Ποιες οι συνέπειες της μη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Χρυσής Αυγής«Ντροπή το θεωρούμε να εκλεγούμε βουλευτές… θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε αν θέλει ο Θεός, αυτός είναι σκοπός μας»

Δήλωση Νικολάου Μιχαλολιάκου, Ιούλιος 2011

Της Χρύσας Παπαδοπούλου

Η αλήθεια είναι ότι όταν το 2012 η ΧΑ εισήλθε στη Βουλή, ντροπή-ανάμεσα σε πολλά άλλα συναισθήματα- αισθάνθηκε και το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου που είδε ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα να κάθεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Η έξοδος της ΧΑ από το ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν μια ακτίνα φωτός για την ελληνική κοινωνία, όπως δήλωσε και η Μάγδα Φύσσα. Η εκλογική συντριβή της οργάνωσης, καθώς έχασε περίπου 100.000 ψήφους σε σχέση με το ήδη χαμηλό-συγκριτικά με το 2014- ποσοστό των ευρωεκλογών, έγινε δεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου ως ένα ευτυχές γεγονός που σήμανε την επιστροφή στην «κανονικότητα». Αρκετά ήταν τα κόμματα τα οποία έσπευσαν να δρέψουν τις δάφνες για την αποτυχία της ΧΑ να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Ο δρόμος όμως από το 2012, όταν και εισήλθε η ΧΑ στη Βουλή, ήταν μακρύς και η στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ τα πρώτα χρόνια ήταν στην καλύτερη περίπτωση αμήχανη και ανεπαρκής, στη δε χειρότερη ήταν αβανταδόρικη για τη νεοναζιστική συμμορία, που είχε φροντίσει από νωρίς να ενδυθεί το μανδύα του πολιτικού κόμματός, ακριβώς για να μπορεί να απολαμβάνει την αυξημένη προστασία του Συντάγματος.

Πώς φτάσαμε στην αποτυχία της ΧΑ;

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, το δρόμο της αντίδρασης έδειξε η έκρηξη οργής όλων των δημοκρατικών πολιτών από την επόμενη κιόλας μέρα. Μία έκρηξη οργής, η οποία ανάγκασε την ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά να εκκινήσει διαδικασία έρευνας των ποινικών ευθυνών όχι μόνο σε βάρος των «Ρουπακιάδων» της ΧΑ, αλλά σε βάρος της ηγεσίας της. Η πολύμηνη ανακριτική διαδικασία οδήγησε στην τεκμηριωμένη παραπομπή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ σε δίκη με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η συνένωση των ποινικών δικογραφιών που αφορούσαν βίαιες επιθέσεις χρυσαυγιτών μαζί με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για τους βουλευτές ήταν καίριο στοιχείο που μετέπειτα οδήγησε στη σημερινή εικόνα διάλυσης της ΧΑ, καθώς αναδείχθηκαν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων, προερχόμενων από τους δικούς του ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις

Η συστηματική δουλειά και οι αποκαλύψεις συγκεκριμένων δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν σε βάθος με τη ναζιστική οργάνωση συνέβαλλε σημαντικά στην ανάδειξη της δομής, του ιεραρχικού τρόπου λειτουργίας και της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης, με τη δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων στο ευρύ κοινό.
Η ενωτική δράση του αντιφασιστικού κινήματος το οποίο ήταν παρόν κάθε φορά που η ΧΑ προσπάθησε να κάνει δημόσιες συγκεντρώσεις, έθεσε φραγμό στην επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στους δρόμους.
Άλλος σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην εκλογική αποτυχία της ΧΑ ήταν η κοινωνική απομόνωση της ΧΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πλήρη αποκλεισμό της από τη Δημόσια Τηλεόραση, με πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Η πολιτική απομόνωση της ΧΑ από τα υπόλοιπα κόμματα, η οποία αν και άργησε να εφαρμοστεί στην πράξη, τελικώς υπό το βάρος τόσο των στοιχείων σε βάρος της εγκληματικής δράσης της ΧΑ, όσο και της κοινωνικής πίεσης απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δυναμικές απαντήσεις στις προκλήσεις των ναζιστών και μέχρι πρότινος βουλευτών. Πλέον κανείς δεν διανοείται να αρθρώσει ισχυρισμούς περί μιας δήθεν «σοβαρής Χρυσής Αυγής» και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ούτε ένας ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτήν, παρά τις εκκλήσεις του Μιχαλολιάκου. Όποιος ακουμπάει την ΧΑ, «λερώνεται» με την στάμπα του εθνικοσοσιαλισμού και της κακουργηματικής δράσης της.

Τι συνέπειες έχει η μη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση

• Αρχικά, η υπεράσπιση των πρώην βουλευτών της ΧΑ στερείται πλέον του βασικού της επιχειρήματος: «Πώς μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση, ένα κόμμα το οποίο εκλέγεται στο κοινοβούλιο, από τον ελληνικό λαό; Πώς είναι δυνατόν να ψηφίσει ο λαός μία εγκληματική οργάνωση; Αφού, ο λαός μας ψηφίζει, άρα δεν μπορεί να είμαστε εγκληματική οργάνωση.» Η απάντηση, βέβαια, σε αυτήν τη σοφιστεία βρίσκεται στην Ιστορία, καθώς και το κόμμα του Χίτλερ είχε εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο με την ψήφο του λαού.
• Η κατηγορούμενη ηγεσία της ΧΑ θα έρθει να απολογηθεί χωρίς τη βουλευτική ιδιότητα. Εξαίρεση αποτελεί ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής. Όλοι οι υπόλοιποι θα έρθουν να απολογηθούν ως απλοί πολίτες. Ποινικά είναι αδιάφορη η βουλευτική ιδιότητα αυτή καθ’ εαυτή για τη στοιχειοθέτηση ή μη της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, η απουσία αυτής στερεί από τους κατηγορουμένους -πέρα από το κύρος της ιδιότητας- ισχυρισμούς που θα μπορούσαν να προβάλουν σε στάδιο μεταγενέστερο της έκδοσης αποφάσεως, όπως είναι π.χ. το στάδιο αναγνώρισης ελαφρυντικών-εφόσον εκδοθεί καταδικαστική απόφαση- και το στάδιο περί αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
• Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, ότι πλέον η ΧΑ στερείται και των οικονομικών κοινοβουλευτικών προνομίων που απολάμβανε μέχρι τώρα. Δεν θα λαμβάνουν πλέον τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση οι πρώην βουλευτές-κατηγορούμενοι, γεμίζοντας τα ταμεία της οργάνωσης ή του Μιχαλολιάκου. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης της ηγεσίας ήταν διορισμένοι ως επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών και πληρωνόταν μέχρι τώρα από την ελληνική Βουλή.
Η τακτική της υπεράσπισης να καθυστερεί την ποινική διαδικασία με κάθε τρόπο οδήγησε στη σημερινή κατάσταση να φτάσουν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιωτάρος, Γερμενής, Παππάς κ.λπ. χωρίς να μπορούν αρθρώσουν το επιχείρημα «μα είμαστε εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο». Οι απολογίες των πρώην βουλευτών της ΧΑ θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των κατηγορουμένων για τις υποθέσεις της δολοφονίας του Παύλου και τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ περί τον Σεπτέμβριο του 2019. Και τώρα που το καράβι «βουλιάζει», κάποιοι θα βουτήξουν πρώτοι για να σωθούν. Καθένας για τον εαυτό του, όσον αφορά την ηγεσία, και πλήρης αδιαφορία για την ποινική καταδίκη των απλών μελών της, από τη δράση των οποίων προσπαθούν οψίμως να αποστασιοποιηθούν.

* Η Χρύσα Παπαδοπούλου είναι συνήγορος της οικογένειας Παύλου Φύσσα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet