Οσο πλησιάζαμε την ημερομηνία των εκλογών αποκαλυπτόταν μέγιστη σύγχυση, πολλές αντιφάσεις όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ή σωστότερα της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης αν συμπεριλάβουμε ΙΟΒΕ, Τράπεζα Ελλάδος και βέβαια τον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Με ποιες, σταθεροποιημένες, θέσεις εμφανίζεται; Με ποιες παραδοχές, ως προς το τι παραλαμβάνει, τι σχεδιάζει; Τι αποδίδει στην κυβέρνηση, τι κριτική ασκεί για όσα πρόλαβε να θεσμοθετήσει και τι απ’ αυτά, παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίσει; Τι προσδοκά από τους δανειστές, αν χρειαστεί να διαπραγματευθεί και ποιες είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που σχεδιάζει για να τους δελεάσει; Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της ΝΔ, στον ΑLPHA και στον ΣKΑΪ και η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2018 – 2019 της Τράπεζας Ελλάδος επιβεβαιώνουν όσα ισχυριστήκαμε εισαγωγικά.
Αποδιάρθρωση της καταστροφολογίας

Πρώτον, αποδιαρθρώθηκε η έως χθες εκπεμπόμενη καταστροφολογία και όση παραμένει – ιδίως στην έκθεση του κ. Γιάννη Στουρνάρα – είναι εντελώς ασθενής και σε αντίφαση με άλλες παραδοχές στο ίδιο κείμενο. Ανεξάρτητα πόσο αποδείχθηκαν ικανοί οι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να υπερασπιστούν το έργο τους – και δεν αποδείχθηκαν αρκούντως – ότι δηλαδή διαμορφώθηκε, με πολλές θυσίες και κόπο, έδαφος όπου μπορεί, επιτέλους, να ασκηθεί προωθητική οικονομική και κοινωνική πολιτική αυτό τώρα το παραδέχονται οι αντίπαλοί του.
Μιλώντας στο ΣKΑΪ, ο κ. Κ. Μητσοτάκης σημείωσε με απόλυτη σαφήνεια τα εξής: «Δεν έχω δικαίωμα να πω ότι παρέλαβα καμένη γη, διότι γνωρίζω και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποια είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι πρώτες μειώσεις των φόρων στον ΕΝΦΙΑ, τις επιχειρήσεις, την εστίαση και τα μερίσματα χωράνε μέσα στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο». Πλήγμα στην καρδιά της καταστροφολογίας αλλά και στα περί λαϊκισμού.

Ν. Βούτσης: θετικό πεδίο πολιτικής

Πιο πολιτικά, θεμελιωμένα οικονομικά τέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όταν παραλάμβανε την Έκθεση. «Θα ήθελα να επισημάνω οδεύοντας στην τελική φάση μιας προεκλογικής περιόδου, από την εμπειρία μας τόσα χρόνια και δεν αναφέρομαι μόνο στα χρόνια τα δύσκολα της κρίσης αλλά και προηγούμενα, όπου πλέον δεν επικρέμεται και δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης το γνωστό μότο περί ‘καμένης γης’. Επίσης, δεν υπάρχει, πλέον, πίεση ότι αμέσως μετά τις εκλογές χρειάζονται ή θα χρειαστούν υπερεθνικές δεσμεύσεις, εν είδει τέταρτων – πέμπτων ή άλλων μνημονίων». Και πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι συζητούν σε ένα θετικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που δίνει η κατάσταση της οικονομίας σήμερα. Αυτό είναι θετικό γιατί γίνεται μια αντιπαράθεση επί της ουσίας, με βάση τα προγράμματα των κομμάτων». Η απάντηση του κ. Στουρνάρα κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο. «Χαίρομαι που το λέτε αυτό, είναι ευχής έργο να παραμείνει ο διάλογος στο επίπεδο αυτό και στο μέλλον. Η Έκθεση αυτή κοιτάζει μπροστά».

Εύλογα τώρα τα … επιδόματα

Η δεύτερη, δια χειρός του ιδίου του προέδρου της ΝΔ, κατεδάφιση ήταν της σφοδρής, και πολιτικά αποτελεσματικής όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές, επίθεσης στην κυβέρνηση για την πολιτική της των επιδομάτων. Ιδεολογικά, άνοιξε δρόμο στη συνολικότερη προπαγάνδα της ΝΔ. Τώρα όμως που τα πράγματα επιβάλλεται να γίνονται πιο συγκεκριμένα η θέση αλλάζει. «Δεν κόβονται τα επιδόματα, παραμένουν θα μείνουν εκεί όπου είναι σήμερα» υποστήριξε στη συνέντευξή του στο ΣKΑΪ. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι όσον αφορά χορήγηση 13ης σύνταξης «θα δοθεί αλλά στο τέλος του χρόνου».
Στο ζήτημα της 13ης, επανήλθε στη συνέντευξή του στο ALPHA και ο τρόπος όπου τοποθετήθηκε έχει πολύ ευρύτερη σημασία. Αποκαλύπτει ότι όλοι οι σχεδιασμοί του είναι αίολοι, μετέωροι. Τα μέτρα ελάφρυνσης της ΝΔ είναι υπό την αίρεση ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη 4%! «Αυτή είναι η πρόθεσή μου και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο της ανάπτυξης του 4%. Θα πιάσουμε αυτό τον στόχο και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα». Ζήσε μαύρε μου … Επανέλαβε και ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2019. «Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019» σημείωσε. «Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020» και όπως είπε σε άλλο σημείο τα μέτρα «θα υλοποιηθούν σ΄ επίπεδα τετραετίας». Απέρριψε, επιπλέον, κάθε ιδέα για μείωση της προκαταβολής φόρου.

Δυο μείζονες απλοποιήσεις

Κλειδί, λοιπόν, η επίτευξη ανάπτυξης 4% κατ’ έτος. Εδώ ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει δυο μείζονες απλοποιήσεις. Η μια, είναι η ευκολία όπου νομίζει ότι ανακάλυψε την οδό προσέλκυσης επενδύσεων. Η άλλη, είναι η εμπιστοσύνη που έχει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι επιτυχής για τον στόχο της μείωσης του 3,5%. «Η ισχυρή εντολή που ζητώ είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε πείσει τις αγορές που προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το 10ετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει εκλογές κάτι λέει» είπε. Αν είναι, όμως, αλήθεια, όπως λέει ο φιλικός του Τύπος, ότι οι Βρυξέλλες μιλούν για δημοσιονομικό κενό ήδη 2,6 δισ., σε ποια βάση θα γίνει η διαπραγμάτευση της μείωσης των πλεονασμάτων; Γι’ αυτό εξάλλου τώρα ο κ. Μητσοτάκης μιλά για πρόγραμμα τετραετίας. Γι’ αυτό μιλά και για περικοπές δαπανών ακόμη και στον τομέα της υγείας!
Όμως, ας επανέλθουμε στην έκθεση του Δοικητή. Ασφαλώς στον θεσμικό του ρόλο είναι να κρίνει, κυρίως προβλέποντας τα αποτελέσματά της στην οικονομία, την ασκούμενη πολιτική. Η ευθύνη είναι μεγάλη και οι έκδηλες αντιφάσεις δεν συνεισφέρουν. Διότι αν η επεκτατική, όπως λέει η Έκθεση, πολιτική της κυβέρνησης και η μεταρρυθμιστική οπισθοδρόμηση δημιουργούν αβεβαιότητα, τότε πώς, ταυτόχρονα, οι αγορές την επιβραβεύουν με μείωση των επιτοκίων του δεκαετούς στο 2%;
Προφανώς, ένας οικονομολόγος της εμπειρίας του κ. Διοικητή δεν μπορεί να πει αυτό που λέει ο Πρόεδρος της ΝΔ ότι αντιδρούν θετικά στην πρόβλεψη εκλογής της. Εφόσον δεν θα αλλάξει, για το 2019 και το 2020 μια αντιαναπτυξιακή, εγκληματική, λάθος κτλ πολιτική οι αγορές δεν θα είχαν τόσο θετική αξιολόγηση. Καιρός είναι να συζητήσουμε λογικά. Ιδίως να συγκρατούνται όσοι έχουν θεσμικό ρόλο. Οι πολιτικοί μπορεί να παρεκκλίνουν και λίγο.

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet