*Η συζήτηση για τα μέλη και τη φυσιογνωμία του

Συνήθως οι πολιτικοί σχηματισμοί μετά από μια εκλογική αναμέτρηση συζητούν το εκλογικό αποτέλεσμα, μπαίνουν σε διαδικασία κρίσης και αναστοχασμού. Είτε κέρδισαν είτε έχασαν. Αυτό ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συζητά εν κινήσει, καθώς ο αντίπαλος, που πλέον έχει στα χέρια της την κυβερνητική εξουσία, επιτίθεται με σφοδρότητα στον κόσμο της εργασίας, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, από την πρώτη ημέρα. Η επιθετικότητά του δεν αφήνει πολιτικό χρόνο, ούτε περιθώριο εσωστρέφειας, σημειώνουν στελέχη του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχοντας εφαρμόσει μνημόνιο, που δεν ήταν δικό του και δεν υιοθετήθηκε ποτέ, όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης, κατάφερε να συγκεντρώσει 31,5%, ποσοστό που τον καθιστά τον ένα από τους δύο ισχυρούς πόλους. Είναι και εντολή να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, να είναι μπροστά στους αγώνες, να ασκήσει προγραμματική, μαχητική, ριζοσπαστική, κινηματική αντιπολίτευση.

Η εντολή...

Όμως, επειδή, δημόσια πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά για… εντολές και δρομολογεί τις διαδικασίες για το 3ο συνέδριό του, που θα γίνει περί τα τέλη του 2019, ας το δούμε… Τι άλλη εντολή έδωσε ο λαϊκός κόσμος που για άλλη μια φορά στήριξε με τόσο μεγάλη γενναιοδωρία τον ΣΥΡΙΖΑ; Να γίνει πιο αποτελεσματικός, πιο μαχητικός, πιο μαζικός… Εντούτοις, η συζήτηση περί εντολών του κόσμου έχει τις δυσκολίες της, καθώς, όπως λένε πολλοί, δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσεις τον κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά μέλους της ΚΕ, που σχολίασε «Θα είναι λάθος να μιλήσουμε με βεβαιότητες. Ο αναστοχασμός είναι απαραίτητος. Οι βιασύνες δεν βοηθούν. Συνεπώς η συζήτηση για την πορεία μας, αναγκαία ασφαλώς, δεν μπορεί να κλείσει πριν καν αρχίσει. Και κυρίως δεν μπορεί να διεξαχθεί ερήμην των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ».
Η συζήτηση για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε, επί της ουσίας, το βράδυ των εκλογών με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα ζητήματα αυτά άνοιξαν, τόσο εισηγητικά όσο και από πολλά μέλη του οργάνου. Οι διαφορετικές οπτικές ωστόσο ήταν εμφανείς, αν και ομόφωνα τα μέλη της ΚΕ συμφώνησαν στην ανάγκη γείωσης με τον λαϊκό κόσμο και τη νεολαία, σε γενναίο άνοιγμα του κόμματος και της αναβάθμισής του.
Και παρότι υπήρχε η αίσθηση ότι κάποιοι θα αντιδράσουν στο άνοιγμα του κόμματος –είχε φροντίσει άλλωστε να καλλιεργηθεί αυτό από μέρος των ΜΜΕ, που μίλαγαν για βαρίδια- οι τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ δεν το επιβεβαίωσαν. «Είμαστε ανοιχτοί όχι ως παραχώρηση, αλλά ως αναγκαία συνθήκη για τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος. Ο κόσμος που έρχεται, που εκδηλώνει την επιθυμία του να ενταχθεί, έχει απόλυτη γνώση ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση, συνεπώς δεν προσδοκά οφίτσια, θέσεις ή οτιδήποτε άλλο. Προσέρχεται με ανιδιοτέλεια και με διάθεση να αγωνιστεί σε αυτό που βλέπει να έρχεται με επιθετικότητα ενάντια στις κατακτήσεις…», είπε με έμφαση μέλος της Κ.Ε.
Ωστόσο, πρώην υπουργός και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ είπε ότι «πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Το “ναι μεν αλλά” είπε, δεν βοηθάει. Πείτε, λέει, αν διαφωνείτε». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι όχι μόνο σε ποιους απευθυνόταν ο πρώην υπουργός, αλλά σε ποιο θέμα αναφερόταν. Αν υποθέσουμε ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο μεγάλο άνοιγμα, ποιο άλλο ζήτημα είναι το επίδικο; Κατά πάσα πιθανότητα η φυσιογνωμία, η ταυτότητά του. «Στόχος πρέπει να είναι να έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ λαϊκό, ταξικό, δικαιωματικό και οικολογικό» σημείωσε πρώην βουλευτής σε δημόσια παρέμβασή του, ενώ από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΕ πολλοί ήταν αυτοί –όχι μόνο από τους 53, αλλά και πολλοί άλλοι- που υπερασπίστηκαν την αριστερή του ταυτότητα και σημείωσαν την ανάγκη μιας νέας ριζοσπαστικοποίησης. Δεν έλειψαν όμως και αναφορές σε νέο κόμμα, σε «επανίδρυση», ακόμα και σε «μετεξέλιξη» σε μια ευρεία, όπως ειπώθηκε… δημοκρατική παράταξη.
Με βάση όμως την απόφαση της ΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει ένα κόμμα μαζικό, σημειώνοντας ότι τα μέλη του πρέπει να ξεπεράσουν το 10% της εκλογικής του βάσης, νεανικό, λαϊκό, πράσινο –ως προς την οικολογική του οπτική-, των δικαιωμάτων, δημοκρατικό και σύγχρονο, με ισχυρή αριστερή ταυτότητα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία και τέλος ένα κόμμα που θα εκφράζει τη νέα μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή παράταξη. Και σε αυτόν, όπως σημειώνει η απόφαση χωρούν όλοι: αριστεροί ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και πολίτες από το δημοκρατικό κέντρο. Ίσως γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχία μίλησε για πληθυντική αριστερά.

Τι να αλλάξουμε

Στην μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι υπήρξε εντολή... να αλλάξουμε! Ήταν μάλιστα και σύνθημα πίσω από το προεδρείο της συνεδρίασης. “Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε”. Αλλά όταν αλλάζεις πρέπει να πεις τι θες να αλλάξεις. Ιδού ορισμένες αναφορές από μέλη της ΚΕ στη συνεδρίαση της. «Να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού, προσωπικής πολιτικής, φαινόμενα που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές -που δυστυχώς υπήρξαν-, κλειστών γραφείων, έπαρσης, ενίοτε αλαζονείας. Να κλείσουμε την πόρτα στο λαϊκισμό, τις κραυγές, τον δήθεν πολιτικό τσαμπουκά, που αναμφίβολα μας κόστισε και που ουδεμίαν σχέση με την αναγκαία μαχητικότητα, αλλά και με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τη συλλογική λειτουργία, τις δημοκρατικές διαδικασίες, το ρόλο των μελών, παλαιών και νέων. Να αλλάξουμε μια νοοτροπία, που λέει ότι μόνοι μας μπορούμε, τις κλειστές συνεδριάσεις, τα φοβικά σύνδρομα. Και άλλα πολλά».

Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet