Μια εβδομάδα πριν τις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης ένα είναι καθαρό. Οι φόροι κυριαρχούν στις συζητήσεις και έχουν γίνει το απόλυτο μέτρο των πάντων, εν προκειμένω των συνολικών προγραμματικών θέσεων των κομμάτων και των πεπραγμένων τους. Τελευταίος χορηγός της σχετικής καμπάνιας ο ΣΕΒ που με έκθεσή του συμπεραίνει ότι οι «υπέρογκες εισφορές και φόροι εξαφανίζουν τους υψηλόμισθους» διότι είναι «αντικίνητρα εργασίας».
Η ηγεμονική, όμως, θέση των φόρων προεκλογικά, χρωματίζει ολόκληρη την καμπάνια είτε εξοβελίζοντας άλλα θέματα είτε περιθωριοποιώντας τα, αν και πολύ σοβαρά. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι ότι διευρύνει ή περιορίζει το χώρο όπου κινούνται προεκλογικά τα κόμματα.

Η ΝΔ επωφελείται

Έχοντας πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, με την αποφασιστική βοήθεια του Τύπου, ότι θα μειώσει τους φόρους σε όλους τους πολίτες, έχει κερδίσει, καταρχάς, το ανεξέλεγκτο ως προς την αλήθεια, το εφικτό και τα κενά της επαγγελίας τα οποία, το πιο πιθανό, θα πληρωθούν ακριβά, αργότερα. Έχει κερδίσει όμως – κάτι πολιτικά πολύ σπουδαίο, διότι δίνει νίκη – και την ανοχή να λέει και σ’ άλλους τομείς ασαφή πράγματα ή ευθέως αντιλαϊκά.
Τις προηγούμενες μέρες το ζήσαμε αυτό πολύ καθαρά. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης πολύ εύκολα έλεγε – στην Κρήτη – και ξέλεγε – σε συνεντεύξεις – διορθώνοντας θέσεις ή αφήνοντας μια ασάφεια με σαφή νεοφιλελεύθερη ουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται

Η πρωτοκαθεδρία του ζητήματος των φόρων, αντίστοιχα, είναι αυτό που κάνει δύσκολη τη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, ως μιας δύναμης της Αριστεράς που άξονά της, παρά τις πιέσεις, έχει τη θέση της «δικαιότερης φορολογίας και αποτελεσματικότερου κοινωνικού κράτους». Σηκώνει όλο το βάρος της διαβολής και κριτικής για τη δήθεν ηθελημένη υπερφορολόγηση και αιματηρά υπερπλεονάσματα και δεν υποχώρησε. Το συμπέρασμα που ενσταλάζει το σύστημα, στο ευρύ κοινό, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα μας φορολογεί, ενώ παράλληλα θα στέλνει το ΣΕΠΕ και το ΣΔΟΕ. Πάμε, λοιπόν, από τον εύκολο δρόμο, της ΝΔ, και θα δούμε». Αυτό το νόημα, δυστυχώς, δίνουν σ’ αυτό που λέμε εμείς, και πολύ σωστά, ότι θα προβούμε σε «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις». Και το πολύ χειρότερο είναι ότι όλα όσα περιέχονται στους προγραμματικούς άξονες του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» σε άλλους τομείς, τα δικαιώματα, την εξωτερική πολιτική, τους θεσμούς και το κράτος, την παιδεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την υγεία αλλά και για την οικονομία, συγκεκριμένα, για την ανάπτυξη, παραβλέπονται.

Θετικές εγγραφές για το μέλλον

Αυτό βέβαια είναι η μια πλευρά του ζητήματος, η αρνητική. Η άλλη, η θετική, είναι ότι παρά τις δυσκολίες που παρεμβάλλει η αντίπαλη προπαγάνδα, συγκροτείται μια συμμαχία δυνάμεων συνεχώς διευρυνόμενη, που υποστηρίζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς και δίνει τη μάχη, συνειδητά και στην κάλπη. Με αγωνιστικότητα, αισιοδοξία και πειστικότητα. Σ’ αυτή την προεκλογική αντιπαράθεση στο τραπέζι μπήκαν και τα πολιτικά αλλά και τα ιδεολογικά στοιχεία, οι θέσεις των δυο πλευρών. Εξάλλου, πρώτη φορά στην Ελλάδα η αντιπαράθεση αριστεράς - δεξιάς γίνεται στο διπλό έδαφος της κυβερνητικής εμπειρίας και της κυβερνητικής προοπτικής. Αυτό είναι νέο στοιχείο που δεν το είχαμε ιστορικά στη χώρα, σταθεροποιεί την Αριστερά.
Γίνονται αιχμηρές, ισχυρές καταγραφές και για το μέλλον, το οποίο δεν θα αργήσει καθόλου. Πολύ χρήσιμες, έτσι και αλλιώς. Καθοριστικές ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποχρεωθεί να περάσει στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, σ’ αυτή την απευκταία αλλά καθόλου απαισιόδοξη περίπτωση, ένα μεγάλο κόμμα της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς με κύρος από την κυβερνητική του θητεία, εκτός από το ιστορικό του βάθος, με ένα πρόγραμμα καταγραμμένο προεκλογικά που δεν επηρεάστηκε από τον νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό. Ένα πρόγραμμα με το οποίο θα εργαστεί, εμπλουτίζοντάς το, μέσα στην κοινωνία, με θέσεις που θα αποτελούν το έδαφος για να αγωνιστεί, μαζί με τα κινήματα, να μην ανατραπούν κατακτήσεις, που επιτεύχθηκαν παρά τις αντίξοες συνθήκες και την ήττα του 2015. Να μην ψηφιστούν ως μέτρα όλα αυτά που «λένε και ξελένε» προεκλογικά.
Τότε είναι που και ένα μεγάλο ποσοστό από όσους τώρα γοητεύθηκαν από την επαγγελία της ΝΔ για μείωση των φόρων, εν μέσω αθετήσεων και περικοπών κοινωνικών δαπανών, θα επαναπροσεγγίσουν ή θα προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ άλλα λόγια, αν ο μη γένοιτο, προκύψει αυτό που τώρα η ΝΔ εκλαμβάνει ως εύκολο έργο το πρόγραμμα θα γίνει το έδαφος πάνω στο οποίο θα επακολουθήσει η κοινωνική αντίδραση και δυσαρέσκεια.

Επιμονή στην προβολή προγραμμάτων

Απ’ αυτή την άποψη, είναι άκρως απαραίτητο να επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη γραμμή του προγράμματος. Αυτό έδωσε νέα ορμή και δυναμική στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να συνεχιστεί, με πολλά – κυρίως νέα – στελέχη που να αλωνίζουν την Ελλάδα αναλύοντας – παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας.
Αυτό ατόνησε στην πορεία και παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δίνουν τη μάχη σε κάθε συνοικία και σε κάθε χωριό, και παρά τα σχεδιαζόμενα κυριαρχούν, ξανά, οι κεντρικές ομιλίες – συγκεντρώσεις. Αυτό έστω και την τελευταία εβδομάδα, διότι χάνει από την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητά του, πρέπει να αλλάξει. Πολύ περισσότερο που το γήπεδο της προγραμματικής αντιπαράθεσης το έχει καταλάβει ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Η απλή αναλογική στο στόχαστρο

Η προεκλογική καμπάνια των κομμάτων, συνεχίζεται, φυσικά, και περιλαμβάνει όλα τα θέματα τροφοδοτούμενη, πρωτίστως, από τη συγκυρία. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της, από την πλευρά της ΝΔ, είναι η άποψη που διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης για εκλογές το Δεκαπενταύγουστο αν δεν πάρει ισχυρή εντολή για αυτοδυναμία! Είναι σίγουρο ότι ένα μέρος πολιτών, ιδίως του πολιτικού Κέντρου, το θεώρησαν αθέμιτη πίεση. Θέλει να ασκήσει τρομοκρατία με φόβητρο την απλή αναλογική. Έτσι, πιέζει κυρίως το ΚΙΝΑΛ – το οποίο παρ’ όλα αυτά παραμένει αμετανόητα αντισύριζα και φιλονεοδημοκρατικό ως προς τις κυρίως επιδιώξεις της ΝΔ – αλλά συγχρόνως προετοιμάζει το έδαφος για κατάργησή της αμέσως, με την πρώτη ευκαιρία. Αποκαλύπτει συγχρόνως, και μια κάποια αβεβαιότητα για τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά τη σιγουριά των στελεχών της.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση αυτή, σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του και συνεντεύξεις, ως αλαζονική, καταρχάς. Αυτό σημαίνει, σημείωσε ότι «αν δεν πάρει λευκή επιταγή, απειλεί την κοινωνία ότι θα την τιμωρήσει πηγαίνοντας σε κάλπες το 15Αύγουστο. Φαντασθείτε και να της δώσει λευκή επιταγή, πού θα φθάσει αυτή η αλαζονεία, θα γίνει ανεξέλεγκτη». Μίλησε όμως και για τις μετεκλογικές εξελίξεις εκφράζοντας την πρόβλεψή του ότι «το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης λέει παραμύθια με δράκους». «Στις 8 Ιούλη με μια ψήφο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά θα σχηματίσει κυβέρνηση, προοδευτική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών» πρόσθεσε με νόημα.

Η Φ. Γεννηματά αντιδρά

Στο θέμα αυτό παρενέβη και η κ. Γεννηματά. Κατηγόρησε, εν πρώτοις, τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό δεν είναι υπεύθυνη εθνική στάση και θέτει ωμό εκβιασμό στον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια όμως θέλοντας να αμβλύνει την πίεση που ασκείται, από την απειλή για συνεχείς εκλογές, στους ψηφοφόρους του κόμματός της διάλεξε την οδό της διαβεβαίωσης ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Και επανέλαβε ότι θα στηρίξει την κατάργηση της απλής αναλογικής κτλ. Πλην, θα είναι κόμμα, αν βγει η ΝΔ, αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στο όμορφο τοπίο των Λιπασμάτων
Χιλιάδες άνθρωποι συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον των Λιπασμάτων, για να ακούσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ήταν μια συγκέντρωση λίγο διαφορετική που, ήταν φανερό, επηρέασε τόσο τους ακροατές – επισκέπτες σε ένα πανέμορφο τοπίο όσο όμως και τον ίδιο τον ομιλητή. Να πούμε, λοιπόν, και εμείς την ιστορία του χώρου.
Το θεμέλιο γι’ αυτό το σπουδαίο έργο ζωής σε αυτή τη συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων το έβαλαν είκοσι χρόνια αγώνων των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, αλλά και όλου του Πειραιά. Αυτό που βλέπει και ζει εκεί ο επισκέπτης σήμερα, το ονειρεύτηκε και το διεκδίκησε για πάνω από δύο δεκαετίες ο λαός της περιοχής. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στάθηκαν από εχθρικές έως αδιάφορες στο αίτημα των κατοίκων.
Πριν από τις εκλογές, τον Γενάρη του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε το αίτημα να γίνει πράξη και στη συνέχεια, ως πρωθυπουργός, ανταποκρίθηκε απόλυτα στη δέσμευσή του. Η κυβέρνηση της Αριστεράς διεκδίκησε, την εξαίρεση της ακτογραμμής των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, απ’ τη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στην COSCO.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να καταργήσει τον νόμο έκτρωμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που αύξανε τους συντελεστές δόμησης, χωροθετούσε και επέτρε��ε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και άφησε δυστυχώς «προίκα» με τον νόμο Μανιάτη τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις της MOBIL OΝΕ. Μ’ αυτό τρόπο, τα πρώτα 86 ζωτικής σημασίας στρέμματα αποδόθηκαν μέσω του Δήμου στην πόλη και στους κατοίκους της. Η Περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης καθώς και η δημοτική αρχή Δραπετσώνας Κερατσινίου, ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος ήταν οι εξίσου σπουδαίοι πρωταγωνιστές και συντελεστές αυτής της τιτάνιας προσπάθειας.
Η κυβέρνηση διεκδίκησε και απέδωσε. Η περιφέρεια συμβούλεψε και κυρίως χρηματοδότησε. Ο Δήμος σχεδίασε, οργάνωσε και ολοκλήρωσε άμεσα και άψογα. Το αποτέλεσμα, το ζουν και το χαίρονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Με την πρόσφατη απαλλοτρίωση από την περιφέρεια, των κτηρίων και των οικοπέδων της Εθνικής τράπεζας, ο δρόμος για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο μεγάλου και όμορφου πάρκου μεγάλης αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής σημασίας ανοίγει διάπλατα.
ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση, οι χιλιάδες των ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο, ο Δήμος, οι συλλογικότητες και τα κινήματα της περιοχής συμβάλλοντας στη συνεχή αναβάθμιση αυτού του τόσο σπουδαίου έργου θα αποτρέπουν παράλληλα και οποιεσδήποτε σκέψεις αλλαγής νομοθετικού πλαισίου, ιδιωτικής εκμετάλλευσης ή άλλης επιβουλής. Σκέψεις και κινήσεις από οργανωμένα πολιτικά συμφέροντα και τους γνωστούς (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ) πολιτικούς τους φίλους.

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet