Του Παναγιώτη Ροδάκη*

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Μιας ιδιόμορφης περιόδου που ήταν μάλλον νωθρή από το θέρος και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό χρώμα, αφού στην πραγματικότητα το μόνο κόμμα από όσα τουλάχιστον σε προγραμματικό επίπεδο διακηρύσσουν ότι επιθυμούν να κυβερνήσουν, που επιχείρησε να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ πιο χλιαρά, προτίμησαν να διαλέξουν την τακτική να μην διαταράξουν τους συσχετισμούς που ανέδειξε η κάλπη των ευρωεκλογών σε ένα ιδιότυπο πολιτικό κατενάτσιο και υπό την άτυπη συμμαχία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και του στόχου της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και στο πρώτο ημίχρονο αυτού του αγώνα, την προεκλογική, τα καταφέραμε αρκετά καλά και είμαστε ήδη νικητές σε πολιτικό, σε ηθικό, αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο.

Στο πολιτικό επίπεδο

Αναδείξαμε τις αντιφάσεις, τις παγίδες και την κρυφή μνημονιακή αντζέντα του προγράμματος της ΝΔ. Στα εργασιακά, το αδιέξοδο νεοφιλελεύθερο και ταξικό αναπτυξιακό πρόγραμμά της, τον κυνισμό για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και γενικότερα την ιδιωτικοποίηση των πάντων.
Σημειώσαμε ότι τίποτα δεν ήταν εύκολο και αυτονόητο. Η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από τα μνημόνια με όρους καθαρής εξόδου. Η ρύθμιση του χρέους με δημιουργία σημαντικού δημοσιονομικού χώρου. Η επίτευξη ταμειακών διαθεσίμων και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η πρόσβαση στις αγορές να συμβαδίζει με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Οι παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία, και στο αναπτυξιακό σκέλος, λόγω της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Δεν θα γίνονταν πράξη από καμία άλλη κυβέρνηση από αυτές που μέχρι τώρα γνωρίσαμε.
Τονίσαμε και τεκμηριωμένα αποδείξαμε την προγραμματική μας υπεροχή για τη μεταμνημονιακή περίοδο, το συνεκτικό, φιλοκοινωνικό και πλήρως κοστολογημένο δημοσιονομικά εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την δίκαιη ανάπτυξη που αφορά την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Στο ηθικό επίπεδο

Αποκαλύψαμε τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό με τον οποίο η ΝΔ άγεται και φέρεται στα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών με ξεκάθαρα ψηφοθηρικούς στόχους, δίχως ίχνος ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης με τις επιστολές Καραμανλή σε Μπους για το ονοματολογικό. Αντίστοιχα ανεύθυνη στάση ακολούθησε και στο θέμα των τουρκικών ερευνών για Υ/Α στην Νότια Ανατολική Μεσόγειο υπονοώντας ότι δεν υπήρχε λόγος να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Έγινε φανερό ποιο κόμμα πιστεύει και ακολουθεί το δρόμο της αλήθειας και της ειλικρινούς σχέσης με το λαό και ποιο ακολουθεί το δρόμο της διαρκούς διαβολής και του ψεύδους με την αγαστή συμπαράσταση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται με ένα καθεστώς ολιγαρχικού χαρακτήρα, που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε σύμπλευση με τα παλαιά συστημικά κόμματα. Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΚΑΙ ήταν η κορυφαία στιγμή που οι δύο κόσμοι συγκρούστηκαν και αποκαλύφθηκε σε κάθε τηλεθεατή η ακροατή η τεράστια άβυσσος που μας χωρίζει από τους αντιπάλους μας. Δύναμη μας και όπλο μας η αλήθεια.

Στο οργανωτικό επίπεδο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνεχίζει να είναι ένα κόμμα σε διεργασία, ένα πολιτικό και κοινωνικό παράδοξο, ένα φαινόμενο. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που εφήρμοσαν μνημονιακές πολιτικές, χωρίς την κατάλληλη οργανωτική συγκρότηση και χωρίς να έχει γειωθεί όσο θα έπρεπε στην κοινωνία των πολιτών, συγκράτησε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 24% στις ευρωεκλογές, ποσοστό που τον ανάγει στον κύριο φορέα εκπροσώπησης των αριστερών-κεντροαριστερών-προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Και αυτή η ψήφος ήταν θετική ψήφος, δεν ήταν διαμαρτυρίας, αποδοκιμασίας ή πειραματισμού. Εξάλλου με την προοδευτική συμμαχία πλέον περνάμε σε μια νέα φάση. Αυτό το 24% είναι η μαγιά μας, πάνω σε αυτό με την μεγάλη συσπείρωση του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου που πετύχαμε στην προεκλογική περίοδο θα ζυμώσουμε το ψωμί της νίκης που πρέπει να φουσκώσει στις αυριανές εκλογές. Αλλά είναι και η μαγιά για την ανασύνταξη και την ανάπτυξη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και την αμέσως επόμενη περίοδο.
Γιατί ακόμα και εάν πετύχουμε την αυριανή ιστορική ανατροπή και νίκη το μεγάλο ζητούμενο θα είναι από τη Δευτέρα τι πήγε στραβά σε όλη αυτή την πορεία των τελευταίων 5 χρόνων και τι μπορούμε να διορθώσουμε προς όφελος του λαού και της βελτίωσης των όρων ζωής, της καθημερινότητας του. Γιατί ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας είχε όφελος από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν απολαμβάνουμε της αντίστοιχης κοινωνικής αποδοχής που θα αναμέναμε. Η δεύτερη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε και πρέπει να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς.
Για να πετύχουμε όμως όλα τα παραπάνω, αλλά και να απαντήσουμε σε όσα ερωτήματα ανέκυψαν με μεγαλύτερη ψυχραιμία, σύνεση, σοφία και αποτελεσματικότητα, η πορεία που η χώρα χάραξε προς ένα μέλλον δημοκρατίας, προόδου, δικαιοσύνης και ευημερίας το 2015 πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις και εμπόδια και για αυτό αύριο στο δεύτερο ημίχρονο πρέπει πάλι να κερδίσουμε. Αφού νικήσαμε στην προεκλογική περίοδο μπορούμε να νικήσουμε και στην κάλπη! Καλό βόλι σύντροφοι-ισσες!

* μέλους Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet