H καγκελάριος Μέρκελ προκαλεί πλέον σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με την κατάσταση της υγείας της και ενισχύει σενάρια για πιθανή πρόωρη αποχώρησή της. Την ίδια στιγμή το κόμμα της περιμένει πιθανές καραμπόλες εντός κυβέρνησης αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν και αναζητεί τρόπους να ανακόψει το πράσινο κύμα, που φαίνεται έτοιμο να αναδιατάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

Του Δημήτρη Σμυρναίου

Στην Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε η ιδιωτική τηλεόραση ανακάλυψε τον όρο «κλιματική κρίση», αφού η Χαλκιδική έπεφτε λίγο μακριά για την... Ρένα Δούρου. Στην Γερμανία ο όρος έχει πλέον καθιερωθεί και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, με την εξαίρεση της ακροδεξιάς, τον έχει πλέον εισάγει στο λεξιλόγιό του. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ για την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κόμματος ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες θέσεις για το κλίμα, το οποίο όντως κινδυνεύει με μια μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Η πράσινη άνοδος

Την ίδια στιγμή η μέχρι τώρα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα νον ντερ Λάιεν και υποψήφια για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια εντατική επίθεση γοητείας απέναντι στους Ευρωπαίους Πράσινους, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στην ψηφοφορία, που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και να αισθάνεται σίγουρη για την κατάκτηση της απαραίτητης πλειοψηφίας. Το εγχείρημα αυτό μοιάζει δύσκολο, αλλά κάποιοι από τους Πράσινους δείχνουν να το σκέφτονται, αν λάβουν κάποια ουσιαστικά ανταλλάγματα.
Για το κόμμα της Οικολογίας η απόφαση αυτή δεν θα είναι εύκολη από τη στιγμή, που εντός Γερμανίας Πράσινοι και CDU συνεχίζουν να μάχονται για τα πρωτεία σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δείχνοντας ότι η πράσινη άνοδος δεν είναι ένα περιστασιακό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού SPIEGEL τα ποσοστά ήταν 26,7 % για την CDU και 24,7% για τους Πράσινους. Αυτό όμως οφείλεται αποκλειστικά στη ...γήρανση του πληθυσμού αφού η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία προηγείται η χριστιανοδημοκρατία είναι αυτή άνω των 65 ετών. Σε όλες τις άλλες ηλικίες το προβάδισμα έχουν οι Πράσινοι (34,7% έναντι 17,7% στις ηλικίες 18-29 ετών και 27,5% έναντι 19,8% στις ηλικίες 30 έως 39). Εξίσου γερασμένη είναι και η εκλογική βάση της σοσιαλδημοκρατίας, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι μάλλον αποκαρδιωτικά με ποσοστό 13,8% επί του συνόλου και «καλύτερο της» το 18% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τι συμβαίνει με την καγκελάριο

H πολιτική ζωή πάντως μοιάζει να περιπλέκεται εξαιτίας και των συνεχών περιστατικών τρεμούλας της καγκελαρίου Μέρκελ, που έχουν πια δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας της και έχουν ενισχύσει σενάρια για πιθανή πρόωρη αποχώρηση της. Την περασμένη Πέμπτη η καγκελάριος άκουσε καθιστή τους εθνικούς ύμνους δίπλα στον δανό ομόλογό της, μετά από τρία συνεχή περιστατικά και στη συνέχεια μίλησε δημόσια για το πρόβλημα, προσπαθώντας να καθησυχάσει, επικαλούμενη το αίσθημα της ευθύνης της τόσο ως πολιτικός απέναντι στη χώρα όσο και ως άνθρωπος απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. Οι δηλώσεις αυτές μόνο καθησυχαστικά δεν φαίνεται να λειτούργησαν, αφού έδωσαν το δικαίωμα στον Τύπο να προβεί σε εκτεταμένα σχόλια και να εξετάσει διάφορα πιθανά σενάρια.
Η Ανγκέλα Μέρκελ που κλείνει τα 65 της χρόνια την ερχόμενη εβδομάδα ήταν «σιδερένια καγκελάριος» υπό διπλή έννοια, αφού ως τώρα ποτέ δεν είχε απουσιάσει από κάποιο σημαντικό της καθήκον λόγω ασθενείας. Ξαφνικά μοιάζει στα μάτια της κοινής γνώμης εύθραυστη, σε μια περίοδο που η διεθνής επιρροή της φθίνει και το κόμμα της φαίνεται να την χρειάζεται προκειμένου να σταματήσει τη δημοσκοπική κατρακύλα, που μπορεί να μην έχει ταχύτητες αντίστοιχες εκείνων του SPD, αλλά σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και δεν δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας ενόψει των περιφερειακών εκλογών του φθινοπώρου, αλλά και πιθανών πρόωρων εκλογών.
Η εξέλιξη αυτή αυξάνει και το βάρος που πέφτει στις πλάτες της διαδόχου της, η οποία έχει υποπέσει σε αρκετά λάθη τους τελευταίους μήνες και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πάρει το χρίσμα να είναι αυτή επικεφαλής του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν ότι αν οι Πράσινοι δεν πέσουν θύμα της ίδιας τους της επιτυχίας και κάνουν και τις σωστές επιλογές προσώπων μπορεί να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο για το ποιός θα εισέλθει στο κτίριο της καγκελαρίας στις όχθες του ποταμού Σπρέε «με τα κλειδιά στο χέρι».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet