Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία δεν είναι μια τακτικού τύπου συμμαχία, αλλά μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο».
«Μια στρατηγική επιλογή», όπως τόνισε, «που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και στην Ευρώπη. Γιατί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για έναν νέο προοδευτικό πόλο από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους». Αναφέρθηκε δε στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με την Σκα Κέλερ.
Στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε ρητορική αστοχία το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων. Και υπογράμμισε πως «ότι για να φτάσουμε σήμερα εδώ, η Αριστερά να συμπορεύεται με την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους, υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι και σύντροφοι τα χνάρια των οποίων ακολουθούμε», αναφερόμενος στο σύντροφο Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Δέκα σημαντικές επιτυχίες

Παρέθεσε ακόμα συγκεκριμένα σημεία «που πετύχαμε μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, παρά το γεγονός ότι πρώτος εγώ παραδέχθηκα ότι έπρεπε να κάνουμε ακόμα πιο γοργά βήματα. Εντούτοις όμως πετύχαμε δέκα πολύ σημαντικά πράγματα, δέκα πολύ σημαντικές κινήσεις:
Το πρώτο, ότι η χώρα μας έχει πλέον δασικούς χάρτες. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό. Μια χώρα που θα έπρεπε να έχει δασικούς χάρτες, τουλάχιστον μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έπρεπε να έρθει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και των Οικολόγων για να αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες. Αυτοί οι σωστοί και αποτελεσματικοί τεχνοκράτες που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια, ούτε αυτό δεν είχαν φροντίσει να γίνει στη χώρα, Και οι άριστοι, πάνω απ’ όλα. Έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες. Όχι ακόμα για το σύνολο, αλλά για την πλειοψηφία της επικράτειας. Και προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις ώστε η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών να δημιουργούν αγροτικό εισόδημα χωρίς να θίγεται το δασικό ισοζύγιο.
Το δεύτερο σημαντικό βήμα. Η χώρα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, με στόχο την αειφόρο διαχείριση και την προστασία τους και βεβαίως την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας.
Το τρίτο σημαντικό βήμα. Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura 2000.
Το τέταρτο. Διαμορφώσαμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και με εκτενή διαβούλευση, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, που αποτελεί και αναπτυξιακό εργαλείο, εφόσον σχεδιάζει και προωθεί επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, διασύνδεσης νησιών και ηλεκτροκίνηση, ένα σχέδιο ύψους 35 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.
Το πέμπτο σημαντικό βήμα. Έχουν δρομολογηθεί έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλους τους οικισμούς της χώρας με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων.
Το έκτο. Ολοκληρώσαμε τις υποχρεώσεις της χώρας για τη Θαλάσσια Στρατηγική, αλλά και τα προγράμματα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και κυρίως των υδάτων κολύμβησης και έχουμε πετύχει μια αξιοζήλευτη αύξηση 30% περίπου στις ακτές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα γαλάζιας σημαίας από το 2015-2019.
Το έβδομο σημείο είναι ότι πετύχαμε 82% μείωση προστίμων από τις χωματερές, μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μέχρι 80% στα super market, πράγμα το οποίο νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί από τα μικρά καθημερινά πράγματα δημιουργείται και η συνείδηση των πολιτών για την ανάγκη αυτοί να μπουν μπροστά στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το όγδοο σημείο, το όγδοο βήμα, είναι ότι ολοκληρώσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση που ενισχύει το ρόλο και τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, θεσπίσαμε νέα τιμολογιακή πολιτική με βάση την απόδοση κάθε δήμου στην Ανακύκλωση.
Το ένατο σημείο είναι ότι θεσμοθετήσαμε Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική οικονομία, προωθώντας καινοτόμες λύσεις για την αξιοποίηση δευτερογενών υλικών και τη βιομηχανική συμβίωση, ως βασικό κρίκο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Και, τέλος, το δέκατο βήμα είναι ότι αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά επενδύσεις στους τομείς υποδομών, ενέργειας, τουριστικών καταλυμάτων, βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που καθυστερούσαν στα συρτάρια των υπουργείων έως και δέκα χρόνια».

«Μαζί στη μάχη για το μέλλον»

Τέλος κατέληξε λέγοντας πως «αυτή είναι η μάχη του μέλλοντος που αποφασίζουμε σήμερα να δώσουμε μαζί, είναι η μάχη του μέλλοντος, και είναι η πολιτική σύγκρουση του μέλλοντος. Μια πολιτική σύγκρουση, τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, και σε επίπεδο κόσμου. (…) Οικολογικό κίνημα, πολιτική οικολογία, ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη μάχη του μέλλοντος, τη μάχη των επόμενων γενεών. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Στα παιδιά μας. Είμαστε έτοιμοι να πάμε μπροστά, όλοι μαζί ενώνοντας δυνάμεις, γι’ αυτό λέμε σε όλους και σε όλες, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ότι, να ένας παραπάνω λόγος, στις 7 Ιουλίου να είμαστε όλοι εκεί. Να είμαστε στις κάλπες για να προστατέψουμε όχι μόνο τη χώρα, όχι μόνο την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την δημοκρατία, αλλά να προστατέψουμε και το περιβάλλον. Να προστατέψουμε το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Και να αναλάβουμε όλοι μαζί από τις 8 του Ιούλη τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να ζήσουμε σε μια Ελλάδα δίκαιη, σε μια Ελλάδα βιώσιμη, σε μια Ελλάδα πράσινη, υιοθετώντας ένα μεγάλο μέρος της πράσινης ατζέντας, του οικολογικού κινήματος και βεβαίως προωθώντας αυτή τη σημαντική συνεργασία που ανακοινώνουμε, τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet