Σε αυτήν την πρώτη, μετά το τέλος του μνημονιακού κύκλου, εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου πολλά είναι τα κόμματα της εκτός Βουλής αριστεράς που συμμετέχουν και διεκδικούν την ψήφο του λαού. Και σε αυτήν την αναμέτρηση, παρά τις προθέσεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, δεν επιτεύχθηκε η συνεργασία διαφορετικών πολιτικών σχημάτων και φορέων.
Μεγαλύτερες προσδοκίες σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και την πιθανότητα βουλευτικής εκπροσώπησης φαίνεται να έχει το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την κάθοδό του στις τελευταίες ευρωεκλογές και το, σχετικά αναπάντεχα, θετικό αποτέλεσμά του. Θυμίζουμε ότι για λίγες ψήφους δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Ο επικεφαλής του σχήματος δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ενώ επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι το ΜέΡΑ 25 ως πολιτικός χώρος προσδοκά να εκφράσει το κομμάτι εκείνης της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο έχασε το χαμόγελό του μετά τις εκλογές του 2015 και την ψήφιση του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει δε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη ψήφος από τη στιγμή που είναι προδιαγεγραμμένο ότι πρώτο κόμμα στη Βουλή θα είναι η ΝΔ, ενώ χαρακτηρίζει ψήφο αντίστασης τόσο την ψήφο στο δικό του πολιτικό σχηματισμό όσο και αυτήν προς το ΚΚΕ. Η αιτία αυτής της προδιαγεγραμμένης ήττας, κατά τη γνώμη του Γ. Βαρουφάκη, είναι ότι «όποιος ψηφίζει μνημόνια δέχεται την μήνιν του λαού». Στα ψηφοδέλτιά του ΜέΡΑ 25 ξεχωρίζουν η υποψηφιότητα της Πέπης Ρηγοπούλου, της μουσικού Νένας Βενετσάνου, του μουσικού με την ιδιαίτερη χροιά Ψαραντώνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, της πρώην βουλεύτριας και ευρωβουλεύτριας Σοφίας Σακοράφα στο Νότιο τομέα της Αθήνας, ενώ ο Κρίτων Αρσένης δοκιμάζεται στο Δυτικό τομέα της Αθήνας.
Η «δεξιά» πολιτική ποτέ δεν έφυγεΜε ξεχωριστά ψηφοδέλτια πανελλαδικά κατέρχεται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και η ΛΑΕ με νέο επικεφαλής τον Νίκο Χουντή. Η ΛΑΕ μετά τη χαμηλή πτήση των ευρωεκλογών και παρά τις αρχικές διακηρυγμένες προθέσεις της για συνεργασία με άλλα πολιτικά σχήματα, δεν κατάφερε να συνεργαστεί και κατεβαίνει τελικά με αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια. Έτσι στην Α΄ Αθήνας επικεφαλής του ψηφοδελτίου κατέρχεται ο πρώην ευρωβουλευτής της Νίκος Χουντής, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι η πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας καταλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την πλευρά της, αφού απέρριψε για μια ακόμα φορά την πρόταση εκλογικής συνεργασίας που της έγινε από τη ΛΑΕ, αποφάσισε να συμμετέχει στις εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ελπίζοντας να καταγράψει καλύτερα ποσοστά από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και να εκφράσει το «πνεύμα αντίστασης στην Ε.Ε. και στις πολιτικές του ευρωμονόδρομου». Σε άρθρο του ο Παναγιώτης Μαυροειδής εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει ότι δεν ήταν δυνατή η συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους, αφού η μόνη αλλαγή που συντελέστηκε στη ΛΑΕ μετά την εκλογική ήττα της ευρωκάλπης ήταν αυτή της ηγεσίας της και τίποτα άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, καλεί σε «προοδευτική συμμαχία» και ψήφο υπέρ του «για να μην έρθει η Δεξιά. Μιλάνε αυτοί που κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και ξέπλυναν με τη μνημονιακή πολιτική τους τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ». Σε ανακοίνωσή της μάλιστα ενόψει των εκλογών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν διλήμματα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Δεν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας»Ξεχωριστή κάθοδο έχει επιλέξει επίσης ο χώρος των ΜΛ. Τόσο το Μ-Λ ΚΚΕ, όσο και το ΚΚΕ (μ-λ) κατεβάζουν ξεχωριστά εκλογικά σχήματα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το Μ-Λ ΚΚΕ ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού με κεντρικό σύνθημα ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Δεξιά για μια πραγματική αριστερά.
Η ΟΚΔΕ και η ψήφος σε αυτήν επίσης, σύμφωνα με την άποψη της οργάνωσης, δεν είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά μια ουσιαστική βοήθεια στην ενδυνάμωση των ταξικών αγώνων που έχει ανάγκη η κοινωνία. Ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας κατεβάζει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας της «θέλεις Ζωή στη Βουλή». Η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθήνας και της Αχαΐας, σε συνέντευξή της έδωσε έμφαση τόσο στη διαγραφή του παράνομου, δημόσιου χρέους όσο και στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ύψους 341 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι «η απάντηση σε αυτούς που μας λένε να παραιτηθούμε είναι ότι εμείς δεν αποποιούμαστε τις ζωές μας».
Η ΚΟΕ από την πλευρά της, αν και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη διακυβέρνησή του, αποφεύγει να στηρίξει εμφανώς κάποιο ψηφοδέλτιο και έτσι δεν δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στα μέλη της. Η ΑΡΚ (Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση) υποστηρίζει με κείμενό της την υπερψήφιση αριστερών, αντιμνημονιακών, αγωνιστικών ψηφοδελτίων, χωρίς όμως τα μέλη της να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια. Η στήριξη αυτών θα σημάνει, όπως επισημαίνει, τη δυνατότητα ανασυγκρότησης της ριζοσπαστικής αριστεράς με καλύτερους όρους πέρα από σεχταρισμούς, ηγεμονισμούς και πρακτικές ανάθεσης, με ισχυρή γείωση στα κινήματα».
Σ.Κ.