Οι αποκαλύψεις της «Αυγής» για το ασφαλιστικό που προετοιμάζει η ΝΔ με στελέχη της, «ειδικούς» και ασφαλιστές έριξαν λάδι στη φωτιά. Οι συζητήσεις που δεν επιθυμούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσης ζωήρεψαν. Στη συζήτηση αυτή όμως δεν μπήκαν μέχρι τώρα και οι άλλες, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πολιτικές δυνάμεις. Το ΚΙΝΑΛ όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει μια ολοκληρωμένη άποψη. Το ΚΚΕ μιλάει για «στημένο σκυλοκαυγά» και τα επίσημα συνδικάτα ΓΣΕΕ και ομοσπονδίες βρίσκονται σε διακοπές.

Ανοιχτή πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές

Εδώ δεν θα αναφερθούμε σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί μετά τις αποκαλύψεις, θα περιοριστούμε μόνο στην άποψη-απάντηση του Στέλιου Πέτσα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη. Η άποψή του έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ας την παρακολουθήσουμε:
«Προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών «πυλώνων». Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος είναι υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΠ) ή ιδιωτικός (π.χ. επαγγελματικά ταμεία) που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση των χαρτοφυλακίων τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ.»
Με άλλα λόγια έτσι ανοίγει διάπλατα η πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να μπουν και να διαχειριστούν τα χρήματα των ασφαλισμένων «για την καλύτερη την αξιοποίηση του χρηματοφυλακίου τους». Εδώ θα έπρεπε να υπενθυμίσουμε τι συνέβη με την οικονομική κρίση, την Lehman Brothers και τη δική μας περίπτωση με την ΑΣΠΙΣ.
Στον δεύτερο πυλώνα «θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση», σύμφωνα με το κείμενο του κ. Στ. Πέτσα. « Έτσι δεν θα υπάρχει κενό στην πρώτη δεκαετία της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ τις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι χαρτζιλίκι) και δεν θα ρίχνει δισεκατομμύρια σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Κρίσιμα ερωτήματα

Τα τόσο ωραία και γλαφυρά που αναφέρει ο διευθυντής του Κ. Μητσοτάκη, περί υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για νέες δουλειές, για υψηλούς μισθούς, θέτουν μερικά κρίσιμα ερωτήματα: ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν για τους σημερινούς συνταξιούχους και βέβαια γι’ αυτούς που δικαιούνται την επικουρική ασφάλιση. Ο κ. Πέτσας για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το μέλλον, δηλαδή για το τι προετοιμάζει το επιτελείο της ΝΔ αναφέρει μερικά παραδείγματα. Π.χ., ένα νέος εργαζόμενος που ξεκινάει τον εργασιακό του βίο θα αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα, θα καταβάλει την εισφορά 7% όπως ισχύει σήμερα. Μετά από 40 χρόνια «όχι μόνο δεν θα έχει χάσει αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018, δηλαδή 513 ευρώ αντί 189 ευρώ.» Έτσι ο ασφαλισμένος «αποκτά πλήρη έλεγχο των χρημάτων του, που του ανήκουν, αποταμιεύονται, επενδύονται, γεννάνε»! Και, τέλος, παρότρυνε τους νέους να έχουν «πίστη, εμπιστοσύνη, ενότητα, σχέδιο ώστε να γυρίσουμε σελίδα με ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα».
Αυτά από έναν έγκυρο- πιο έγκυρος δεν γίνεται- γνώστη των συζητήσεων που γίνονται στα παρασκήνια. Οι κύριοι αυτοί βέβαια τη δουλειά τους κάνουν. Αφήνουν να διαρρεύσουν κάποιες πληροφορίες για να συνηθίσουν οι ενδιαφερόμενοι και η κοινή γνώμη. Αποφεύγουν όμως να εκθέσουν τα σχέδιά τους και πολύ περισσότερο να τα συζητήσουν. Γιατί είναι σίγουρο πως θα τους γυρίσουν την πλάτη και οι πιο κοντινοί τους. Κανένας εργαζόμενος και συνταξιούχος δεν θα ήθελε να βρεθεί στην ίδια θέση, όπως τα χρόνια της κρίσης. Η πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση ουσιαστικά την κατάργηση του ν. 4387/16, του ν. Κατρούγκαλου τίποτα καλό δεν προμηνύει. Κι αυτό συνειδητοποιείται παρά τις δυσκολίες από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Και έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι σε κάθε απόπειρα πισωγυρίσματος.

Τα συνδικάτα σιωπούν

Αυτό όμως δεν το έχουν ως φαίνεται συνειδητοποιήσει τα επίσημα συνδικάτα, τα οποία ενώ είναι λαλίστατα όταν πρόκειται να εκδώσουν ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τις «αντεργατικές ενέργειες» της κυβέρνησης, παραμένουν εντελώς άφωνα όταν πρόκειται για μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η σιωπή τους όμως είναι περισσότερο σιωπή της συνενοχής.
Όσο για τις δυνάμεις της αριστεράς, και ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Η δήθεν αντικειμενικότητα με το επιχείρημα της στρατηγικής σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στο ασφαλιστικό δεν πείθει βέβαια κανέναν. Ούτε βέβαια πρόκειται για στημένο ψευδοκαυγά. Όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή, οι άγριες κόντρες με πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα, δεν μπορεί να θεωρηθούν ψευτοκαυγάδες. Όπως δεν είναι ψευτοκαυγάς η υπεράσπιση της εργασιακής νομιμότητας μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ούτε η επιβολή της ασφαλιστικής κάλυψης ιδιαίτερα των νέων.

Μ.K.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet