**Δεκάδες αντιδράσεις φορέων για την υπαγωγή της μετανάστευσης και του σωφρονισμού στο υπουργείο Προστασίας του ΠολίτηΜία μόλις εβδομάδα έχει περάσει από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και ήδη τα δείγματα γραφής υποδεικνύουν την πρόθεση καταστολής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και τη γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής με ό,τι αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα, που μέχρι πρότινος ανήκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη.
Η πρόθεση, άλλωστε, της ΝΔ να κυβερνήσει με τα γκλομπς είχε εκφραστεί τις περασμένες μέρες και μέσω ανάρτησης του στελέχους της Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, που είναι αστυνομικός. Ο ίδιος έγραφε στο facebook πως «η Ελλάδα από αύριο θα κυβερνιέται αποκλειστικά με την ισχύ των γκλομπς μας», ενώ σε άλλες αναρτήσεις προχώρησε και σε περιγραφή για το πού ακριβώς θα βάζουν τα γκλομπς στους αναρχικούς. Το στέλεχος κατόπιν της κατακραυγής διεγράφη από τη ΝΔ, αλλά η λογική της αστυνομοκρατίας κάθε άλλο. Υπενθυμίζεται ούτως ή άλλως πως ο νέος υπουργός του Προστασίας του Πολίτη επιλέχθηκε να είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που από την ίδια θέση, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, έχει την ευθύνη για το κυνήγι μαγισσών και διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων μετανάστευσης και σωφρονισμού εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τόσο οι απερχόμενοι υπουργοί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ. Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο Κόκκινο 105,5 πως «στέλνεται σαφές μήνυμα συντηρητισμού και μερικές φορές και ακραίας αντιμετώπισης (…) Η αντίληψη ΝΔ και κυβέρνησης είναι ότι το μεταναστευτικό εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας, ως πρόληψη και καταστολή. Και ακόμη χειρότερα νομίζουν ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι μόνο η διαχείριση των ροών, ενώ είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τόνισε δε πως περιμένει την αντίδραση στο ζήτημα της ΕΕ, της Κομισιόν, όπως και του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης.
Αντίστοιχα και ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τοποθετήθηκε κατά τη διαδικασία παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου πως «τα θέματα σωφρονισμού είναι θέματα Δικαιοσύνης».

Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα

Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις από μεριάς προσφυγικών και μεταναστευτικών οργανώσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν τον αρνητικό συμβολισμό που έχει η μεταφορά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη.
«Ως φορέας ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση, αλλά η συγχώνευση αυτή δείχνει ότι θεωρεί τη μετανάστευση σαν πρόβλημα ασφάλειας. Αυτό για εμάς αποτελεί σημαντικό ζήτημα, ειδικότερα όταν οραματιζόμαστε μια κοινωνία που όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και οι μετανάστες θα απολαμβάνουν ίση μεταχείριση, θα συνδιαλέγονται και θα συμπορεύονται με τους Έλληνες. Η διαφορετικότητα είναι πηγή ανάπτυξης και προόδου για όλους», τονίζει στην «Εποχή» η Άντλα Σασάτη, διευθύντρια γραφείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.
Και επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι χρόνια εδώ, ζουν, δουλεύουν, πάνε σχολείο, πληρώνουν φόρους, συμμετέχουν κανονικά στη δομή της Ελλάδας και ως εργαζόμενοι και ως εργοδότες, και σε δεύτερη φάση γίνονται έλληνες πολίτες. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν ζήτημα της αστυνομίας».
Τη σηματοδότηση ενός επικίνδυνου πισωγυρίσματος με αυτή την απόφαση σημειώνει και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. «Μας ανησυχεί πολύ η απόφαση, γιατί ήταν αίτημα χρόνων από τις προσφυγικές κοινότητες να υπάρξει ξεχωριστή και ανεξάρτητη πολιτική για τη μετανάστευση και επιτέλους είχε γίνει, μόνο για να ξαναχαθεί τελικά πάλι. Η μεταφορά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη, ειδικά μετά τις δηλώσεις στην τελετή παραλαβής, μας φέρνει στο μυαλό μόνο την επιχείρηση σύνδεσης της μετανάστευσης με την εγκληματικότητα, την ασφάλεια και την τρομοκρατία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία, ποια ανακλαστικά μπορεί να προκαλέσει και τι αντιλήψεις θα εδραιώσει», εξηγεί ο πρόεδρος του Φόρουμ, Γιονούς Μοχαμαντί.
Αντίστοιχα, σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και η οργάνωση Generation 2.0 RED, όπου εντοπίζει «μια διάθεση αντιμετώπισης του μετανάστη και του πρόσφυγα σαν μια πιθανή απειλή για το κοινωνικό σύνολο, η οποία πρέπει να κατασταλεί». Ενώ ανακοινώσεις διαφωνίας στην υπαγωγή της μεταναστευτικής πολιτικής στην αστυνομία αναμένεται να εκδώσουν τις επόμενες μέρες και άλλοι φορείς, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κτλ.

Πρώτη συνέπεια οι καθυστερήσεις

Το πρόβλημα, βέβαια, αυτής της μεταφοράς δεν περιορίζεται στο επίπεδο του συμβολισμού, αλλά από την πρώτη στιγμή δημιουργεί πρακτικές αρνητικές συνέπειες.
«Τι θα σημαίνει ακριβώς πρακτικά δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Σίγουρα όμως θα προκαλέσει καθυστερήσεις σε διάφορες διαδικασίες, όπως στη χορήγηση αδειών παραμονής κτλ. Όταν ένα ολόκληρο υπουργείο μεταφέρεται σε ένα άλλο, προφανώς οι υπηρεσίες και το προσωπικό, οι αρμόδιοι για τους φακέλους, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Μπορεί να μην είναι σημαντικές για κάποιους ή χρονικά, αλλά για τον άνθρωπο που περιμένει την ανανέωση της άδειάς του είναι πολύ ουσιαστική. Σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί, να πάει σχολείο και πολλά πράγματα. Δεν μπορεί να ζήσει στην ουσία χωρίς αυτή», εξηγεί η Άντλα Σασάτη, ενώ υπογραμμίζει πως ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση τι γίνεται με το ζήτημα της ιθαγένειας, που μέχρι τώρα υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, κι αν πρόκειται να μεταφερθεί και αυτή στο Προστασίας του Πολίτη.
Η αντιμετώπιση καθυστερήσεων στις διαδικασίες επιβεβαιώνεται και από τον Γιονούς Μοχαμαντί, βάσει της εμπειρίας του από παλαιότερα που οι διαδικασίες ασύλου γινόντουσαν από την αστυνομία. «Επειδή το έχουμε ξαναζήσει, και εγώ ο ίδιος προσωπικά, να θυμίσουμε ότι σήμαινε πολλά χρόνια αναμονή μόνο ακόμα και για τη διεξαγωγή της συνέντευξης για το άσυλο, πόσο μάλλον για την χορήγησή του».

Κλειστά κέντρα και επιστροφές

Λαμβάνοντας δε υπόψιν τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, όπως και τις δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, μόνο δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος, κατά τη διαδικασία παραλαβής, χαρακτήρισε τις ροές σαν ωστικό κύμα, εντόπισε τα αίτια της κατάστασης των hot spot μόνο στην έλλειψη αυστηρότητας και είδε τις υπάρχουσες διαδικασίες ασύλου σαν «φυτώρια ανομίας». Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της ΝΔ έκανε λόγο για κλειστά κέντρα υποδοχής και αλλαγή των διαδικασιών ασύλου, ώστε να βγαίνει απόφαση στις έξι εβδομάδες.
«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η υπαγωγή της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο που είναι αρμόδιο για την τάξη και ασφάλεια αναδεικνύει ακόμα και ποινικά ζητήματα, το ζήτημα είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ότι θα ακολουθηθούν. Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, η συντόμευση των διαδικασιών ασύλου, ο μεγαλύτερος έλεγχος των συνόρων και η αυξημένη χρήση της κράτησης, μας δείχνουν ότι θα υιοθετηθεί μια πολιτική που θα είναι σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα», τονίζει στην «Εποχή» ο Βασίλης Παπαδόπουλος, συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Επισημαίνει δε πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το περιθώριο των 6 εβδομάδων για το άσυλο, καθώς θα προσκρούσει σε πολλά νομικά ζητήματα.
«Εδώ και καιρό ζητάμε την επίσπευση της απόδοσης ασύλου, να μην περιμένουν 2 και 3 χρόνια για αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει επίσπευση των διαδικασιών, αλλά στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, στήριξής της και εκπαίδευση του προσωπικού της. Έτσι όπως περιγράφηκε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, φοβόμαστε ότι η επίσπευση θα σημαίνει μείωση των επιπέδων προσφυγής και εξέτασης του ασύλου, δηλαδή περιορισμό των δυνατοτήτων να το λάβει κάποιος. Θα είναι ένα πλήγμα και αδικία σε βάρος των αιτούντων. Μπορεί να δούμε πολύ τραγικές ιστορίες στο μέλλον, αν μόνη τους έγνοια είναι να ξεμπερδεύουν με όσους έχουν κάνει αίτηση κι όχι η δίκαιη εξέτασή τους», σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιονούς Μοχαμαντί.
Ενώ, όσον αφορά στο ζήτημα της έλλειψης αυστηρότητας υπογραμμίζει πως «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η αυστηροποίηση, όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Αυστηροποίηση όσων αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σημαίνει ότι θα μετατρέψουν τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε κλειστά κέντρα κράτησης και θα ξαναγίνουν κολαστήρια όπως παλιά; Φοβόμαστε πολύ ότι σημαίνει το δεύτερο».

Τέλος της ενταξιακής πολιτικής

Επικίνδυνο επίσης στοιχείο στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ ήταν ότι έκανε λόγο, όσον αφορά στην εκπαίδευση των προσφύγων, πως θα υλοποιείται «μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους». «Για πρώτη φορά, στις εξαγγελθείσες πολιτικές χρησιμοποιείται η έννοια της προσωρινότητας της διαμονής των εχόντων άσυλο, ωσότου καταστεί δυνατή η επιστροφή στις πατρίδες τους. Αυτό σημαίνει ότι καθιστά ακόμη και τους πρόσφυγες προσωρινά πολίτες στη χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία ένταξής τους», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
Το ζήτημα της ένταξης, άλλωστε, φαίνεται ούτως ή άλλως να παραμερίζεται, τόσο από την υπαγωγή της μεταναστευτικής πολιτικής στην αστυνομία, όσο και από την παντελή έλλειψη διαλόγου της ΝΔ με τους σχετικούς φορείς, σύμφωνα με την Άντλα Σασάτη. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία ενημέρωση και δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση με σχετικούς φορείς πριν προχωρήσει η ΝΔ σε αυτή την αλλαγή. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια πολιτική για την ένταξη, που ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένα στην Ελλάδα. Είναι πολλά ακόμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και απαιτούν λύσεις, αυτό της πολιτογράφησης, της εργασίας, των διακρίσεων. Και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από ένα εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, να υπάρξει συμμετοχή μας στις αποφάσεις».

Τίτλοι τέλους για το City PlazaΠρος το παρόν, βέβαια, όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από τη νέα κυβέρνηση, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα γυρίσουμε στις εποχές των επιχειρήσεων σκούπας, καταστολής, μη υποδοχής των προσφύγων και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο φόβος, μάλιστα, για την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί, οδήγησε και στην επίσπευση της αποχώρησης της αλληλέγγυας οργάνωσης που παρείχε φιλοξενία σε πρόσφυγες και μετανάστες στο παλαιό ξενοδοχείο City Plaza.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους πως «ενώ το εγχείρημα ήταν σε διαδικασία κλεισίματος, η αναμενόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας έβαλε επιτακτικά στο εσωτερικό της κατάληψης τη συζήτηση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η διαδικασία ολοκλήρωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και μήνες αρκετοί πρόσφυγες είχαν σταδιακά μετακομίσει σε ασφαλή καταλύματα. Για το Πλάζα εκκρεμούν δύο εισαγγελικές εντολές εκκένωσης, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονταν καθημερινά στην «καταπάτηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας» και στην «ανομία» του City Plaza. Υπό αυτή την έννοια η εκκένωση θα μπορούσε να έχει παραδειγματικό χαρακτήρα, ενώ πολλοί από τους πρόσφυγες, ειδικά όσοι/ες δεν είχαν σταθερό νομικό καθεστώς, θα μπορούσαν να υποστούν δυσανάλογες συνέπειες (απελάσεις, κέντρα κράτησης κλπ.). Αν για κάποιους και κάποιες από μας μια εκκένωση από τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν μια «ηρωική έξοδος» για την οποία δεν θα χρειαζόταν και να δώσουμε πολιτικές εξηγήσεις, για τους περισσότερους από τους κατοίκους του City Plaza θα διακινδύνευε το ήδη ευάλωτο και ασταθές καθεστώς τους».

Αντιδράσεις και για τη σωφρονιστική πολιτική

Αντίστοιχες αντιδράσεις έχουν υπάρξει από το νομικό κόσμο και για την υπαγωγή του σωφρονισμού στην αστυνομία. Συγκεκριμένα οι επιμελητές ανηλίκων, όπως και οι ιατροδικαστές, ζητούν με ανακοίνωσή τους την παραμονή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των επιμελητών σημειώνει πως: «Εδώ και πενήντα περίπου χρόνια οι επιμελητές ανηλίκων, στο πλαίσιο του δημόσιου λειτουργήματός τους, αποτελούν φύσει και θέσει αναπόσπαστο παράγοντα της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους και της προστασίας του παιδιού σε κίνδυνο, καθώς και, πλέον, της προστασίας του ανήλικου θύματος. Ο θεσμικός μας ρόλος δίπλα στον δικαστή και τον εισαγγελέα ανηλίκων μας καθιστούν λειτουργικά και οργανικά αναγκαίους στην οργάνωση και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να ανήκουμε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Και αυτή η απόφαση μεταφοράς φαίνεται να πάσχει τόσο σε συμβολικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό. «Είναι προφανές ότι η μεταφορά αυτή δεν γίνεται για λόγους πρακτικούς. Ίσα-ίσα που θα προκαλέσει πολλές πρακτικές δυσκολίες και αδιέξοδα. Γίνεται για λόγους συμβολικούς. Δείχνει ότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι υπόθεση που θα απασχολεί μόνο την ασφάλεια και όχι τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει στην «Εποχή» ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Πρακτικά, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές. «Η αλλαγή μας οδηγεί σε ένα καθεστώς που ελάχιστες χώρες στον κόσμο αποδέχονται και το οποίο υπονομεύει όλες τις πολιτικές ταυτόχρονα. Πρώτον, δεν επιτρέπει στην ίδια τη δικαιοσύνη να έχει άποψη και ρόλο στην εκτέλεση των δικών της ποινικών αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν της εξασφαλίζει τη δυνατότητα της εφαρμογής των αποτελεσμάτων μιας δίκαιης δίκης. Πλήττει ταυτόχρονα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η δικαιοσύνη είναι η κατεξοχήν αρμόδια σε κάθε βήμα να τα σταθμίζει».
Και καταλήγει πως «τέλος, πλήττει, και πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι ο καθένας υποψιάζεται στο πρώτο άκουσμα, την ίδια την ασφάλεια. Όταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα δεν ενέχει τη δικαιοσύνη, τη στάθμιση και το κράτος δικαίου, τότε οι εντάσεις αντί να εξομαλύνονται, οξύνονται. Ο άνθρωπος που βγαίνει από τη φυλακή χωρίς εγγυήσεις μιας ορθής εφαρμογής σωφρονιστικής πολιτικής, δεν μπορεί να επανενταχθεί, δεν έχει περάσει κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του από δομές προνοιακές, από σχολές δεύτερης ευκαιρίας ή άλλες δομές που στηρίζουν την επανένταξή του και τελικά αντιμετωπίζεται σαν ένας άνθρωπος που είναι απλώς επικίνδυνος και δεν έχει προοπτικές επανένταξης». Αφού, όπως σημειώνει, όλες αυτές οι δομές που ενισχύθηκαν ή δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, τα προγράμματα απεξάρτησης, τα προγράμματα εκμάθησης επαγγελμάτων, η σύνδεση με τον ΟΑΕΔ κτλ, μπορούν να λειτουργήσουν σωστά μόνο όταν η ουσιαστική λειτουργία έχει σχέση και με τον τρόπο διοικητικής στήριξης. Αν η διοικητική στήριξη παρέχεται από άλλο υπουργείο, οι δομές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Η λογική «μια φορά κρατούμενος, για πάντα κρατούμενος»Αυτό, βέβαια, ισχύει στην περίπτωση που διατηρηθούν αυτές οι προνοιακές δομές. Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, όμως, για το ζήτημα το μόνο που προβλέπει είναι η καταστολή και η τιμωρία των κρατουμένων, αντί του σωφρονισμού, αφού κάνει λόγο αποκλειστικά για κατάργηση του αποσυμφορητικού νόμου, καθώς, κατά τη γνώμη της νέας κυβέρνησης, «έχει κάνει την πόρτα των φυλακών περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου», και για επαναφορά των φυλακών τύπου Γ’.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις φυλακές τύπου Γ’, όπου απαγορεύονται οι άδειες, η επικοινωνία, η συμμετοχή σε μαθήματα κτλ, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου εξηγεί πως «είναι ένας θεσμός που δεν προσφέρει τίποτα. Το μόνο που έχει ως περιεχόμενο είναι η αποστέρηση των κρατουμένων από κάποια δικαιώματα, που από το Σύνταγμα τους ανήκουν. Δεν προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, αφού είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο την οποία διανύουμε και οι φυλακές τύπου Γ’ έχουν καταργηθεί δεν είχαμε καμία αύξηση αποδράσεων ή άλλων φαινομένων, που να δείχνουν ότι η ύπαρξή τους είναι αναγκαία. Γενικά καλό είναι, επειδή φυσικά χρειαζόμαστε και ασφάλεια, και το σύστημα ασφάλειας και το προνοιακό σύστημα και το κρατικοδικαιϊκό να είναι διάχυτα σε όλες τις φυλακές της χώρας».
Παράλληλα, σχετικά με τα ψεύδη που έχουν ειπωθεί για τον αποσυμφορητικό νόμο, που υπογράφθηκε από τον ίδιο και κατάφερε να σταματήσει τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης, τονίζεται πως «υπήρχε από την αρχή μια παραποίηση, που επειδή επαναλαμβανόταν συνεχώς και από τον κίτρινο Τύπο και από τη ΝΔ εδώ και χρόνια, σχεδόν τείνει να υποκαταστήσει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του αποσυμφορητικού νόμου που είχε ψηφιστεί όταν ήμουν υπουργός, είχαμε μείωση της βαριάς εγκληματικότητας, βελτίωση των συνθηκών μέσα στη φυλακή και βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας όσον αφορά το σωφρονιστικό της σύστημα».
«Γενικά βλέπουμε να επικρατεί η αντίληψη “μια φορά κρατούμενος, για πάντα κρατούμενος” και ότι ένας άνθρωπος που περνάει από τη φυλακή ότι είναι επικίνδυνος και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρει η επανένταξή του, αλλά η κράτησή του, ή, ακριβέστερα, η αποθήκευσή του σε ένα χώρο, προκειμένου οι πολίτες να είναι ήσυχοι. Αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει πουθενά. Το μόνο αποτέλεσμά της είναι η ένταση και η ενδυνάμωση των συμμοριών», καταλήγει ο Νίκος Παρασκευόπουλος για τη λογική που διέπει τα εξαγγελθέντα μέτρα της ΝΔ και το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσεται από την κυβέρνησή της για τους κρατούμενους.

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet