Μετά από το άδοξο τέλος της προσπάθειας του Σαλβίνι να ποινικοποιήσει τη διάσωση μεταναστών από τη γερμανίδα πλοίαρχο Κάρολα Ρακέτε, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών εκτονώνει το μίσος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο ενάντια στη θαρραλέα Κάρολα, αλλά ενάντια στο πλήρωμα του ιστιοφόρου Alex και τους 41 μετανάστες (κυρίως γυναίκες και παιδιά), που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης και αποβιβάστηκαν τελικά στη Λαμπεντούζα, παραβιάζοντας τις εντολές του.
Το σκάφος, που ανήκει στη ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans, κατασχέθηκε από την εισαγγελία του Αγκριτζέντο, ενώ ερευνώνται για το αδίκημα της υπόθαλψης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και για ανυπακοή, αντίσταση και βία κατά πολεμικού σκάφους, ο πλοίαρχος Τομάζο Στέλα και ο επικεφαλής της αποστολής, ο βουλευτής των «Ελεύθερων και Ίσων» Εράσμο Παλατσότο.
Η κατάσχεση είναι μια από τις πρώτες συνέπειες του Διατάγματος Ασφαλείας του Ματέο Σαλβίνι. Ο υπουργός δεν μπόρεσε να καταπιεί την πικρή ήττα του απέναντι στην περίπτωση του πλοίου Sea Watch 3 και της πλοιάρχου του, διότι δεν κατάφερε να τη φυλακίσει, αλλά ούτε και να την απελάσει.
Σύμφωνα με το Διάταγμα Ασφαλείας είναι πιθανό, εκτός των άλλων, να επιβληθεί στην ΜΚΟ Mediterranea ένα πρόστιμο εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ.
Προξενεί θλίψη και οργή το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση για την αντιμετώπιση της περίπτωσης Sea Watch και της πλοιάρχου του, το 60% των ερωτηθέντων Ιταλών λέει ότι έχει δίκιο ο Σαλβίνι, ενώ μόνο το 40% είναι με το μέρος της Κάρολα.
Με τη Λιβύη σε εμπόλεμη κατάσταση, με θανάτους εγκλωβισμένων μεταναστών, η πλειονότητα των Ιταλών δεν συγκινείται, αλλά ούτε η διεθνής κοινότητα, που κλείνει τα μάτια μπροστά στην παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.
Το παράδοξο είναι πως το τραγικό δημογραφικό πρόβλημα της Ιταλίας θα ήταν ακόμη τραγικότερο χωρίς το επίπεδο γεννητικότητας των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Είναι αυτοί που πληρώνουν τις συντάξεις των Ιταλών, χωρίς να γνωρίζουν αν θα κατορθώσουν κάποτε να συνταξιοδοτηθούν οι ίδιοι από την Ιταλία.

Μήνυση από την Ρακέτε

Όμως, η πολιτική μίσους του Σαλβίνι δεν μένει χωρίς απάντηση. Η Κάρολα Ρακέτε μηνύει τον υπουργό Εσωτερικών με την κατηγορία της δυσφήμισης και της υποκίνησης της εγκληματικότητας και ζητά την προληπτική κατάσχεση των σελίδων του στο facebook και στο twitter, μέσω των οποίων «προκύπτει ότι δημοσιεύονται τα δυσφημιστικά περιεχόμενα που υποκινούν εγκληματικές πράξεις».
Η περιφρονητική απάντηση του Σαλβίνι δεν αργεί να δημοσιευτεί στο facebook: «Η γερμανίδα κομμουνίστρια, αυτή που εμβόλισε το σκάφος της αστυνομίας, ζήτησε από την εισαγγελία να κλείσει τις σελίδες μου στο Facebook και στο Twitter. Δεν υπάρχει όριο στη γελοιότητα. Άρα μπορώ να χρησιμοποιώ μόνο το Instagram;». Στη μήνυση, η Κάρολα υπογραμμίζει ότι οι εκφράσεις του Σαλβίνι για την περίπτωση του Sea Watch, «απέχουν από το να είναι εκδηλώσεις ενός νόμιμου δικαιώματος άσκησης κριτικής, ενώ είναι αναίτιες και δυσφημιστικές επιθέσεις προς το πρόσωπό μου με άμεσο ή έμμεσο απειλητικό τόνο». Εν συνεχεία αναφέρει τις προσβλητικές εκφράσεις του υπουργού: «καυχησιάρα», «εκτός νόμου», «εγκληματίας», η οποία προέβη σε «μια εγκληματική πράξη», υπεύθυνη για απόπειρα φόνου διότι «προσπάθησε να σκοτώσει πέντε ιταλούς στρατιωτικούς», «συνένοχος δουλεμπόρων», κλπ.
Η Κάρολα καταγγέλλει τις εκφράσεις αυτές ως προπαγανδιστικό εργαλείο που υποκινεί το μίσος και απειλεί την ίδια τη σωματική της ακεραιότητα. Τα λόγια του Σαλβίνι προκάλεσαν μια αναρίθμητη σειρά από δυσφημιστικά μηνύματα από τους οπαδούς του, με την έκφραση «γερμανίδα πουτάνα» να εμπεριέχεται στα περισσότερα. «Δεν μπορώ παρά να φοβάμαι λόγια που προέρχονται από κάποιον που έχει τόσο σημαντικό δημόσιο ρόλο, από έναν υπουργό, και μάλιστα υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα έπρε��ε να έχει υποχρέωση να προστατεύσει και το άτομό μου», λέει η Κάρολα.
Ο υπουργός, παρά την καταγγελία, δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του θέμα και την Πέμπτη, στη Γερουσία, μιλώντας για το ιστιοφόρο Alex, εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για ναυάγια, αλλά για ταξίδια που διοργανώνουν οι δουλέμποροι».

Συνέχεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Σε συνάντηση μεταξύ της υπουργού Άμυνας, του Σαλβίνι και του πρωθυπουργού, ο τελευταίος ζήτησε από τους δύο άλλους υπουργούς καλύτερο συντονισμό, καθώς έχουν συγκρουστεί συχνά για το θέμα στο παρελθόν. Στο τέλος της συνάντησης δόθηκε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στο λιβυκό λιμενικό, τόσο υπό υλικούς όρους όσο και σε εκπαίδευση». Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ιταλία πρέπει να επιμείνει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού διαμοιρασμού των μεταναστών», πράγμα που θα επιδιώξει ο υπουργός Εξωτερικών Μοάβερο στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σύσσωμη η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι «οι τροπολογίες του δεύτερου διατάγματος ασφαλείας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα εργαλεία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης».
Το θέμα της μετανάστευσης βολεύει, γιατί αποσπά την προσοχή από άλλα θέματα, όπως η «Ντράνγκετα» (η μαφία της Καλαβρίας), που εξαπλώνεται και στον Βορρά, και το τελευταίο σκάνδαλο της Λέγκας, με ηχογραφήσεις που δημιουργούν υποψίες για συνεννοήσεις μεταξύ στελεχών της Λέγκας και Ρώσων αξιωματούχων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας στις ευρωεκλογές.
Στην Ιταλία υπάρχουν ευτυχώς πολλοί πολίτες αντίθετοι με τις πολιτικές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού (που προτείνει η Λέγκα και πίσω της ακολουθεί λαχανιάζοντας το Κίνημα 5 Αστέρων), αλλά δεν υπάρχει ένας οργανωμένος φορέας που να τους στηρίζει. Μόνο το συνδικάτο απομένει να υπερασπίζεται τις Θερμοπύλες. Πάνω στην πάλη του, ίσως να οικοδομηθεί το νέο υποκείμενο της αριστεράς.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet