Της Ειρήνης-Ελένης
Αγαθοπούλου*

Κάθε γυναίκα δίνει καθημερινά μια πολυεπίπεδη μάχη: στη δουλειά, στο σπίτι, στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον και στον περίγυρό της. Σε αυτή τη μάχη, σύμμαχός της ήταν, είναι και θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η ουσιαστική ισότητα έχει κατακτηθεί, ούτε ότι η πατριαρχία έχει ηττηθεί, εντούτοις αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υλοποιηθεί πολλαπλά βήματα προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ισότητα των φύλων συνιστά ταυτοχρόνως όραμα, στρατηγικό στόχο και αδιαπραγμάτευτη διάσταση του προγράμματος της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το 2015 παραλάβαμε απαξιωμένους φορείς, νομοθετικές ρυθμίσεις που έμειναν στα λόγια και δεν έγιναν ποτέ πράξη, ανενεργείς συμβάσεις και μια γενικευμένη απαξίωση του φεμινιστικού κινήματος και των σύγχρονων διεκδικήσεών του.
Όλα αυτά επιδιώξαμε με πρόγραμμα, θέληση και πράξεις να τα αλλάξουμε, αναγνωρίζοντας ότι οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, οι πάσης φύσεως προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και οι διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής αποτελούν έλλειμμα της δημοκρατίας.

Προώθηση της ισότητας

Από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη και αναβάθμιση των κρατικών φορέων για την ισότητα των φύλων, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στο οποίο είχα την τιμή και τη χαρά να διατελέσω πρόεδρος του ΔΣ του για μια τετραετία.
Με βασι��ό στόχο την οριζόντια προώθηση των θεμάτων ισότητας σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας, της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής, αξιοποιήθηκαν στο έπακρο τόσο εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, όσο και η θετική στάση της κυβερνητικής συγκυρίας και η αρωγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για να τεθούν ξανά σε πλήρη λειτουργία οι δύο φορείς.
Εν συνεχεία, περνώντας στο νομοθετικό κομμάτι, μια από τις σπουδαιότερες νίκες της κυβέρνησης αυτή την τετραετία ήταν η διά νόμου (4531/2018) κύρωση, από τη Βουλή των Ελλήνων, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).
Η εν λόγω σύμβαση είχε υπογραφεί από τη χώρα μας στις 11.5.2011, αλλά παρέμενε ανενεργή. Ως νόμος του κράτους σηματοδότησε την πρώτη διεθνή συνθήκη που αναγνώρισε και όρισε ξεκάθαρα την έμφυλη βία.
Παράλληλα, ένα ακόμη σπουδαίο βήμα αποτέλεσε η ψήφιση του N.4604|2019 – «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας», ο οποίος έχει ως στόχο την πραγμάτωση και εμπέδωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ο εν λόγω νόμος αποτελεί αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα μεταξύ των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, το οποίο διέπεται από μια συνολική θεώρηση των έμφυλων σχέσεων, χωρίς να αντιμετωπίζεται το γυναικείο φύλο «σαν ειδική κατηγορία». Ακόμη, με τον ίδιο νόμο εξασφαλίσαμε την περαιτέρω λειτουργία των 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας (24ωρη γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες φιλοξενίας), ενώ εμπλουτίσαμε τις υπηρεσίες μας με την εργασιακή συμβουλευτική, και εντάξαμε και νέες κατηγορίες ωφελούμενων γυναικών με γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, πρόσφυγες – μετανάστριες κλπ).

Πολλά βήματα ακόμα



Ως γυναίκα πολιτικός οφείλω να αναγνωρίσω ότι η υποεκπροσώπηση των γυναικών αποτελεί σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μια πολύ μεγάλη «πληγή». Για αυτόν το λόγο, η πρόσφατη αύξηση της ποσόστωσης φύλου στο 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων αποτέλεσε μια ακόμη μεγάλη κατάκτηση, αφού ήταν από τις πάγιες διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.
Στη χώρα μας, η πολύπλευρη επίθεση της κρίσης και των μνημονίων είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο και στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών. Με μια σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς, καταφέραμε να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, προστατεύσαμε τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και διευρύναμε τον αριθμό των γυναικών που λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουμε ότι μένουν ακόμη πολλά να υλοποιηθούν σε επίπεδο εκπροσώπησης, σε επίπεδο συμφιλίωσης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και σε επίπεδο εξάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας. Ξέρουμε όμως καλά πως μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να τα εγγυηθεί.

*υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, πρώην πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΘΙ

(ο τίτλος είναι από προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet