Της Εύης Παπαγιαννούλη*

Στις περιφερειακές και ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 καταγράφηκαν υψηλότατα ποσοστά αποχής. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου στις κάλπες δεν προσήλθε το 66,55% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ στον α’ γύρο απείχε το 54,47%. Από τα στατιστικά στοιχεία το μεγαλύτερο τμήμα αυτών που απείχαν ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν νέοι.

Το αποτέλεσμα της αποχής

Η ουσιαστική δημοκρατία στηρίζεται στην πλειοψηφία και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Έχει ως προαπαιτούμενο τον ενεργό πολίτη. Για να υπάρχει πραγματική πλειοψηφία, απαιτείται να είναι όχι μόνο των πολλών, αλλά όλων. Μόνο σ΄ αυτή την περίπτωση επιτυγχάνεται η λαϊκή κυριαρχία, εκφράζονται και υπηρετούνται τα συμφέροντα του λαού. Αυτοί οι πολίτες ενεργούν με ευθύνη, δρουν με ισχυρό αίσθημα συλλογικότητας, με προσωπική βούληση, αλλά και με επίγνωση των συνεπειών των πράξεών τους. Αφού ενημερώνονται ολόπλευρα και σφαιρικά, επιδεικνύουν το απαραίτητο ενδιαφέρον για τη συλλογική πρόοδο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία, προτείνουν, διεκδικούν.
Η αποχή ως ένδειξη αποδοκιμασίας ή απογοήτευσης ή τιμωρίας των κυβερνώντων, αποδείχθηκε στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία ότι δίνει στρεβλά αποτελέσματα, δημιουργεί λάθος κλίμα και τελικά στρέφεται ενάντια στον απέχοντα και σ’ αυτό που θέλει να δώσει ως μήνυμα.

Η δημοκρατία στηρίζεται στη συμμετοχή

Είναι νωπή η μνήμη του κράτους διαφθοράς, διαπλοκής, γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, προστασίας των ολιγαρχών που παρέλαβε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες το 2015. Τότε οι πολίτες με την ψήφο τους δύο φορές επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει τη χώρα μας, γνωρίζοντας τη 2η φορά ότι υπάρχει 3ο μνημόνιο διότι είχε το ηθικό πλεονέκτημα και γνώριζε πολύ καλά τι ήταν οι άλλοι. Η κυβέρνηση αυτή οδήγησε την Ελλάδα στην έξοδο από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές αποφυγής της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνοντας ουσιαστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας καθολική πρόσβαση στην υγεία, μειώνοντας την ανεργία, νοικοκυρεύοντας το κράτος και θέτοντας τις βάσεις της πολυπόθητης ανάπτυξης. Είναι απόλυτα φυσικό να μην ικανοποίησε όλες τις προσδοκίες, να έγιναν λάθη, να υπήρξαν ολιγωρίες. Μπορούν και πρέπει να διορθωθούν τα λάθη, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις να εδραιωθεί η ανάπτυξη και αυτό θα γίνει στην επόμενη τετραετία εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση.
Συνεπώς οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι οι πλέον κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Καλούμαστε κυριολεκτικά να αποφασίσουμε για τη ζωή μας, ν’ αφήσουμε για πάντα πίσω μας τις ζοφερές μέρες, να εδραιώσουμε την δημοκρατία, να δώσουμε κατεύθυνση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με σεβασμό στον εργαζόμενο και το περιβάλλον και είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή όλων εκείνων των πολιτών που έχουν σαν όραμα μια Ελλάδα με ίσες ευκαιρίες για όλους, με ισχυρό κοινωνικό κράτος που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες με σεβασμό στην προσπάθεια και τον αγώνα τους τα προηγούμενα χρόνια.
Γιατί η πραγματική δημοκρατία στηρίζεται στη συμμετοχή όλων.

* Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet