Συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις διώξεις σε βάρος της Μπαρκίν Τιμτίκ και τούρκων δικηγόρωνΤα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των δικηγόρων, στην Τουρκία απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τόσο το δικηγορικό σώμα, όσο και την ευρωπαϊκή κοινότητα. Για το λόγο αυτό και με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη της δικηγόρου Μπαρκίν Τιμτίκ και άλλων τούρκων δικηγόρων σε ποινές πολυετούς κάθειρξης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Δικαιώματα Δικηγόρων στην Τουρκία», την Τετάρτη 10 Ιουλίου.
Η Μπαρκίν Τιμτίκ είναι δικηγόρος του νομικού γραφείου του λαού (HHB) και μέλος του συλλόγου σύγχρονων νομικών (ÇHD). Προφυλακίστηκε με την εντολή της εξουσίας του AKP, του κόμματος δηλαδή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, διαγνώστηκε με κύστη μεγέθους 14 εκατοστών, με πιθανή ένδειξη για καρκίνο, ενώ χειρουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Γι’ αυτό δικηγόροι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρώπη ζητούν να αφεθεί ελεύθερη άμεσα, ώστε να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμά της στην θεραπεία σε συνθήκες υγιεινής. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, που να υποχρεώνει να μείνει φυλακισμένη. Η Μπαρκίν Τιμτίκ και οι συνάδελφοί της από το ÇHD και το ΗΗΒ είναι φυλακισμένοι, διότι είναι δικηγόροι του λαού που βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος του Ερντογάν, αγωνιστών, φοιτητών, μαθητών, εργατών, υπαλλήλων κλπ.
Η καταδίκη της Μπαρκίν Τιμτίκ είναι μία από τις πολλές που συμβαίνουν στην Τουρκία σε βάρος δικηγόρων, ακαδημαϊκών, ιατρών, δικαστών κλπ. Αυτό, όμως, δεν την κάνει λιγότερο σημαντική. Όπως ανέφεραν στην συνέντευξη Τύπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πιο συγκεκριμένα ο Μιχάλης Καλατζόπουλος, η Τουρκία κατέχει τα πρωτεία στην καταπάτηση του κράτους δικαίου και τις προσβολές κατά του δικηγορικού λειτουργήματος. Επίσης, ήδη από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου. Το πραξικόπημα ήταν απλά μια αφορμή για να ενταθεί χειρότερα η επικρατούσα κατάσταση. Δεν είναι αυτονόητη, δηλαδή, η επαφή του δικηγόρου με τους πελάτες, ούτε το απόρρητο του δικηγορικού επαγγέλματος, καθώς επίσης δεν είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται να διωχθεί κανείς με έναν συγκεκριμένο νομικά τρόπο για να φυλακιστεί, εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ευρωπαϊκό δικηγορικό σύλλογο, κ. Αλεξανδράκης.
Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η Naciye Demir (ÇHD) από τον σύλλογο σύγχρονων νομικών, η οποία συνοπτικά περιέγραψε τη δεινή κατάσταση, την οποία βιώνουν οι δικηγόροι στην Τουρκία: «Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία δικάζονται οι ακαδημαϊκοί που ζητούν ειρήνη, οι γιατροί που ζητούν υγιεινές συνθήκες για το σύστημα υγείας κλπ. Όλοι οι νόμοι λειτουργούν μόνο κατά τη θέληση του Ερντογάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διώξεις και βασανιστήρια

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πολλών δικηγόρων ότι η Μπαρκίν Τιμτίκ και οι συνάδελφοί της διώκονται λόγω της δράσης κατά την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Η στοχοποίηση δικηγόρων, επ’ αφορμή της άσκησης των καθηκόντων τους, συνιστά βαρύ πλήγμα για την Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, 1.546 δικηγόροι έχουν διωχτεί, 599 έχουν συλληφθεί και 248 έχουν καταδικαστεί, ενώ καταγγέλλονται και βασανιστήρια σε βάρος δικηγόρων. Έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις από τον ευρωπαϊκό δικηγορικό σύλλογο, έχει προστατεύσει δικηγόρους και τους έχει βοηθήσει. Ωστόσο, υπάρχει και ο εθνικός δικηγορικός σύλλογος στην Τουρκία που ελέγχεται από το καθεστώς Ερντογάν. Εξαίρεση αποτελούν ο δικηγορικός σύλλογος της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, οι οποίοι προσπαθούν να προασπίσουν τα δικαιώματα των δικηγόρων.
Το ελληνικό δικηγορικό σώμα έχει παρέμβει και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικηγορικού συλλόγου μέσα από την στηλίτευση των προσβολών του τουρκικού καθεστώτος σε βάρος τούρκων δικηγόρων. Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε βάρος δικηγόρων, αλλά και απλών πολιτών αυτή τη στιγμή προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε άνθρωπο που εμφορείται από δημοκρατικές ευαισθησίες και ανθρωπιστικά ιδεώδη, αναφέρει ο Μ. Καλατζόπουλος.
Για αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και τη νεολαία της Τουρκίας, ιδιαίτερα στους δικηγόρους που δοκιμάζονται κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και διώκονται άγρια από το καθεστώς της γειτονικής χώρας, έκανε λόγο ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Ταυτόχρονα, τόνισε πως πρέπει να καταργηθεί ο ευρωτρομονόμος, αλλά και οι εγχώριοι τρομονόμοι σε Ελλάδα και Τουρκία, γενικότερα η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στρέφεται σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα. Η στήριξη στο ρόλο του κράτους δικαίου είναι βασικός πυλώνας της αλληλεγγύης.

Μαρία Γεωργακοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet