Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλής στα νέα του καθήκοντα – τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα του επέτρεπε, αναμενόμενα, η άνετη αυτοδυναμία της κυβέρνησης της οποίας προΐσταται.Διαπιστευτήρια από τη νέα κυβέρνηση

Βιάζεται πολύ να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στο ταμιευτήριο του συντηρητισμού. Πιστεύει ότι πρόκειται για ασφαλή κατάθεση σε σταθερούς τίτλους της ελληνικής κοινωνίας; Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι στο κοινωνικό σώμα υπερτερούν οι αντιλήψεις που προσβλέπουν σε ένα λυτρωτικό κύμα συντηρητικής οπισθοδρόμησης ως απάντηση στα προβλήματα αυτών που τις έχουν; Στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου; Στη μεταφορά του σωφρονιστικού συστήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Στην εναπόθεση στο ίδιο υπουργείο της ευθύνης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα; Στην επαναφορά του μαθήματος της ιεράς κατηχήσεως στα σχολεία, μήπως; Στην αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα με επαχθέστερες ποινές; Στην επαναλειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας; Στην ανάληψη από τον ίδιο της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου (δημόσια ενημέρωση) και της ΕΥΠ (μυστική πληροφόρηση), προς αποφυγή διαρροών που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν την κυβέρνησή του;…
Βιάζεται, όντως, ο κ. Μητσοτάκης, όμως όχι μόνο –ούτε κυρίως- επειδή θέλει να παγιώσει το ταχύτερο τη σχέση με το συντηρητικό ακροατήριο. Βιάζεται επειδή τον προβληματίζει το ακριβώς αντίθετο: ότι στο κοινωνικό σώμα εξακολουθεί επίμονα ισχυρή η ροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του αισθήματος δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κάνει «δήλωση προθέσεων» -κατ’ άλλους «επίδειξη πυγμής».
Αλλά, θα του απέδιδε πολιτικά το ενδεχόμενο να εκτεθεί σε ακραίες καταστάσεις; Οι πιο σώφρονες φιλοκυβερνητικοί επιφυλλιδογράφοι, συνιστούν μετριοπάθεια: «Να υπερβεί πολιτικές αντιπαλότητες, ακόμη και προσωπικές πικρίες, και να εκπέμψει με σταθερότητα και επιμονή μια αίσθηση κοινής λογικής, ενότητας και νηφαλιότητας», καλεί τον κ. Μητσοτάκη η «Καθημερινή» της Τρίτης (δια του αρθρογράφου της κ. Αθανασίου Έλλις). «Για να μετατοπισθεί ο δημόσιος διάλογος προς περισσότερη ευπρέπεια, συναίνεση και συνεννόηση…»
Ευπρέπεια, συναίνεση, συνεννόηση. Μεγάλες κουβέντες.
Την ίδια ώρα που καταβάλλουν προσπάθειες να του φιλοτεχνηθεί ένα μετριοπαθές προφίλ, εκείνος εμφανίζεται αποφασισμένος να αναθέσει το έργο της εξουδετέρωσης της κοινωνικής απήχησης των «αριστερών ιδεοληψιών» στην ίδια προπαγανδιστική μηχανή που του έδωσε τη νίκη στις εκλογές κατασυκοφαντώντας την κυβέρνηση της αριστεράς και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα,
Έτσι θα συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης. Σε όσους αμφιβάλλουν υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του υπερ-υπουργείου Εσωτερικών ο κ. πρωθυπουργός τοποθέτησε τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, επιτυχημένο επικοινωνιολόγο, ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρίας GPO ΑΕ από το 2000 έως το 2016 και, από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, Συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο έχει γραφτεί ότι «πήρε έναν αμήχανο πολιτικό γόνο και τον έκανε αρχηγό της ΝΔ» τότε — και, βεβαίως, πρωθυπουργό σήμερα.
Προφανώς, το «δίδυμο της επιτυχίας» της οδού Πειραιώς δεν έχει άλλη επιλογή. Και δεν μπορεί να έχει, για ένα πρόσθετο λόγο: την επιβεβαίωση στην κάλπη του γεγονότος «ότι στο κοινωνικό σώμα εξακολουθεί επίμονα ισχυρή η ροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του αισθήματος δικαιοσύνης, της δημοκρατίας», αποτυπωμένη, με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, στο 31,6% των εκλογέων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Έχει διατυπωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν -από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος και για διαμετρικά διαφορετικούς λόγους- με αφορμή κάποιο κομβικό πολιτικό γεγονός η παρατήρηση ότι η πολιτική ζωή της χώρας εισήλθε σε μια ριζικά διαφορετική φάση, αυτή της «Νέας Μεταπολίτευσης». Η τελευταία φορά ήταν η ανάληψη της κυβέρνησης από τη ριζοσπαστική αριστερά το 2015, και ήταν ίσως η πλησιέστερη στην αλήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση

Κατά τη γνώμη μας, η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση χωρίς ανατρεπτικές απώλειες, με την ισχυρή παρακαταθήκη του 31,6%, μπορεί να μεταθέσει χρονικά την …πύλη εισόδου στη «Νέα Μεταπολίτευση».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το 31,6% δεν αφήνει αδιάφορη τη ΝΔ, το αντίθετο. Σύντομα θα φανεί πόσο — και με ποια στρατηγική θα επιχειρήσει το συντηρητικό μέτωπο να αποτρέψει την επιστροφή της αριστεράς στη διακυβέρνηση.
Στο προοδευτικό μέτωπο, αφετέρου, το 31,5% πυροδότησε τη δυναμική της αναζήτησης ήδη το βράδυ της Κυριακής, με τη σαφή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη.  Το μήνυμα επαναλήφθηκε καθαρά το απόγευμα της Τετάρτης, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Το ποσοστό των εθνικών εκλογών «δεν είναι δάνειο, είναι εντολή». Επιβάλλει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος και αντιστοίχισής του με την ευρεία εκλογική του βάση. Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί στο προσεχές μέλλον, με μια πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, με έμφαση στις νέες ηλικίες και με βασικό στόχο έως το συνέδριο, που τοποθετείται στο τέλος του έτους, τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες αναζητήσεις, τοποθετήσεις, επιχειρήματα. Η διάσπαση του Σεπτεμβρίου 2015 θα αποτελέσει, πιστεύουμε, κομβικό σημείο μιας γόνιμης αναδρομής σε αναζήτηση χρήσιμων εμπειριών. Θα παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον τις σκέψεις από όλο το φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων.
Χωρίς καμιά διάθεση απλουστευτικής ωραιοποίησης. Τη Μεταπολίτευση του 1974 σφράγισαν αποφασιστικά δύο πολιτικά γεγονότα μείζονος, όπως αποδείχθηκε, σημασίας για τη μετεξέλιξη της καχεκτικής δημοκρατίας, γεγονότα που την κατέστησαν σε πρωτόγνωρο βαθμό ικανή να αντιμετωπίζει τις ατέλειές της.
Εννοούμε την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κύκλος τους έκλεισε.
Έκλεισε μαζί του και ο κύκλος της «παλιάς» Μεταπολίτευσης;
Ακολουθεί η «Νέα Μεταπολίτευση»;
Θα υπάρξει το πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας που θα οριοθετήσει την έναρξη του δικού της κύκλου;

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet