Εχουν περάσει κάτι περισσότερο από 40 ημέρες από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για το νόμο που επιτρέπει την πιο εύκολη έκδοση πολιτών της χώρας στην Κίνα για δικαστικές υποθέσεις και η λαϊκή οργή όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά ενισχύεται κιόλας. Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις, οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Χονγκ Κονγκ από την ανεξαρτητοποίησή του από την Αγγλία και μετά (1997), συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και προκαλούν πονοκεφάλους στις αρχές που δείχνουν να μετέρχονται όλων των μέσων για να τις καταστείλουν.

Και ύστερα ήρθαν οι αγανακτισμένοι

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στους δρόμους των πόλεων που έλαβαν χώρα διαδηλώσεις έκαναν την εμφάνισή τους….αγανακτισμένοι πολίτες. Κατά διαβολική σύμπτωση, οι εν λόγω ήταν οπλισμένοι με μεγάλα μπαστούνια και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών. Το πράγμα μύριζε προβοκάτσια από χιλιόμετρα κάτι που επισήμαναν από την πρώτη στιγμή όχι μόνο οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αλλά και ανεξάρτητοι παρατηρητές. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ετοιμάζονται για νέο δυναμικό γύρο. Είχαν ζητήσει ήδη άδεια από τις αρχές για να διαδηλώσουν αυτό το Σαββατοκύριακο μαζικά στην πόλη Γιουέν Λονγκ στα βορειοδυτικά της χώρας, όμως η αστυνομία, υπό το πρόσχημα της τήρησης της τάξης, απαγόρευσε την κινητοποίηση και απείλησε με μαζικές συλλήψεις. Μέσω του διαδικτύου πάντως κόσμος εκδήλωνε την επιθυμία να ταξιδέψει στην πόλη για… εκδρομή κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει βούληση να αγνοηθεί η αστυνομική εντολή.
Από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις, έχει φανεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει από καταστολή. Από τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων στο κοινοβούλιο μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας και των υπολοίπων πόλεων, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας τους κόντρα στην Κίνα και την επιεικώς ξενόδουλη κυβέρνησή τους με όποιο κόστος. Εδώ που τα λέμε έχουν τα δίκια τους. Σε περίπτωση που ο επίμαχος νόμος περάσει (έστω και σε άλλη μορφή γιατί η τωρινή αποσύρθηκε κακήν κακώς) ο κάθε κάτοικος του Χονγκ Κονγκ θα βρίσκεται αντιμέτωπος με έκδοση στην Κίνα ακόμα και για τα πιο απλά αδικήματα. Ως γνωστόν η δικαιοσύνη στην Κίνα δεν αποδίδεται και με τον πλέον...δημοκρατικό τρόπο. Οι καταγγελίες για βασανιστήρια, αν και ποτέ δεν επιβεβαιώνονται από το καθεστώς, δίνουν και παίρνουν, οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν σταματήσει όλα αυτά τα χρόνια να συντάσσουν σχετικά report που κάνουν λόγο για παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του κράτους δικαίου αλλά αυτά για την Κίνα είναι ψιλά γράμματα.

Η σφραγίδα των νέων

Στο Χονγκ Κονγκ αφού απαλλάχθηκαν από την αγγλική μπότα το 1997 δεν θέλουν να περάσουν στην επικυριαρχία άλλης χώρας έστω και αν ξέρουν καλά ότι ο μεγάλος γείτονας θα προσπαθεί να πιέζει με τον έναν ή άλλον τρόπο. Η μέχρι στιγμής αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ είναι πραγματικά συγκινητική. Ματαίωσαν την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά παρά το γεγονός ότι κατάφεραν το πρώτο και βασικό στόχο των κινητοποιήσεών τους δεν σταμάτησαν και συνέχισαν να διαμαρτύρονται ζητώντας περισσότερη ανεξαρτησία και περισσότερα δικαιώματα.
Η νέα γενιά παίζει, όπως είναι λογικό, καθοριστικό ρόλο και σφραγίζει τις εξελίξεις με τη δυναμική της παρουσία και κάπως έτσι γράφεται ιστορία. Από μία ανάγκη όπως λέει και το τραγούδι. Την ανάγκη της αυθεντικής αυτοδιάθεσης κόντρα στην επιθυμία της πανίσχυρης Κίνας.

Νίκος Γιαννόπουλος
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet