Της Γεωργίας Σίμωση*

Εχοντας κάνει πράξη την αποκέντρωση, εγκατέλειψα την όμορφη πόλη της Αθήνας πριν από 15 χρόνια για να ζήσω στα πάτρια εδάφη. Ο βασικός λόγος της μετοίκησής μου ήταν η διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, την οποία εν μέρει βρήκα.
Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη, αν και πια δεν θεωρείται νησί –τουλάχιστον από την ΕΕ- αφού λόγω της Υψηλής Γέφυρας του Ευρίππου συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα. Είναι μια περιοχή που μαστίζεται τα τελευταία 15 χρόνια από έντονη αποβιομηχάνιση και πλήττεται ακόμη από την ανεργία, αν και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά μειώθηκαν αισθητά, αλλά δεν εκμηδενίστηκαν.
Η Εύβοια, λοιπόν, βρίσκεται αυτήν περίοδο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή της πορεία. Οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι πολλές. Μπορεί να αναπτύξει τον πρωτογενή της τομέα, καθώς παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, κρασί και προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως το σύκο Κύμης. Προκειμένου να ευοδωθούν οι προσπάθειες για εξαγωγές, απαιτείται η ανάπτυξη της μεταποίησης και της τυποποίησης προϊόντων. Η εγκαθίδρυση μιας αναπτυξιακής Τράπεζας μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό.
Πρέπει μέσω και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να χαρακτηριστούν περιοχές της που προσφέρονται για ιαματικό, θρησκευτικό, ιατρικό, πολιτιστικό ακόμη και αναρριχητικό τουρισμό, όπως η Κύμη, η Ιστιαία και η Αιδηψός, η Λίμνη, το Αλιβέρι, η Κάρυστος, η Ερέτρια και τόσες άλλες. Κατά αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων leader και ΕΣΠΑ και με την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, ώστε θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις υποδομές τους και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες.

Τουριστικός προορισμός

Άλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε και όχι μόνο διατήρησε, αλλά αναβάθμισε τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σε εξοπλισμό τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου, καθώς και το Νοσοκομείο Χαλκίδος, το οποίο αναμένεται να μεταφερθεί σε νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, βοηθάει στην ανάδειξη της Εύβοιας σε ένα ποιοτικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό.
Το βασικότερο, όμως, ζήτημα της Εύβοιας παραμένει το οδικό της δίκτυο και η περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων της. Στην επόμενη τετραετία πρέπει να προχωρήσουν η παράκαμψη Χαλκίδος και Βασιλικού που έχουν εξαγγελθεί και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί. Και επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί η ένταξη των λιμένων Κύμης και Μαντουδίου στα διηπειρωτικά, διευρωπαϊκά δίκτυα, καθώς να δοθεί ώθηση τόσο στο εμπόριο όσο και στον τουρισμό, πεδίο εξαιρετικά θελκτικό για περαιτέρω επενδύσεις.
Αν όλα αυτά δεν προωθηθούν τα επόμενα χρόνια, το νησί κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από το νεανικό πληθυσμό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στα μεγάλα αστικά κέντρα και να μείνει ένα νησί γερόντων. Γι’ αυτό και θα αγωνιστώ, αν εκλεγώ, η περιοχή να έχει μια δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικά, εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλισμένα.

* Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Εύβοιας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet