21 νέοι ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν

Ο μαραθώνιος ποίησης, με τη συμμετοχή 21 νέων ποιητών και ποιητριών, είναι η εναρκτήρια εκδήλωση του νέου project του Θεόδωρου Τερζόπουλου και του Θεάτρου Άττις, με τίτλο «Άταφοι νεκροί», που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών δημιουργών απ’ όλες τις τέχνες. Στο project συμμετέχουν το Θέατρο Άττις, το Wilma Theatre της Φιλαδέλφεια, το Columbia University της Νέας Υόρκης και άλλοι φορείς της Νέας Υόρκης. Πυρήνας είναι η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε μετάφραση Marianne McDonald που θα σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Wilma Theatre με αμερικανούς ηθοποιούς, αλλά και ηθοποιούς του Θεάτρου Άττις. Πάνω στο θέμα θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας, συνέδρια, συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στο Columbia University από τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και το Θέατρο Άττις παρουσιάζουν ποιητές της νεότερης γενιάς, σε συνεργασία με τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη, που επιμελείται τις ποιητικές συναντήσεις. Η πρώτη φορά ήταν το καλοκαίρι του 2011, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα, Θεόδωρος Τερζόπουλος, κάλεσε νέους έλληνες ποιητές να παρουσιάσουν το έργο τους σε μια εκδήλωση με θέμα «Η ποίηση της νεότερης γενιάς και η νέα πολιτική συνείδηση». Με αφετηρία τη συνάντηση αυτή, το 2012, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα του Θεάτρου Άττις στους νέους ποιητές με τίτλο «Ιστορία ερχόμαστε. Κοίτα τον ουρανό!».
Συμμετέχουν οι ποιητές: Ζήσης Αϊναλής, Αντιγόνη Βουτσινά, Χρήστος Αρμάνδος Γκέζος, Άννα Γρίβα, Νίκος Ερηνάκης, Νικόλας Ευαντινός, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Θωμάς Ιωάννου, Λένα Καλλέργη, Αλέξιος Μάινας, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Δημήτρης Πέτρου, Σταμάτης Πολενάκης, Θοδωρής Ρακόπουλος, Γιάννης Σιδέρης, Γιάννης Στίγκας, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Νίκη Χαλκιαδάκη, Δημήτρης Χιλλ, Θοδωρής Χιώτης.
Το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 7μ.μ., στο Θέατρο Άττις (Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5226260.

“Ανθρωποφύλακες τότε και σήμερα”

Εκδήλωση με θέμα «Ανθρωποφύλακες τότε και σήμερα: Φυλακές ανθρώπων, κοινωνιών και δικαιωμάτων», μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιείται με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ανθρωποφύλακες» από το ομώνυμο βιβλίο του Περικλή Κοροβέση. Ομιλητές: Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας, Μαρώ Τριανταφύλλου, συγγραφέας, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.
Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Χάρης Γιουλάτος, σκηνοθεσία, Πάνος Τζίνος, ερμηνεία. Συντονίζει η Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια πολιτιστικού στην εφημερίδα «Η Αυγή».
Οι «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση είναι η πολιτική μαρτυρία του ίδιου του συγγραφέα που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή
και αναφέρεται στις δοκιμασίες και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος από τη χούντα των συνταγματαρχών. Το έργο ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά στο θέατρο, ως μια αναφορά στη μνήμη που συνδέει τα κοινά σημεία του χθες με το σήμερα, μέσα από τη λειτουργία ενός συστήματος εκφοβισμού, ελέγχου και εξαναγκασμού των ατόμων και των μαζών, αλλά και την αντίσταση σ’ ένα τέτοιο σύστημα.
Την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 8μ.μ., στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός). Πρόγραμμα: 8 – 9.15μ.μ.: θεατρική παράσταση, 9.15 – 10.15μ.μ.: ομιλίες – συζήτηση και κρασί στο φουαγιέ του θεάτρου. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ: 210 3425637.

Απονομή βραβείου Γιάννη Βαρβέρη

Στη μνήμη του ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη, που έφυγε τον Μάιο του 2011, η Εταιρεία Συγγραφέων έχει θεσπίσει βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή. Σκοπός του βραβείου, που απονέμεται για τρίτη χρονιά, είναι η ανάδειξη νέων αξιόλογων ποιητικών φωνών. Φέτος, το βραβείο πηγαίνει στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη για την ποιητική συλλογή της «Φλαμίνγκο». Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Νίκος Δαββέτας, Νίκος Λάζαρης και Ερρίκος Μπελιές. Η βραβευθείσα Ειρήνη Μαργαρίτη και μέλη της βραχείας λίστας θα διαβάσουν ποιήματά τους, ενώ η Αννίτα Δεκαβάλλα και ο Τάκης Βουτέρης θα διαβάσουν ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη.
Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στις 8μ.μ., στο θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, Εξάρχεια.


ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet