Επιμέλεια: Στράτος Κερσανίδης

Το απομονωμένο νησί Σοκότρα ανήκει στη Υεμένη και αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο. Αφενός λόγω του εξωπραγματικού τοπίου, αφετέρου λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας του, η οποία περιλαμβάνει 800 περίπου φυτά από τα οποία το ένα τρίτο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Ως εκ τούτου, το νησί αποτελεί προστατευμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εδώ, σε τούτη την άγνωστη περιοχή του κόσμου, ο Μάνουελ ντε Κόκο γύρισε την ταινία «Άγνωστη γη», η οποία έχει προβληθεί και έχει βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα ιστιοφόρο με ισραηλινή σημαία βυθίζεται και ένας ναυαγός ξεβράζεται στην ακτή. Στην άλλη άκρη του νησιού, ένας ντόπιος ονειρεύεται το ναυαγό να ζητά τη βοήθειά του. Αυτό είναι το περίγραμμα της υπόθεσης «με φόντο την Αραβική άνοιξη και την επανάσταση στην Υεμένη, είναι η ιστορία ενός Εβραίου ναυαγού που ξεβράστηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, η ιστορία της κάθαρσης μιας ψυχής που βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ δύο κόσμων», λέει ο σκηνοθέτης. Και συνεχίζει: «Ενώ ο εξωτερικός πόλεμος μαίνεται (Αραβική Άνοιξη), ένας άλλος πόλεμος, ο εσωτερικός του ήρωα, κλιμακώνεται. Η ταινία αναζητά τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική ειρήνη. Η ταινία, με αγνό τρόπο και μέσα από μια ποιητική ατμόσφαιρα, προωθεί ένα μήνυμα ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Είναι μια μεταφυσική αλληγορία με κρυμμένους συμβολισμούς γύρω από πνευματικά, θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα. Πνευματικότητα και πολιτική συνυπάρχουν σε αυτό το ανθρώπινο δράμα που μιλά για τη μετάνοια, τη συγχώρεση, την αποδοχή, τη συμφιλίωση, την αγάπη και όχι μόνο… Άγνωστη γη είναι η ψυχή μας, που λίγοι έχουν καταφέρει να εξερευνήσουν».
Μια ταινία, λοιπόν, αλληγορική, η οποία μέχρι να τελειώσει ήταν μια πραγματική περιπέτεια. Μια περιπέτεια η οποία συνεχίστηκε και μετά την ολοκλήρωση της.
Τα γυρίσματά της συνέπεσαν με το ξεκίνημα των μουσώνων στην περιοχή, οι οποίοι ήρθαν δυο βδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Δώδεκα μέρες γυρισμάτων με ένα συνεργείο ελλιπές σε ειδικότητες όπου όλοι τα έκαναν όλα! Τα γυρίσματα ξεκινούσαν στις 5 το πρωί και διαρκούσαν 10 ώρες καθημερινά. Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν την εγγραφή των διαλόγων και πολλές σκηνές ξαναγυρίστηκαν με τους ηθοποιούς γυρισμένους πλάτη και με την ηχογράφηση να γίνεται εκ των υστέρων. Κατολισθήσεις, διακοπές ρεύματος, δυσκολίες πρόσβασης στο διαδίκτυο ήταν ακόμη μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Όταν όλα τελείωσαν και ήρθε η ώρα της επιστροφής έμαθαν πως το ξενοδοχείο τους στη Σαναά ήταν στόχος επίθεσης. Έφτασαν ενώ οι μάχες μαίνονταν και περίμεναν στο αεροδρόμιο όπου επικρατούσε χάος. Τελικά την επόμενη μέρα κατάφεραν να φύγουν.
Όμως οι περιπέτειες συνεχίστηκαν, αφού η ταινία απαγορεύτηκε τόσο στο Ισραήλ όσο και στον αραβικό κόσμο. Η κυβέρνηση της Υεμένης προσπάθησε να ασκήσει δίωξη κατά του σκηνοθέτη επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν είχε άδεια για τα γυρίσματα αλλά και επειδή υψώθηκε η ισραηλινή σημαία σε μουσουλμανικό έδαφος. Ο πρωταγωνιστής Σάια Σάλεμ μετά την απαγόρευση της ταινίας και τις διαδηλώσεις στην Υεμένη, ζήτησε από τον Μάνουελ ντε Κόκο να αφαιρέσει όλα τα πλάνα του. Στη συνέχεια όμως, μετά από συζήτηση που είχαν μεταξύ τους, συμφώνησαν να παραμείνει η ταινία ως έχει. Ένα χρόνο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, ο Σάια Σάλεμ, ο οποίος υποδύεται τον μουσουλμάνο που προσπαθεί να βρει και να σώσει τον εβραίο ναυαγό, χάθηκε σε ναυάγιο στο σημείο που εκτυλίσσεται η ιστορία.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία, η οποία θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ εάν δεν υπήρχε μέσα της η μυθοπλασία. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ακούμε μέσα από το ραδιόφωνο του μουσουλμάνου κατοίκου του νησιού τις ειδήσεις οι οποίες αναφέρονται στην εξέγερση που βαφτίστηκε «Αραβική άνοιξη».
Τελειώνοντας αποκαλύπτω το μεγάλο μυστικό (που ίσως να το γνωρίζετε): το όνομα του σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο, είναι ψευδώνυμο του Μάνου Κοκορομύτη, ο οποίος είναι και πρωταγωνιστής στην ταινία.

strakersan@gmail.com,
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet