Ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να προκαθορίσει τις εξελίξεις. Εκδηλώνει με επιθετικό τρόπο τις προθέσεις της. Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία της και πριν ακόμα εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις έχει εξαγγείλει ή αφήσει να διαρρεύσουν ορισμένες πληροφορίες για δήθεν μεταρρυθμίσεις με τις οποίες δεν προβλέπεται τίποτ΄ άλλο από εκποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, λιμάνια κ.λπ. Οι εκποιήσεις αυτές συνδέονται, βέβαια, και με απολύσεις με το γνωστό τρόπο της «εθελουσίας εξόδου».
Η άποψη που ακούστηκε για την ιδιωτικοποίηση και του πρώτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, με την εισαγωγή ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος δεν προμηνύει τίποτα καλό για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Δηλαδή δεν πρόκειται να παραμείνει τίποτα από το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.
Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του νόμου 4387/2016 με την τριχοτόμηση του ΕΦΚΑ σε τρία ταμεία για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες. Με τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι σίγουρη η απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την τεράστια πλειοψηφία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όλων των κατηγοριών, οι οποίοι θα παραμείνουν χωρίς σύνταξη, με μόνη παρηγοριά το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
Ο κατάλογος με τα κατορθώματα της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Με τις προγραμματικές δηλώσεις θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Πριν, όμως, από αυτές η κυβέρνηση προχώρησε και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα. Την Πέμπτη 18 του μήνα με προεδρικά διατάγματα κατάργησε την ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ,με πάνω από 20 χρόνια δράση στη δίωξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Και το δεύτερο ακόμα πιο σημαντικό για τους εργαζόμενους υποβαθμίζει και την ειδική γραμματεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΣΕΠΕ που το εντάσσει πλέον ως υπηρεσία στις αρμοδιότητες μιας ευρύτερης όπως την ονομάζει «Γενική Γραμματεία Εργασίας».
Να σημειώσουμε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είχε αναπτύξει μια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια και είχε αρκετά αποτελέσματα. Αυτή η δραστηριότητα ενοχλούσε αρκετούς που είχαν συνηθίσει στην ασυδοσία. Γι΄ αυτό και θα έπρεπε να χτυπηθεί. Σε αυτά τα διαδοχικά χτυπήματα της κυβέρνησης, τα οποία είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν το συνδικαλιστικό κίνημα και τα κόμματα της αριστεράς πως αντιδρούν ποια θέση παίρνουν;. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανεξάρτητες ριζοσπαστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό χώρο που βρίσκονται σε μια συνεχή εγρήγορση και αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Από τα επίσημα συνδικάτα δεν θα περίμενε κανείς τίποτε καλύτερο από τη σιωπή τους. Το ΠΑΜΕ όμως και το ΚΚΕ τι κάνουν; Πώς αντιδρούν;
Διαβάζοντας κάποιος τις επίσημες ανακοινώσεις, τα σχόλια και την αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» σχηματίζει την εντύπωση πως η ζωή συνεχίζεται ευθύγραμμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε «το χαλί για να περάσει ο Μητσοτάκης όλα τα αντιλαϊκά μέτρα» ή ακόμα πιο απλά και πιο κατανοητά «ένας κόβει και ο άλλος ράβει». Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς αν προεκλογικά το ΚΚΕ ασκούσε έντονη κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκρατήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις του. Πράγμα που αποδείχθηκε, ενώ αντίθετα αυτή η πολιτική –της εκ των πραγμάτων υγειονομικής ζώνης κατά του ΣΥΡΙΖΑ– ωφέλησε τα μέγιστα τη ΝΔ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κάποιος αβίαστα αν μελετήσει προσεκτικά τα εκλογικά αποτελέσματα.
Οι εκλογές όμως πέρασαν. Σε τι ωφελεί η συνέχιση της ίδιας απλουστευτικής πολιτικής, η οποία οδήγησε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο στην ενίσχυση της ΝΔ. Δηλαδή σε τι εξυπηρετεί η διατήρηση μιας άλλης μορφής υγειονομικής ζώνη κατά του ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά ας θέσουμε διαφορετικά τα ερωτήματα. Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του κοινωνικού- ασφαλιστικού συστήματος; Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το κύμα επίθεσης που θα ξεσπάσει με πολλά μποφόρ στις πλάτες των εργαζομένων, σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες δουλειάς, τις αμοιβές, το μέλλον των νέων ανθρώπων; Ο διάλογος πάνω σε αυτά τα ζητήματα θ΄ ανοίξει ανεξάρτητα αν το επιθυμούν ορισμένοι ή όχι και είναι υποχρεωμένοι για το σήμερα να πάρουν θέση.

Μ. Αρβανίτης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet