τον συμφιλιωτικό ρόλο της συνθήκης των Πρεσπών. Ο Μηταφίδης προσκεκλημένος και σε προηγούμενη συνάντηση με τον βουλευτή γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών Ταουλάντ Μπάλλα, συζήτησαν για τα οφέλη της συνθήκης των Πρεσπών σε ολόκληρα τα Βαλκάνια παρά το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Βόρεια Μακεδονία: ανασχηματισμός ή μια τρύπα στο νερό;

Την κατάσταση αδράνειας στην οποία είχε περιέλθει η κυβέρνηση Ζάεφ κριτικάρουν οπαδοί, μέλη, ψηφοφόροι, αλλά και αντίπαλοι του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα, χαρακτηριστικά ανέφεραν την κατάσταση νιρβάνα του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρωφ, ο οποίος επιχείρησε αρχικά να καταλάβει την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που εν συνεχεία κατέλαβε ο κ Πεντέροφσκι. Ο υπουργός, πρωταγωνιστής τόσο της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της προσέγγισης με την Βουλγαρία εκ μεταγραφής στον Ζάεφ από το VMRO, ίσως αισθάνθηκε περιθωριοποιημένος, και παρουσιάζει ένα πολιτικό σλόου μόσιον στις δραστηριότητές του. Όμως ο στόχος της δυσμενούς κριτικής δεν ήταν αυτός. Σε ομιλία του Ζάεφ πριν 3 μήνες, όταν πολιτικός του τον πλησίασε και του έδωσε ως συμβολικό δώρο μια σκούπα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να καθαρίσει την κυβέρνησή του. Όλοι ανέμεναν ως πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Οικονομικών κ Τέντοφσκι. Και πράγματι εκτός από τους αλβανούς υπουργούς του DUI που απομακρύνθηκαν λόγω διαφωνιών με τον αλβανό συγκυβερνώντα επικεφαλής Αχμέτι, η σημαντικότερη απομάκρυνση ήταν αυτή του υπουργού Οικονομικών. Όταν όμως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρόθεσή, του να ασκήσει και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, προξένησε τέτοια κατακραυγή, που αμέσως απομακρύνθηκε. Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Στο μεταξύ τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Αλβανία αναμένουν την ημερομηνία στην οποία θα προσδιοριστεί η ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ. Όσο για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει φέρει αντιρρήσεις με την υποψία ότι τα Σκόπια αποτελούν θύλακα Γκιουλενιστών ενώ ο γγ Σόλτενμπερκ ούτε λίγο ούτε πολύ ευχήθηκε στην διάσκεψη του Λονδίνου τον Δεκέμβρη κάτι να γίνει. Δηλαδή άντε και «Καλά Χριστούγγεννα».

Γιώργος Βερβέρης, συντονιστής Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet