«ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΣ», ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;


Του Ρένου Γεωργίου

Ταχύτατες οι μετεκλογικές διεργασίες από το κυβερνητικό κόμμα, στελέχη του οποίου ξεδίπλωσαν μέσα σε λίγες μέρες ό,τι προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό την προεκλογική περίοδο. Σαν να είχαν διδαχθεί από μεγάλη εταιρεία πολιτικού μάνατζμεντ, πριν από τις εκλογές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον σε τρία σημεία – ασφάλεια, φορολογικό, ανάπτυξη – αφήνοντας τους ασυντόνιστους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να αναδείξουν μέσα σε ένα μήνα όλο το έργο που δεν είχε καταφέρει να αναδείξει η κυβέρνηση επί 4 χρόνια. Έβαλαν στην άκρη τις φωνές που προκαλούν και ερεθίζουν αρνητικά τους ψηφοφόρους, ακόμα και τον αρχηγό τους Κυριάκο Μητσοτάκη, και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν στάθηκαν στην σχετικά δυσμενή για αυτούς ανάλυση, αλλά επιτέθηκαν κατά μέτωπο και σε όλα τα σημεία προς όλες τις κατευθύνσεις.
Με τη, σημερινή, αντιπολίτευση να προσπαθεί να αναδιοργανώσει το κόμμα της και με μέσα ενημέρωσης πλήρως αναξιόπιστα και απαξιωμένα –το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που πέρασε αμέσως στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού λογόκρινε ακόμα και τη δήλωση συγχαρητηρίων της Τερέζα Μέι στον Κυριάκο Μητσοτάκη– η αναφορά των ξένων μέσων ενημέρωσης για όσα γίνονται στην Ελλάδα είναι μια βασική πηγή ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι καθόλου περιορισμένο και τα ρεπορτάζ ποικίλα, κυρίως για θέματα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, αλλά και για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, όπως οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αρκεί να αναφερθεί ότι, πέρα από τους μόνιμους ανταποκριτές που βρίσκονται στην Αθήνα, διαπιστεύθηκαν στη Γενική Γραμματεία Τύπου, για να καλύψουν τις εκλογές, πάνω από 120 απεσταλμένοι 30 και πλέον ξένων μέσων ενημέρωσης.
Από τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις διακρίνονται τρία θέματα που, με την ιδιαιτερότητά του το καθένα, προσθέτουν από ένα ξεχωριστό στοιχείο στην εικόνα που στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένη, και οι Έλληνες χρειάζονται παρόμοια «σοκ» για να συνειδητοποιήσουν.

Δημοσιογραφική δεοντολογία

«Μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών, οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -χασισοκαπνό κιόλας - γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο διαμορφωτής της ελληνικής κοινής γνώμης Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ο πρώην υπάλληλος τραπεζών ο οποίος πήρε δημόσιο βήμα για να προπαγανδίζει ανενδοίαστα τις επιταγές των εργοδοτών του, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και λόγω αυτού εξελέγη βουλευτής, δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται κατά ξένων δημοσιογράφων, όταν οι ανταποκρίσεις τους δεν ταυτίζονται με τις δικές του αντιλήψεις. Πέραν του χλευασμού, στην Ελλάδα ποτέ δεν είχε συνέπειες για αυτά που έλεγε. Η «Εποχή» γνωρίζει καλά ότι οι πολύ αργές διαδικασίες που ακολουθούνται στην ελληνική δικαιοσύνη, στάθηκαν εμπόδιο και αποθάρρυναν, πριν από μερικά χρόνια, συνεργάτες ξένων τηλεοπτικών σταθμών, να καταθέσουν μήνυση εναντίον του, όταν από το ίδιο βήμα είχε πει ότι «ξένα μέσα ενημέρωσης πληρώνουν τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα για να τους βρίσκουν περιπτώσεις που συκοφαντούν και ντροπιάζουν την ελληνική κυβέρνηση» (από μνήμης).
Σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation, στον συνεργάτη της οποίας, Φαμπιέν Περιέ, αναφερόταν ο Παπαδημητρίου, απάντησε με ένα επικριτικό σχόλιο, απευθυνόμενη, όμως, όχι στον ίδιο αλλά στον πρωθυπουργό: «Τα σχόλια ενός από τους βουλευτές του, 48 ώρες μετά την εκλογική νίκη, είναι κάτι που θα πρέπει να τον απασχολήσουν ιδιαίτερα από τη στιγμή που μάθαμε ότι η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ θα είναι, πλέον, απευθείας υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού. Η μόνη ανακούφιση: Το κίνημα συμπαράστασης προς την Liberation, άμεσα ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει πόσο μεγάλο σκάνδαλο δημιούργησαν τα λόγια του Παπαδημητρίου. Ας ελπίσουμε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί», αναφέρει η Liberation απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρίαρχη αντίληψη

«Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες. Δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση της δημοσιογράφου του BBC, Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, σχετικά με τη δυσανάλογη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση.
«Είστε σοβαρός, σε όλη τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες; Είμαι σίγουρη ότι μπορώ να πάω να βρω για εσάς 21 έμπειρες γυναίκες για να καλύψουν τις θέσεις», σχολίασε σε έντονο ύφος η βρετανή δημοσιογράφος, λέγοντας ίσως τη φράση που θα χαρακτηρίζει στο εξής την θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού: «Είστε σοβαρός;»

Ρατσισμός

«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στην εφημερίδα Jerusalem Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι μελετά τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του Μ. Βορίδη. Χωρίς να τον κατονομάζει, επισημαίνει ότι ο νέος υπουργός είναι γνωστός για τις “ρατσιστικές και αντισημιτικές του θέσεις”. Η Jerusalem Post αναφέρεται και στον Άδωνη Γεωργιάδη που έχει προωθήσει ως ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου το αντισημιτικό βιβλίο του Πλεύρη.
Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε ο ίδιος ο υποβαθμισμένος υπουργός, λόγω του υπουργείου που του προτάθηκε, Μάκης Βορίδης, αντέδρασε στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με πηγή στην Πειραιώς, όμως, «τα στελέχη της κυβέρνησης θα λειτουργούν για αρκετό διάστημα σαν να κατευθύνονται από εταιρεία πολιτικού μάνατζμεντ». Ίσως να είναι το νέο είδος πολιτικής που έχουμε μπροστά μας και που μπορεί να συνοψιστεί στην εικόνα της παράδοσης ενός μπλε φακέλου σε κάθε υπουργό, με την εντολή να εφαρμόσει αποφάσεις και να πετύχει στόχους που άλλοι όρισαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet