Συνέντευξη με τον βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα ΑρσένηΟ Κρίτων Αρσένης μπήκε στην πολιτική το 2009, όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η περιβαλλοντική του δράση μετρά περισσότερα χρόνια. Το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής ως ανεξάρτητος/συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα είναι εκλεγμένος βουλευτής με το ΜέΡΑ25. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές σε οικονομικά Διεθνούς Ανάπτυξης. Έχει επιλέξει να παράγει μέρος της τροφής της οικογένειας του με παραδοσιακούς σπόρους και να ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά. Είναι βιοκαλλιεργητής και το λάδι που παράγει έχει βραβευθεί.

Τη συνέντευξη πήρε η Ζωή Γεωργούλα

Πώς εκτιμάτε συνολικά τα εκλογικά αποτελέσματα όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση;
Πρόκειται για μια επιβεβαίωση του νέου δικομματισμού, κατά την οποία και τα δύο μεγάλα κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την αυτοδυναμία, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν νίκη το ότι κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του και να ανεβάσει το ποσοστό του στη δύσκολη συνθήκη που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινηθεί κεντροαριστερά, με έμφαση στο χώρο του κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, και να καταλάβει τη θέση που κάποτε είχε το ΠΑΣΟΚ.
Όμως, κομβικής σημασίας αποτύπωση αποτελεί η είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, διότι θα είναι το κίνημα που θα μπορέσει να ασκήσει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, καθότι δεν έχει ψηφίσει μνημόνια και μέτρα αντίστοιχα με αυτά που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Μέχρι πρότινος από την ελληνική Βουλή έλειπε η αριστερή φωνή, αυτή τη φωνή έρχεται να εκφράσει το ΜέΡΑ25. Όχι με τον τρόπο που το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, επικρίνοντας μόνο, αλλά φέρνοντας προτάσεις εφαρμόσιμες, στηριζόμενες σε ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Κομβικής σημασίας επίσης είναι η μη είσοδος στη Βουλή του νεοφασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Η Ελληνική Λύση θυμίζει πολύ το ΛαΟΣ, ως προς τον ακροδεξιό και λαϊκιστικό χαρακτήρα, αλλά, αν και ακριβώς γι’ αυτό προκαλεί κάποια ανησυχία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά για την κοινωνία την απειλή της Χρυσής Αυγής. Μένει βέβαια να δούμε την πορεία τέτοιων κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ποιο ρόλο σχεδιάζει να παίξει το Μέρα25 στη Βουλή, πώς στοχεύει να τοποθετηθεί απέναντι στα άλλα κόμματα, όσον αφορά συνέργιες και συνεργασίες;
Απέναντι μας είναι ήδη όλα αυτά τα μέτρα που σπεύδει να φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κινήσεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, όπως η συγκέντρωση υπό τον πρωθυπουργό της αρμοδιότητας της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τα αποτελέσματα αυτών των προθέσεων είναι ήδη εμφανή. Υπάρχουν καταγγελίες πώς –κατόπιν παρέμβασης του Μαξίμου– «αλλάζουν» τα δελτία Τύπου του ΑΠΕ, προκειμένου να απαλείψουν την αναφορά στην τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία έκανε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη γερμανίδα καγκελάριο. Ανάλογη κίνηση αποτελεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων που άπτονται του μεταναστευτικού ζητήματος, ενός ανθρωπιστικού φαινομένου, στην αστυνομία. Για αυτήν την κυβέρνηση φαίνεται ότι η λύση είναι η καταστολή. Κρίνω ότι στην οικονομική πολιτική δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Όμως αυτή η κυβέρνηση θα επιλέξει να διαφοροποιηθεί ως προς αυτό που ορίζει «νόμο και τάξη», με περιστολή δικαιωμάτων και ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο. Σε κάθε τέτοια κοινωνική πρόκληση, το ΜέΡΑ25 θα απαντά με προτάσεις. Την ίδια στιγμή θα ανοίγουμε διάλογο για την Αριστερά, αυτήν την Αριστερά που στέκεται διαχρονικά και σταθερά δίπλα στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα. Που δεν ξεχνά τα κινήματα όταν γίνεται κυβερνητική και τα ξαναθυμάται μετά. Στόχος είναι η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών αλλά και η προώθηση κοινών στόχων και αριστερών λύσεων, λύσεων δηλαδή υπέρ ολόκληρης της κοινωνίας. Σε συγκεκριμένα θέματα θα επιδιώξουμε και διακομματικές συνεργασίες απευθυνόμενοι σε όλα τα κόμματα, μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια. Ένα τέτοιο πεδίο είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας, που διεκδικεί 7.500 στρέμματα -από τα οποία τα 3.500 είναι οικιστικά τετράγωνα του Περιστερίου και της Πετρούπολης και περιλαμβάνουν 35 πάρκα, δρόμους, σχολεία, σπίτια-, μετά από αλλαγή στάσης διότι παλιότερα διεκδικούσε 700 στρέμματα. Σε τέτοια θέματα χρειάζεται δυναμική απάντηση.

Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει τη στάση της σε μια σειρά από ζητήματα που διεκδικήθηκαν από κινηματικούς αγώνες. Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε την αποτροπή τέτοιων σχεδίων και μέσα από τη Βουλή;
Ήταν σαφείς και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο κ. Χατζηδάκης και άλλοι υπουργοί ότι για τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη μέθοδο και της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), το Ελληνικό. Νομίζω ότι μας αποκρύπτουν ότι ανάμεσα σε αυτές θα είναι και η εξόρυξη χρυσού στην Αλεξανδρούπολη, τα λιγνιτωρυχεία στις Σέρρες και τη Δράμα και πολλά ακόμα. Όλες αυτές είναι επενδύσεις στην καταστροφή του περιβάλλοντος, για από τις οποίες την εκμετάλλευση των οποίων -για να αναφέρουμε και ένα επιχείρημα για αυτούς που πείθονται με οικονομικά μεγέθη κυβέρνηση θα εισπράττει - η κυβέρνηση λαμβάνει ένα χαρτζιλίκι έναντι τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. και συμμετέχει με μεγάλα δημόσια ποσά. Στις Σκουριές, έναντι ανύπαρκτων δημοσίων εσόδων Για το 5% που αποκομίζει η κυβέρνηση αδειοδοτεί την καταστροφή ενός ολόκληρου δάσους, την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή λόγω ρύπανσης της αγροτικής καλλιέργειας και της κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, αλιείας και του τουρισμού της περιοχής. -σύμφωνα και με μελέτες του ΑΠΘ-, τη ρύπανση της θάλασσας Ήδη έχουν αφαιρεθεί γαλάζιες σημαίες από παραλίες της περιοχής. Αντίστοιχα, στις εξορύξεις πετρελαίου, έναντι του για το 5% των κερδών των πολυεθνικών του πετρελαίου, εισπράττουμε τη δημιουργία έντασης με την Τουρκία που οδηγεί σε αύξηση των εξοπλισμών, η οποία με τη σειρά της θα κοστίσει στο Δημόσιο πολύ περισσότερο από τα όποια έσοδα μπορεί να εισρεύσουν στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, ένα ατύχημα στη θάλασσα ή τη στεριά θα επιφέρει ένα δραματικό πλήγμα στον τουρισμό, με ταυτόχρονη μείωση της απασχόλησης, των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία κοκ. Αλλά και χωρίς ατύχημα το περιβάλλον και ο τουρισμός θα πλήττονται καθημερινά. Μπορείτε να φανταστείτε την διαρκή φλόγα της εξόρυξης πετρελαίου να καίει δίπλα στην χαράδρα του Βίκου, στην καρδία των Ζαγοροχωρίων; Το ΜέΡΑ25 απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές προτείνει συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα που να μας απελευθερώνουν από την λιτότητα και την ύφεση, ώστε να μην αποτελεί το οικονομικό αδιέξοδο άλλοθι τέτοιων «επενδύσεων».Ήδη αυτήν την εβδομάδα νιώσαμε για ακόμα μια φορά πόσο κοντά είναι η υπέρτατη απειλή της κλιματικής αλλαγής. Στην κυβέρνηση βρίσκεται πλέον ένα κόμμα, στις προγραμματικές δεσμεύσεις του οποίου δεν υπάρχει μέριμνα επ’ αυτού. Ένα κόμμα που σαφώς διακηρύσσει, όπως και η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση του πλανήτη έναντι της «ανάπτυξης». Σκοπεύετε να κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες για συγκεκριμένα αποτελέσματα ως προς αυτό;
Τα τρία πρώτα κόμματα σε εκλογικό ποσοστό υποστηρίζουν τις εξορύξεις πετρελαίου. Αυτό εξ αρχής ακυρώνει οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, αφού ειδικά η Ευρώπη «συμβάλλει» στην κλιματική αλλαγή μέσω της καύσης πετρελαίου και των υπολοίπων υδρογονανθράκων. Το ΜέΡΑ25, με τη θέση που στηρίζει να μείνουν στο βυθό το πετρέλαιο και τα αέρια, αναλαμβάνει την πιο ουσιαστική δράση για την αποτροπή διόγκωσης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και περαιτέρω δράσεις και προτάσεις μέτρων στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. ανάδειξη του φαινομένου στην κοινωνία, όπως και για την υπάρχουσα έλλειψη οποιουδήποτε φορολογικού αντισταθμίσματος για την έκλυση διοξειδίου άνθρακα στον τομέα των μεταφορών.

Έχετε ευρωπαϊκή εμπειρία από τη θητεία σας στο ευρωκοινοβούλιο. Τι πρωτοβουλίες χρειάζεται μπορούν να παρθούν για κοινά θέματα, όπως το προσφυγικό, στο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη;
Η προσπάθεια του ΜέΡΑ25 δεν είναι να μην αλλάξει την Ευρώπη από την Ελλάδα, αλλά να αλλάξει την Ευρώπη από την Ευρώπη. Είμαστε μια ομπρέλα 12 κομμάτων πανευρωπαϊκά, κάθε ένα σε διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα, που κάνουμε ταυτόχρονη προσπάθεια για αλλαγή πολιτικών σε κάθε μία από αυτές τις χώρες. Αυτό το σχέδιο είναι στο ξεκίνημά του, αλλά η προσπάθεια γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχει πιο ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας. Επειδή η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας με όποιους συμμάχους τυχόν απομένουν σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, θα πρέπει να δουλέψουμε από κάτω προς τα πάνω για να καταστήσουμε την ανθρώπινη αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων κοινωνική απαίτηση. Αν δεν ακολουθήσουμε μια τέτοια κατεύθυνση, τότε η επικράτηση της ακροδεξιάς ατζέντας στην Ευρώπη θα οδηγήσει στη διάλυση της ενωμένης Ευρώπης. Η ελπίδα της Ευρώπης βρίσκεται στην αλληλεγγύη και όχι στη λιτότητα και την τιμωρητική πολιτική. Εμείς θα δώσουμε αυτή τη μάχη διότι ξέρουμε ότι, αν δεν αντέξει η Ευρώπη, χάνεται το στοίχημα της ειρήνης. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι εκεί που την θέλουμε, αλλ�� έχει καταφέρει αρκετά και τυχόν κατάρρευσή της θα συμπαρέσυρε και περιβαλλοντικά και κοινωνικά κεκτημένα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet